re(programiranje): Strategije za samoregeneracijo zdaj tudi v knjižni obliki. Naroči svoj brezplačni izvod! 👉

18-10-2021
7 PM CET
Stream 7/8
Stream 7/8

(re)programiranje: Skupnosti
Govorite s sosedi Astra Taylor

18-10-2021
7 PM CET

Kako lahko v dobi skrajne polarizacije, izolacije, dehumanizacije in distopične domišljije delujemo kolektivno? Kaj lahko zgradimo iz pepela arabske pomladi in gibanj, kot sta Indignados ter Occupy Wall Street? Astra Taylor, neutrudna organizatorka, se zaveda, da popolno družbeno gibanje ne obstaja, vendar je v vrsti legendarnih poskusov, da bi izboljšala obstoječa, postala ena bistvenih kronistk sodobnih dejanj kolektivnega upora. Odkar je izdala “polredni štiridesetstranski tabloidni časopis” Occupy!, ki ga je navdihnilo gibanje Occupy, se vse življenje ukvarja z razpravo o naravi moči, ki jo poganja skupnost, premika njene meje in analizira njena nesoglasja. Poglobili se bomo v obete človeških zavezništev proti nevidnim silam tehnokratskih režimov. 

Astra Taylor je mednarodna filmska ustvarjalka, pisateljica in politična organizatorka. Režirala je filozofske dokumentarne filme What Is Democracy? (TIFF 2018), Examined Life (TIFF 2008) in Žižek! (TIFF 2005). Je avtorica knjig The People’s Platform: taking Back Power and Culture in the Digital Age, ki je prejela nagrado American Book Award, in Democracy May Not Exist, but We’ll Miss It When It’s Gone, ki je nedavno izšla pri založbi Metropolitan Books. Je tudi soustanoviteljica Debt Collective, sindikata dolžnikov, ki si prizadeva za ponovna pogajanja o dolgovih in za obrambo milijonov severnoameriških gospodinjstev. Piše za The New York Times, The London Review of Books, The Guardian, The Walrus, The Baffler, n+1 in številne druge medije. Je nekdanja štipendistka fundacije Shuttleworth in nekdanja članica turnej zasedbe Neutral Milk Hotel. 

Posebni gostje:

Tjaša Pureber je producentka uprizoritvenih umetnosti, aktivistka in raziskovalka družbenih gibanj, ki se trenutno v svoji doktorski raziskavi ukvarja s produkcijo znanja, družbeno organizacijo in participativno umetnostjo.

Barbara Rajgelj je docentka in raziskovalka na FDV, aktivistka za človekove pravice in sooblikovalka ljubljanskega lokala in kulturnega centra Pritličje.

Asja Hrvatin je socialna delavka, mladinska pisateljica ter aktivistka za pravice beguncev, posebej begunk (kolektiv No Border Craft) in za pravice žrtev kapitalizma, kot so prekarni delavci in brezdomci (gibanje 15o).