re(programiranje): Strategije za samoregeneracijo zdaj tudi v knjižni obliki. Naroči svoj brezplačni izvod! 👉

O seriji pogovorov

(re)programiranje – Strategije za samoregeneracijo je festival pogovorov, ki bo gostil mislece svetovnega formata v diskusijah o aktualnih tematikah, od infrastrukture in energije do skupnosti in umetne intelligence pod taktirko novinarke in pisateljice Marta Peirano. Serijo sestavlja osem spletnih pogovorov, ki bodo potekali skozi leto 2021 vsak tretji ponedeljek v mesecu.

Kot rastoča populacija na vedno manjšem planetu smo se znašli na eksistenčnem razpotju: ali naj napake razsvetljenstva in industrializacije privedemo do njihovega logičnega konca ali pa razvijemo zmožnost, da se za preživetje kot vrsta reprogramiramo? Nekatere rešitve so morda tehnične, toda večina ovir ni.

Močna orodja, ki bi lahko pomagala pri obvladovanju podnebne krize, uporabljajo multinacionalke in tuje vlade za nadzor ljudi z manipulacijo in eskapizmom. Apokaliptične pripovedi o uničenju, naravni selekciji in kolonizaciji vesolja nam preusmerjajo pozornost od nujnosti upravljanja virov in blaženja posledic katastrof.

Načela liberalne demokracije so na preizkušnji. Predfašistični voditelji so demokratično izvoljeni; od Narendre Modija v Indiji do Victorja Orbana na Madžarskem ali Erdogana v Turčiji. Donald Trump je po zavrnitvi sodelovanja pri podnebnem ukrepanju in po brutalnem napadu na migrante in begunce dobil drugo največje število glasov na predsedniških volitvah v zgodovini ZDA, takoj za Joejem Bidnom.

Aksiomina serija (re)programiranje si prizadeva odgovoriti na naslednji vprašanji: Kaj bo potrebno, da človeštvo spremeni svojo smer in zgradi odgovorno prihodnost za naslednje generacije? Kaj lahko dejansko dosežemo, ko to končno naredimo? Serija se bo osredotočala na rešitve in iskanje orodij, besed in vizij na različnih področjih – od energije in infrastrukture do gradnje skupnosti in umetne inteligence.

Analizirali bomo strategije, ki jih uporabljajo uspešne skupnosti in predlagajo družbene in znanstvene ustanove, z namenom, da nam pomagajo pri resetiranju in iskanju poti nazaj. Ne k svetu, kot je bil, pač pa k takšnemu, kot bi moral biti: angažirana skupnosti, ki vključuje vsa živa bitja na tem planetu.

— Marta Peirano

Marta Peirano je novinarka, specializirana za tehnologijo in oblast. Dela za vodilne španske medije, med njimi El Pais, La Sexta TV, Muy Interesante in Radio Nacional de España. Je znana javna govorka in dolgoletna zagovornica prostega programja, digitalne zasebnosti in radikalne decentralizacije kritične infrastrukture.
Njeni najnovejši knjigi sta El pequeño libro rojo del activista en la red (Majhna rdeča knjiga spletnega aktivizma, 2015), esej o kriptografiji s predgovorom Edwarda Snowdna, in El enemigo conoce el sistema (Sovražnik pozna sistem, 2019), ki obravnava digitalni fevdalizem in politično manipulacijo na spletu. Leta 2020 je bila tehnološka kuratorica Bienala mišljenja v Barceloni in gostujoča raziskovalka na Španskem centru za študije nacionalne varnosti. Živi v Madridu in ima psa za polovični delovni čas.