Sezona bližnjih srečanj z misleci svetovnega formata, ki jih na spletu vodi in kurira Marta Peirano.
👉 Program

Februar−november 2021

21-06-2021
12 noon CET
Stream 5/8
Stream 5/8

(re)programiranje: UI
Boljši stroji za boljše ljudi Kate Crawford

21-06-2021
12 noon CET
V živo čez: dni ur min sek

Kate je potovala po vsem svetu in obiskovala kraje, ki razkrivajo resnično ceno umetne inteligence kot ekstraktivne industrije, ki troši naravne vire, delo in ogromne količine podatkov. Pri tem si je tudi zamislila boljše načine razvoja in uporabe teh tehničnih orodij, ki opolnomočijo ljudi, da izboljšajo svoja življenja in skupnosti.

Kate Crawford je publicistka, skladateljica, producentka in vodilna strokovnjakinja na področju družbenih implikacij umetne inteligence. Njeno delo se osredotoča na velike podatkovne sisteme, strojno učenje in UI v širših kontekstih zgodovine, politike, dela in okolja. Njen projekt Anatomy of an AI System z Vladanom Jolerjem je zdaj del stalne zbirke v Momi in londonskem V&A Museum, poleg tega pa je leta 2019 prejel Beazleyjevo nagrado za oblikovanje. Projekt Excavating.ai, pri katerem je sodelovala z umetnikom Trevorjem Paglenom, je prejel nagrado Ayrton, ki jo podeljuje Britansko društvo za zgodovino znanosti. Njena najnovejša knjiga je ATLAS OF AI: Power, Politics, and the Planetary Costs of Artificial Intelligence.

Kate je višja vodilna raziskovalka pri Microsoft Research New York, raziskovalna profesorica komunikacije in znanstvenih in tehnoloških študij na USC Annenberg ter gostujoča profesorica za UI in pravičnost na École Normale Supérieure v Parizu. Prav tako je gostujoča predavateljica na MIT-jevem Centru za državljanske medije in  višja sodelavka na Inštitutu za informacijsko pravo pri NYU. Je članica svetovalnih odborov Informacijskega programa Fundacije za odprto družbo Georgea Sorosa, umetniškega in tehnološkega inkubatorja NEW INC pri New Museum in nekaj znanstvenih revij, vključno z Big Data and Society. Je članica Sveta globalne agende podatkov za razvoj pri Svetovnem gospodarskem forumu in sopredsednica Sveta za masovne podatke, etiko in družbo. Njeno raziskovanje je bilo objavljeno v Nature, New Media & Society, Science, Technology & Human Values, Information in Communication & Society ter drugih znanstvenih revijah.

Priporočeno branje:

[Knjiga]: ATLAS OF AI: Power, Politics, and the Planetary Costs of Artificial Intelligence

[Instalacija]: Anatomy of an AI System

[Predavanje]: You and AI (Kraljeva družba)

Posebni gostje:

Sanela Jahić je intermedijska umetnica, ki s pomočjo tehnoloških orodij in pogosto v sodelovanju s strokovnjaki za strojništvo, avtomatizacijo, programsko opremo in elektroniko konstruira vizualne in tehnološko podprte kinetične objekte in instalacije, s katerimi problematizira družbo in posameznike v njej.

Lenart J. Kučić je novinar in voditelj podkastov na preiskovalnem mediju Pod črto, urednik podkastov na mreži Marsowci in sourednik spletne revije Disenz. Spremlja trende na preseku družbe, tehnologije in medijev. Je avtor in soavtor več knjig, strokovnih člankov in študij o medijskem lastništvu in novih medijih.

Nika Mahnič raziskuje digitalno pogojenost in trenutno študira na doktorskem programu politologije na Queen Mary Univerze v Londonu, kjer se osredotoča na privatno analitiko in avtomatizirane sisteme odločanja v javni upravi Združenega kraljestva. Soustvarja Grounded, festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma.

 

Pogovor bo potekal v angleščini. Udeležba je brezplačna, registracije ni.