re(programiranje): Strategije za samoregeneracijo zdaj tudi v knjižni obliki. Naroči svoj brezplačni izvod! ?

19-04-2021
7 PM CET
Stream 3/8
Stream 3/8

(re)programiranje: Energija
Lahko popravimo podnebje? Holly Jean Buck

19-04-2021
7 PM CET

Holly Jean Buck ve, da imamo tehnologijo za obnovo Zemlje in popravilo podnebja. V After Geoengineering se s perspektive tako najboljšega kot najslabšega scenarija poglobi v zamišljanje, razvoj ter uporabo taktik in shem za namerno poseganje v okolje – vključno z uravnavanjem sončnega sevanja in odstranjevanjem ogljikovega dioksida iz ozračja. Najpomembneje je, da holistično, integrirano razume ekološke sisteme in predlaga nove družbene formacije, potrebne, da jih implementiramo, se lotimo blaženja in vodimo sheme, ki prepoznavajo razlikovalno ranljivost ruralnih, obubožanih in staroselskih populacij.

Holly Jean Buck je docentka na Oddelku za okolje in trajnost Državne univerze New York v Buffalu. Zanima jo, kako se skupnosti lahko vključijo v snovanje nastajajočih okoljskih tehnologij. Deluje na presečišču okoljske sociologije, mednarodnega razvoja ter znanstvenih in tehnoloških študij. V njenem raznolikem raziskovanju jo med drugim zanimajo agroekologija, ogljično kmetovanje, nove energetske tehnologije, umetna inteligenca in obnova kalifornijskega jezera Salton Sea.

Njena knjiga After Geoengineering: Climate Tragedy, Repair, and Restoration obravnava najboljši scenarij odstranjevanja ogljikovega dioksida. Nedavno je souredila knjigo Has It Come to This? The Promises and Perils of Geoengineering on the Brink, ki je izšla pri Rutgers University Press in v kateri misleci, strokovnjaki in aktivisti s področij, ki segajo od sociologije in geografije do etike in staroselskih študij, obravnavajo možnosti za demokratično podnebno upravljanje.

? https://www.geo.design

Posebni gostje:

Rok Kranjc je raziskovalec trajnostnih prehodov, prevajalec in urednik, organizator izobraževanj, oblikovalec procesov, radijski novinar in podnebni aktivist.

Senka Šifkovič Vrbica je pravnica in magistrica socialne antropologije. Že vrsto let deluje izključno v področjih pravnega varstva okolja in urejanja prostora, znotraj katerih se posveča tudi reševanju sistemskih problemov.

Borut Tavčar je novinar za časopis Delo in se že 30 let ukvarja z okoljskimi temami, s podnebnimi spremembami pa že od leta 1996.

Pogovor bo potekal v angleščini. Udeležba je brezplačna, registracije ni.