English

U30+ je Aksiomina iniciativa, ki podpira novo produkcijo mladih slovenskih umetnic in umetnikov do 35. leta v želji, da bi posegla v vrzel, ki nastane po koncu šolanja in pred vstopom v umetniški svet ter med mlado generacijo in uveljavljenimi umetniki, in da bi prinesla večjo vidnost novim trendom v slovenski sodobni umetnosti.

Aksioma izbranim umetnikom ponuja mentorstvo lokalnih in/ali mednarodnih strokovnjakov ter možnost dela s profesionalno, priznano in izkušeno ekipo, ki sledi razvoju njihovega predloga skozi vse faze in vidike produkcije. Zagotavlja jim produkcijska sredstva, avtorski honorar, primeren prostor ali kontekst, v katerem lahko javnosti predstavijo rezultate svojega dela, tehnično opremo in podporo, promocijo, foto in/ali video dokumentacijo, urejanje klipinga in priložnost za nadaljnje predstavljanje svojega dela preko lokalnih in mednarodnih partnerjev Zavoda.

Od leta 2013 umetniki, ki so sodelovali v iniciativi U30+, niso le imeli priložnost izvedbe samostojne razstave (pogosto v Projektnem prostoru Aksioma), temveč so tudi gostovali na samostojnih in skupinskih razstavah ter festivalih pri slovenskih in tujih institucijah, kot so Center Urbane Kulture Kino Šiška, MGLC – Mednarodni grafični likovni center, Galerija Škuc, osmo/za, Ravnikar Gallery Space in FEKK – Festival kratkega filma v Ljubljani, Festival Pixxelpoint in Galerija Tir/Mostovna v Novi Gorici, Galerija Simulaker in Festival Fotopub v Novem Mestu, Festival Speculum Artium/Delavski Dom Trbovlje, Galerija Miklova hiša v Ribnici, Kino Otok v Izoli, MFRU – Mednarodni festival računalniške umetnosti v Mariboru, FSF – Festival slovenskega filma v Portorožu, Festival Zoom in Galerija Filodrammatica na Reki ter Galerija VN v Zagrebu.

Januarja 2018 je izbrana skupina umetnikov, ki je sodelovala v programu U30+, svoja dela predstavila na skupinski razstavi v UGM Studiu v Mariboru. Razstava z naslovom Hej, me v redu slišiš? je bila generacijska razstava, ki se je osredotočila na posredovano komuniciranje med digitalnimi domačini in je orisala nastajajoči trend na mladi slovenski »post-digitalni« umetniški sceni. Razstavo je kuriral Jure Kirbiš, na njej pa so sodelovali Nika Ham, Emil Kozole, Iza Pavlina, Dorotea Škrabo in Valerie Wolf Gang. V letu 2020 Aksioma nadaljuje sodelovanje z UGM Maribor, kjer se bo odvila druga tovrstna skupinska razstava, tokrat pod naslovom Hej, kje si zdaj?. Dela bodo predstavili Sara Bezovšek, Lea Culetto, Vid Merlak in Danilo Milovanović. 

Program U30+ je odprt vsem umetnikom ne glede na njihov izrazni jezik, z vseh področij in medijev (od multimedijskih instalacij do performansov, od spletnih intervencij do knjig umetnikov, od slik do videov), ki raziskujejo tematike v jedru poslanstva Aksiome, predvsem družbene, politične, estetske in etične strukture sodobne post-digitalne družbe.

 
 

 
 
Danilo Milovanović, Top, 2019   Lea Culetto, Deflowered by Lea, 2019   Vid Merlak, Seen, 2018
         
   
         
   
         

 
 
         
Dan Adlešič, Furniture Pets, 2018   Sara Bezovšek, (◉_◉), 2018   NIka Ham, Squat, 2017
         
   
         
   
         

 
 
         
Iza Pavlina, Rule 34, 2017   Dorotea Škrabo, Please Do Not Take Photographs, 2017   Valerie Wolf Gang, Wet Dreams, 2016
         
   
         
   
         

 
 
         
Olja Grubić and Živa Petrič, Red Web, 2016   Emil Kozole, How Much Is Your Face Worth?, 2016   Jernej Čuček Gerbec, Googlespace, 2015
         
   
         
   
         

 
 
         
Urša Sekirnik & Nina Jan, À la Cart Performance Webshop, 2014   Andrea Knezović, On the Threshold, 2014    
         
     
         
     
         

 
   
         
         
       
         
         
         
         
    Produkcija:
Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2018
Finančna podpora:
Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana