re(programiranje): Strategije za samoregeneracijo zdaj tudi v knjižni obliki. Naroči svoj brezplačni izvod! ?

15-02-2021
7 PM CET
Stream 1/8
Stream 1/8

(re)programiranje: Sprožilec
Kaj je potrebno za spremembo prihodnosti? Kim Stanley Robinson

15-02-2021
7 PM CET

Ministrstvo za prihodnost (The Ministry for the Future, 2020), najnovejši roman Kima Stanleya Robinsona, korenini v znanstveni premisi: države še naprej ignorirajo Pariški sporazum, naš planet pa se segreva vse do točke človeškega vrelišča. Ko Indijo zajame poguben vročinski val, ki pobije na milijone ljudi, pride do podnebnega odziva. Robinson v svojem doslej najmračnejšem, vendar upanja polnem delu raziskuje meje in možnosti človeškega sodelovanja v skrajnih pogojih. V tem tematskem pogovoru pod ključno besedo “sprožilec” bomo razpravljali o tem, kaj bo trenutek streznitve, ko bomo kot človeštvo ponovno razmislili o svojem mestu in poti na edinem planetu, ki ga imamo, ter o obetajočih orodjih, ki jih je Robinson odkril v svojih dolgoletnih raziskavah.

Kim Stanley Robinson je danes najbolj priljubljen pisatelj znanstvene fantastike. Trilogija Mars, njegova prva mednarodna prodajna uspešnica, objavljena med letoma 1992 in 1996, je bila ambiciozno raziskovanje teraformiranja rdečega planeta, ki se je dotikalo  primerjalne vesoljske politike in njenega vpliva na preživetje človeške vrste. S to zavezanostjo  raziskovanju obvladovanja in blaženja podnebnih sprememb je Robinson postal eden vodilnih predstavnikov podnebne fikcije, žanra, ki se odvija v svetu, kot ga poznamo, ali pa v bližnji prihodnosti.

Najbolj priljubljeni naslovi tega plodovitega pisatelja vključujejo New York 2140, Aurora, Shaman in Green Earth. Njegova knjiga 2312 je bila prva, ki je bila nominirana za vseh sedem glavnih nagrad na področju znanstvene fantastike in dobitnica prestižne nagrade Nebula za najboljši roman leta 2013. Njegov najnovejši roman Ministrstvo za prihodnost, objavljen med pandemijo, je surov prikaz tega, kaj bi bilo potrebno, da bi se ljudje končno soočili s pošastnimi stranskimi učinki antropocena.

? https://www.kimstanleyrobinson.info

Posebni gostje:

Dr. Lučka Kajfež Bogataj je slovenska klimatologinja in pionirka v raziskovanju vpliva podnebnih sprememb. Bila je imenovana v skupino žensk, ki navdihujejo Evropo in je v okviru ekipe IPCC soprejemnica Nobelove nagrade za mir.

Dr. Luka Omladič je filozof, okoljevarstvenik in okoljski analitik, ki raziskuje in piše o temah bioetike in okoljske etike. Deluje tudi kot član Svetovne komisije za etiko v znanosti in tehnologiji COMEST pri organizaciji UNESCO.

Ida Hiršenfelder (beepblip), zvočna umetnica in arhivistka. Živi v Ljubljani in dela v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.

Pogovor bo potekal v angleščini.
Udeležba je brezplačna, registracije ni.