re(programiranje): Strategije za samoregeneracijo zdaj tudi v knjižni obliki. Naroči svoj brezplačni izvod! 👉

15-11-2021
7 PM CET
Stream 8/8
Stream 8/8

(re)programiranje: Odgovornost
Kako povedati Eyal Weizman

15-11-2021
7 PM CET

V informacijskem ekosistemu, ki ga definirajo hitrost, izkoriščanje, nepreglednost in neenakost, resnica skoraj ne uspeva. Toda novinarstvo ni ogroženo, le dogaja se nekje drugje. Eyal Weizman je ustanovil raziskovalno agencijo Forensic Architecture, da bi preizkusil metodologijo za analizo okupacije Gaze kot kraja zločina z uporabo stavb kot prič, satelitskih podatkov kot dokazov ter modelov in umetne inteligence kot orodij za testiranje in preverjanje novih hipotez. Ta vaja protiforenzike je bila z leti ponovljena in izboljšana, da bi zagotovila nove dokaze proti uradnim pripovedim na mednarodnih sodiščih za človekove pravice. Spodbudila je tudi nov žanr novinarskih postopkov in skupnost praks, ki se pod vzdevkom Investigative Commons poskušajo zoperstaviti dezinformacijskemu stroju “protidejstvenih” neofašističnih skupin s socializacijo razvoja in uporabe “protiforenzičnih” dokazov. V združenje Investigative Commons, ki so ga ustanovili Forensic Architecture, FORENSIS in Evropski center za ustavne in človekove pravice (ECCHR), so med drugim vključeni dokumentarna superzvezda Laura Poitras/Praxis Films, Bellingcat, Mnemonic in HKW.

Eyal Weizman je ustanovni direktor raziskovalne agencije Forensic Architecture in profesor prostorskih in vizualnih kultur na univerzi Goldsmiths v Londonu. Je avtor več kot petnajstih knjig, opravljal pa je tudi funkcije na številnih univerzah po svetu; med drugim na Princetonu, ETH v Zürichu in Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Je član tehnološkega svetovalnega odbora Mednarodnega kazenskega sodišča in Centra za preiskovalno novinarstvo. Leta 2019 je bil izvoljen za dosmrtnega člana Britanske akademije in imenovan za člana reda Britanskega imperija (MBE) v novoletnih odlikovanjih za leto 2020 za zasluge na področju arhitekture. Leta 2020 je bil izvoljen za štipendista Richarda von Weizsäckerja na Boschevi akademiji. Študiral je arhitekturo na Arhitekturnem združenju in diplomiral leta 1998. Doktoriral je leta 2006 na londonskem konzorciju na univerzi Birkbeck v Londonu.

Foto: Paul Stuart for New Scientist

 

Posebni gostje:

Urška Henigman je radijska novinarka pri RTV Slovenija, ki se primarno osredotoča na razvoj digitalne tehnologije in njene družbene posledice.

Matevž Čelik je arhitekt, kritik, urednik, raziskovalec in ustanovitelj platforme Future Arhcitecture.

Marko Peljhan je konceptualni umetnik in raziskovalec, ki deluje na presečišču umetnosti, tehnologij in znanosti.