re(programiranje): Strategije za samoregeneracijo zdaj tudi v knjižni obliki. Naroči svoj brezplačni izvod! 👉

20-09-2021
7 PM CET
Stream 6/8
Stream 6/8

(re)programiranje: Oblak
Vse ni povezano Joana Moll

20-09-2021
7 PM CET

Digitalne platforme so naredile posel iz tega, da so nas odstranile iz naših resničnih skupnosti in jih zamenjale s simulacijo povezave, ki obstaja le kot direktorij na ogromnem strežniku, imenovanem Oblak. Slednji je algoritmično ustvarjen iz podobnih okusov, osovraženih stvari ter zamer in zasnovan kot stroj za ekstrakcijo podatkov in vsebnik za ciljano oglaševanje, prilagojeno za maksimiranje uporabniške kompulzivne potrebe in dobička podjetja. Njegov izjemen uspeh nas ni le ločil od naših naravnih habitatov, pač pa te tudi uničuje. Joana Moll preučuje dejanski okoljski in družbeni učinek Oblaka in industrije ekstrakcije podatkov, tako da računa, koliko CO2 Oblak rigne v atmosfero vsakič, ko leno poguglamo ime igralca, ali koliko svobode se odpovemo vsakič, ko podrsamo levo na Tinderju.

Joana Moll je umetnica in raziskovalka, ki živi in dela v Barceloni in Berlinu. V svojem delu kritično preiskuje, kako postkapitalistične pripovedi vplivajo na alfabetiziranje strojev, ljudi in ekosistemov. Glavne teme njenega raziskovanja so med drugim materialnost interneta, nadzor, družbeno profiliranje in vmesniki. Svoja dela je predstavila v uglednih institucijah, muzejih in na univerzah ter festivalih po svetu, kot so beneški bienale, MAXXI, MMOMA, Laboral, CCCB, ZKM, Bozar, Naravoslovni muzej v Berlinu, Avstrijski muzej uporabne umetnosti (MAK), Ars Electronica, HEK, Photographer’s Gallery, Korean Cultural Foundation Center, Chronus Art Center, Univerza Rutgers, Univerza v Cambridgeu, Goldsmiths London, Univerza v New Yorku, Univerza v Georgetownu, Univerza v Illinoisu, Univerza Concordia, Universitat Autònoma de Barcelona, ETH Zürich, École d'Art d'Aix en Provence, British Computer Society, The New School, CPDP 2019, Transmediale, FILE in ISEA. Je soustanoviteljica Critical Interface Politics Research Group pri centru HANGAR (Barcelona) in Institute for the Advancement of Popular Automatisms. Trenutno je gostujoča predavateljica na Universität Potsdam in Escola Superior d’Art de Vic.

Posebni gostje:

Dušan Caf ima bogate izkušnje na področju tehnologije in javnih politik. Je direktor inštituta za digitalno dostopnost Digitas in ustanovitelj Foruma za digitalno družbo, think-tanka za rešitve glede ključnih vprašanj politike, regulacije in upravljanja digitalne družbe.

Luka Frelih je umetnik, programer in heker s posebno naklonjenostjo prostemu programju. Je osrednji član Ljubljanskega laboratorija za digitalne medije Ljudmila od njegove ustanovitve leta 1994.

Filip Muki Dobranić je debater, heker, filozof, sociolog kulture in teoretik družbenih medijev. Je soustanovitelj inštituta za druga vprašanja Danes je nov dan, kjer je odgovoren za hekanje in <3.