re(programiranje): Strategije za samoregeneracijo zdaj tudi v knjižni obliki. Naroči svoj brezplačni izvod! ?

21-06-2021
12 noon CET
Stream 5/8
Stream 5/8

(re)programiranje: UI
Boljši stroji za boljše ljudi Kate Crawford

21-06-2021
12 noon CET

Kate je potovala po vsem svetu in obiskovala kraje, ki razkrivajo resnično ceno umetne inteligence kot ekstraktivne industrije, ki troši naravne vire, delo in ogromne količine podatkov. Pri tem si je tudi zamislila boljše načine razvoja in uporabe teh tehničnih orodij, ki opolnomočijo ljudi, da izboljšajo svoja življenja in skupnosti.

Kate Crawford je vodilna strokovnjakinja na področju družbenih implikacij umetne inteligence. Njeno delo se osredotoča na razumevanje velikih podatkovnih sistemov v širših kontekstih zgodovine, politike, dela in okolja. Je raziskovalna profesorica na USC Annenberg, višja vodilna raziskovalka pri Microsoft Research New York in gostujoča profesorica za UI in pravičnost na École Normale Supérieure v Parizu. Njeno delo vključuje tudi sodelovalne projekte in vizualne raziskave. Njen projekt Anatomy of an AI System z Vladanom Jolerjem je prejel Beazleyjevo nagrado za oblikovanje in je del stalne zbirke v Momi. Njeno sodelovanje z umetnikom Trevorjem Paglenom je proizvedlo Training Humans – prvo veliko razstavo podob, uporabljenih za učenje sistemov UI. Njun raziskovalni esej Excavating AI je prejel nagrado Ayrton, ki jo podeljuje Britansko društvo za zgodovino znanosti. Njena najnovejša knjiga ATLAS OF AI: Power, Politics, and the Planetary Costs of Artificial Intelligence je ta mesec izšla pri Yale University Press, v Science pa je bila opisana kot »pravočasna in nujna«.

Priporočeno branje:

[Knjiga]: ATLAS OF AI: Power, Politics, and the Planetary Costs of Artificial Intelligence

[Instalacija]: Anatomy of an AI System

[Predavanje]: You and AI (Kraljeva družba)

Posebni gostje:

Sanela Jahić je intermedijska umetnica, ki s pomočjo tehnoloških orodij in pogosto v sodelovanju s strokovnjaki za strojništvo, avtomatizacijo, programsko opremo in elektroniko konstruira vizualne in tehnološko podprte kinetične objekte in instalacije, s katerimi problematizira družbo in posameznike v njej.

Lenart J. Kučić je novinar in voditelj podkastov na preiskovalnem mediju Pod črto, urednik podkastov na mreži Marsowci in sourednik spletne revije Disenz. Spremlja trende na preseku družbe, tehnologije in medijev. Je avtor in soavtor več knjig, strokovnih člankov in študij o medijskem lastništvu in novih medijih.

Nika Mahnič raziskuje digitalno pogojenost in trenutno študira na doktorskem programu politologije na Queen Mary Univerze v Londonu, kjer se osredotoča na privatno analitiko in avtomatizirane sisteme odločanja v javni upravi Združenega kraljestva. Soustvarja Grounded, festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma.

 

Pogovor bo potekal v angleščini. Udeležba je brezplačna, registracije ni.