RAZSTAVA: Offshore zadeva

Avtorska skupina: Demystification Committee
13 Maj 2020
12:00–18:00
Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

RAZSTAVA: Offshore zadeva

Razstava bo na ogled do 3. julija 2020. Odpiralni čas in naslov galerije najdete tukaj.

Offshore preiskovalni instrument (Offshore Investigation Vehicle, 2017–2018) je bila mednarodna korporativna struktura, ki jo je vzpostavil britanski umetniški kolektiv Demystification Committee, da bi modeliral offshore korporativne finančne prakse. Družbe in ljudje v konstelaciji projekta Offshore preiskovalni instrument na prvi pogled niso bili povezani. Korporativno strukturo so agenti z uporabo človeških zastopnikov in priročnih napak skrbno izoblikovali, prikrita je bila tudi z zakoni davčnih oaz. 

To strukturo so sestavljali: papirologija, ki so jo ustvarili agenti, imenovani ob njeni ustanovitvi; zastopniki, vpleteni v njeno prikrivanje; in delničarji, vključeni v njeno poslovanje. Preiskovalni instrument je bil sestavljen iz Empire Management Limited, britanske družbe z omejeno odgovornostjo, ki so jo vodili člani Demystification Committee; Empire Management Limited pod nadzorom Invest. One Limited, sejšelske mednarodne poslovne družbe (Seychelles International Business Company), ki jo je vodil direktor-lutka; in iz bančnega računa na Euro Pacific Bank v Portoriku, ki si ga je lastil Invest. One Limited.

Po ustanovitvi se je Offshore preiskovalni instrument odprl za druge, ki so se želeli pridružiti: izdane so bile delnice in sklicani sestanki. Sestanki, na katerih so testirali sheme izogibanja plačevanju davkov in korporativnih zlorab, so jim omogočili formalno raziskovanje njihove strukture in delovanja. Ti sestanki so bili javni ali pa dokumentirani skozi paprilogijo, objavljeno v registru podjetij Velike Britanije.

Na prvi generalni skupščini, ki se je odvila v okviru rezidence za umetniško raziskovanje Vilém Flusser leta 2017, so se delničarji in Demystification Committee strinjali, da bodo sprožili dve operaciji: lansiranje kolekcije kopalnih oblačil Offshore Pomlad/Poletje 2018, namenjenih za spletno prodajo, ki bi delovala kot sprožilo za shemo utaje davka in kot njeno dokumentiranje, ter izdajo digitalne publikacije Offshore ekonomist, osredotočene na offshore korporativne finance in na vrzeli, ki so neločljivo povezane z njihovimi praksami.  Na kasnejšem sestanku so se deležniki odločili za zaprtje Offshore preiskovalnega instrumenta v enem letu od ustanovitve.

Kolekcija kopalnih oblačil in knjiga Offshore preiskovalni instrument, ki opisuje projekt ter pravna dokumentacija in potrdila, ki dokazujejo njegov obstoj, bodo predmet razstave Offshore zadeva v Projektnem prostoru Aksioma.


Razstava je del Aksiominega letnega programa. Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo RS.