U30+ je Aksiomina iniciativa, ki podpira novo produkcijo mladih slovenskih umetnikov do 35. leta v želji, da bi posegla v vrzel, ki nastane po koncu šolanja in pred vstopom v umetniški svet ter med mlado generacijo in uveljavljenimi umetniki, in da bi prinesla večjo vidnost novim trendom v slovenski sodobni umetnosti.
Aksioma izbranim umetnikom ponuja mentorstvo lokalnih in/ali mednarodnih strokovnjakov ter možnost dela s profesionalno, priznano in izkušeno ekipo, ki sledi razvoju njihovega prvotnega predloga skozi vse faze in vidike produkcije. Zagotavlja jim tudi produkcijska sredstva, avtorski honorar, primeren prostor ali kontekst v katerem lahko javnosti predstavijo rezultate svojega dela, tehnično opremo in podporo, promocijo, foto in/ali video dokumentacijo, urejanje klipinga in priložnost za nadaljnje predstavljanje svojega dela preko lokalnih in mednarodnih partnerjev Zavoda.

Od leta 2013 umetniki, ki so bili udeleženi v iniciativo U30+, niso le imeli priložnost izvedbe samostojne razstave (pogosto v Projektnem prostoru Aksioma v Ljubljani), temveč so tudi lahko razstavljali na samostojnih in skupinskih razstavah in festivalih v drugih slovenskih in mednarodnih institucijah, kot so Center Urbane Kulture Kino Šiška, MGLC – Mednarodni grafični likovni center in Galerija Škuc v Ljubljani, Pixxelpoint Festival in Galerija Tir/Mostovna v Novi Gorici, Galerija Simulaker in Festival Fotopub v Novem Mestu, Delavski Dom Trbovlje, Festival Zoom in Galerija Filodrammatica na Reki ter Galerija VN v Zagrebu.

Januarja 2018 je izbrana skupina umetnikov, ki je delovala v programu U30+, svoja dela predstavljala na skupinski razstavi v UGM Studiu v Mariboru. Razstava z naslovom Hej, me v redu slišiš? je bila generacijska razstava, ki se je osredotočala na posredovano komuniciranje med digitalnimi domačini in je predstavljala prvi poskus orisa nastajajočega trenda na mladi slovenski “post-digitalni” umetniški sceni. Razstavo je kuriral Jure Kirbiš, na njej pa so sodelovali Nika Ham, Emil Kozole, Iza Pavlina, Dorotea Škrabo in Valerie Wolf Gang.

Program U30+ je odprt vsem umetnikom ne glede na njihov izrazni jezik, z vseh področij in medijev (od multimedijskih instalacij do performansov, od spletnih intervencij do knjig umetnikov, od slik do videov), ki raziskujejo tematike v jedru poslanstva Aksiome, predvsem družbene, politične, estetske in etične strukture sodobne postdigitalne družbe.

 
 
 
   
   
 
 
 
Vid Merlak, Seen, 2018   Dan Adlešič, Furniture Pets, 2018   Sara Bezovšek, (◉_◉), 2018
         
   
         
   
         

 
 
         
NIka Ham, Squat, 2017   Iza Pavlina, Rule 34, 2017   Dorotea Škrabo, Please Do Not Take Photographs, 2017
         
   
         
   
         

 
 
         
Valerie Wolf Gang, Wet Dreams, 2016   Olja Grubić and Živa Petrič, Red Web, 2016   Emil Kozole, How Much Is Your Face Worth?, 2016
         
   
         
   
         

 
 
         
Jernej Čuček Gerbec, Googlespace, 2015   Urša Sekirnik & Nina Jan, À la Cart Performance Webshop, 2014   Andrea Knezović, On the Threshold, 2014
         
   
         
   
         

 
 
         
         
       
         
         
         
         
    Produkcija:
Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2018
Finančna podpora:
Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana