U30+ je Aksiomina iniciativa, ki podpira novo produkcijo mladih slovenskih umetnikov do 35. leta v želji, da bi posegla v vrzel, ki nastane po koncu šolanja in pred vstopom v umetniški svet ter med mlado generacijo in uveljavljenimi umetniki, in da bi prinesla večjo vidnost novim trendom v slovenski sodobni umetnosti.
Aksioma izbranim umetnikom ponuja mentorstvo lokalnih in/ali mednarodnih strokovnjakov ter možnost dela s profesionalno, priznano in izkušeno ekipo, ki sledi razvoju njihovega prvotnega predloga skozi vse faze in vidike produkcije. Zagotavlja jim tudi produkcijska sredstva, avtorski honorar, primeren prostor ali kontekst v katerem lahko javnosti predstavijo rezultate svojega dela, tehnično opremo in podporo, promocijo, foto in/ali video dokumentacijo, urejanje klipinga in priložnost za nadaljnje predstavljanje svojega dela preko lokalnih in mednarodnih partnerjev Zavoda.

Od leta 2013 umetniki, ki so bili udeleženi v iniciativo U30+, niso le imeli priložnost izvedbe samostojne razstave (pogosto v Projektnem prostoru Aksioma v Ljubljani), temveč so tudi lahko razstavljali na samostojnih in skupinskih razstavah in festivalih v drugih slovenskih in mednarodnih institucijah, kot so Center Urbane Kulture Kino Šiška, MGLC – Mednarodni grafični likovni center in Galerija Škuc v Ljubljani, Pixxelpoint Festival in Galerija Tir/Mostovna v Novi Gorici, Galerija Simulaker in Festival Fotopub v Novem Mestu, Delavski Dom Trbovlje, Festival Zoom in Galerija Filodrammatica na Reki ter Galerija VN v Zagrebu.

Januarja 2018 je izbrana skupina umetnikov, ki je delovala v programu U30+, svoja dela predstavljala na skupinski razstavi v UGM Studiu v Mariboru. Razstava z naslovom Hej, me v redu slišiš? je bila generacijska razstava, ki se je osredotočala na posredovano komuniciranje med digitalnimi domačini in je predstavljala prvi poskus orisa nastajajočega trenda na mladi slovenski “post-digitalni” umetniški sceni. Razstavo je kuriral Jure Kirbiš, na njej pa so sodelovali Nika Ham, Emil Kozole, Iza Pavlina, Dorotea Škrabo in Valerie Wolf Gang.

Program U30+ je odprt vsem umetnikom ne glede na njihov izrazni jezik, z vseh področij in medijev (od multimedijskih instalacij do performansov, od spletnih intervencij do knjig umetnikov, od slik do videov), ki raziskujejo tematike v jedru poslanstva Aksiome, predvsem družbene, politične, estetske in etične strukture sodobne postdigitalne družbe.
 
 
POZIV!

AKSIOMA – ZAVOD ZA SODOBNE UMETNOSTI, LJUBLJANA, VABI SLOVENSKE USTVARJALKE IN USTVARJALCE, STARE DO 35 LET, K PRIJAVI NOVIH UMETNIŠKIH PROJEKTOV ZA LETO 2019.

U30+ ponuja priložnost za mlade umetnice in umetnike s področja novih medijev, vizualnih in performativnih umetnosti ter vseh nedoločenih vmesnih polj, da s pomočjo izkušene ekipe razvijejo in uresničijo svoje projekte.

Izbrali bomo največ 3 projekte, ki bodo premierno predstavljeni tekom leta 2019v Projektnem prostoru Aksioma ali na drugem prizorišču v Ljubljani.

Prednost bomo dali inovativnim, kritičnim, subverzivnim in družbeno angažiranim projektom, ki se navezujejo na Aksiomin program, zato vas vabimo, da si pred prijavo natančno ogledate aktivnosti in usmeritve zavoda Aksioma v zadnjih letih:

  http://aksioma.org
http://www.mastersandservers.org
http://www.statemachines.eu


FORMATI:

Končni format projektov je lahko instalacija, razstava, performans ali intervencija v javnem prostoru oziroma na spletu.


ROK ODDAJE:

Prijave pošljite najkasneje do 30.10.2018 na:
aksioma.org[AT]gmail[DOT]com


PRIJAVA NAJ VSEBUJE:

ime in priimek, elektronski naslov, št. mobilnega telefona
datum in kraj rojstva
kratek življenjepis
opis načrtovanega projekta (osnovni koncept, opis izvedbe) – največ 1 stran!
izjava, ali s projektom kandidirate na druge razpise, pozive in/ali natečajih

NAMIG: Povejte bistveno, na zanimiv način in projekt opišite tako, da si lahko predstavljamo končni rezultat.


POGOJI ZA PRIJAVO:

avtor ali člani avtorske skupine morajo biti rojeni po 1. 1. 1984
upoštevali bomo samo projekte, ki še niso bili izvedeni


POTEK IZBORA PROJEKTOV:

Predizbor: avtorje izbranih projektov bomo obvestili do 30.11.2018 in jih povabili na razgovore, ki bodo potekali do 20. decembra 2018.
Končni izbor projektov: do konca januarja 2019 bomo z izbranim/i avtorjem/ji sklenili dogovor o sodelovanju za leto 2019 (realizacija projektov je odvisna od uspešnosti prijav zavoda Aksioma na pozive Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana).


KONTAKT:

Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
Marcela Okretič / 041 250 830 / marcela[AT]aksioma[DOT]org         
U30+ DO DANES
 
Dan Adlešič, Furniture Pets, 2018
 
 
 

 
Sara Bezovšek, (◉_◉), 2018
 
 
 

 
NIka Ham, Skvot, 2017
 
 
 

 
Iza Pavlina, Pravilo 34, 2017
 
 
 

 
Dorotea Škrabo, Prepovedano fotografiranje, 2017
 
 
 

 
Valerie Wolf Gang, Mokre sanje, 2016
 
 
 

 
Olja Grubić and Živa Petrič, Digitalni KupleRaj, 2016
 
 
 

 
Emil Kozole, Koliko je vreden vaš obraz?, 2016
 
 
 

 
Jernej Čuček Gerbec, Googlespace, 2015
 
 
 

 
Urša Sekirnik & Nina Jan, À la Cart Performance Webshop, 2014
 
 
 

 
Andrea Knezović, Na Pragu, 2014
 
 
 
ENGLISH >>