Telekommunisten
Tehnologije za napačno komunikacijo - R15N


Razstava

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

19. marec – 6. april 2012

Predstavitev umetnikov in odprtje razstave:
19. marec 2012, ob 19. uri

Vstop prost

 

 
 

Najpomembnejši izziv, ki ga bo moral premagati odprti splet, ni tehnične, temveč politične narave.  —  Telekommunisten

 

Tehnologije za napačno komunikacijo je delo v nastajanju, pri katerem Mreža Telekommunisten uporablja satiro ter poudarja enostavnost in neposredno medčloveško interakcijo, namesto tehnološke dovršenosti. Umetniki sestavljajo platforme, ki ne delajo kot bi pričakovali ali pa delujejo na popolnoma nepričakovane načine. Odkrivajo družbene odnose, ki so vgrajeni v medmrežno topologijo in komunikacijske platforme s projekti kot so R15N, offline sistem za izmenjavo datotek deadSwap in distribucijska družabna mreža Thimbl, ki temelji na medmrežnem protokolu iz 70. let prejšnjega stoljetja. Njihovo delovanje zaznamuje performativna, interaktivna, družbenoekonomska fikcija, ki predstavlja eksperimentalno tehnologijo, aktivno vključuje svoje uporabnike in jih sooča z družbenimi odnosi, ki so vgrajeni v komunikacijske platforme.

Za projekt R15N je Mreža Telekommunisten prevzela retro estetiko, da bi podala zgodbo o prevladujočemu digitalnemu razkolu med družbenimi razredi v večini lokalnih okolij. Pod vprašanje so postavili »novost« in modnost, ki določata sodobne komunikacijske platforme. Poskušajo zapolniti vrzel med tistimi, ki so povezani in tistimi, ki so odklopljeni, s tem ponovnim oživljanjem zastarele tehnologije kot je na primer stacionarni telefon. R15N je eksperimentalna telefonska storitev, ki nasprotuje vedno bolj razširjenim družbenim omrežjem. R15N spreminja oddajni model naključnega telefonskega klica, da bi omogočil skupnosti neposredno izmenjavo informacij. Sistem deluje tako, da samovoljno določi, kdo bo v skupnosti odgovoren za prenos sporočila; vzpostavlja ad-hoc telefonsko drevo, ki skupnosti omogoča razpečevanje sporočila.

Za več informacij in podatkov o registraciji glej TUKAJ

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z iniciativo reSource za transmedijsko kulturo – lokalno in translokalno medmrežno platformo berlinskega festivala transmediale, v okviru katerega je bil projekt R15N tudi prvič predstavljen.

Ob odprtju razstave bo Dmytri Kleiner predstavil Manifesto Telekomunisten oddelek za “komunizem P2P” proti “kapitalizmu naročnik-strežnik”. Predstavitev bo vodila Tatiana Bazzichelli, kuratorica iniciative reSource za transmedijsko kulturo.Telekommunisten je umetniški kolektiv iz Berlina, ki raziskuje politično ekonomijo komunikacijskih tehnologij. Osrednje teme njihovega raziskovanja se ukvarjajo z nezdružljivostjo kapitalizma s prostim mreženjem in prosto kulturo, ki povzroča vse večjo centralizacijo in zaprtost. Ukvarjajo se tudi s potenciali za razpršene producente, ki bi zaposlili kolektivne zaloge proizvodnih sredstev, da bi omogočili alternativno ekonomsko bazo za prosto družbo.

Dmytri Kleiner razvija programsko opremo. Proizvaja praktične in simbolne umetniške projekte, s katerimi raziskuje politično ekonomijo na spletu. Razvija tehnologije za napačno komunikacijo, ki razkrivajo družbene odnose, ki so vgrajeni v komunikacijske AKSIOMA Zavod za sodobne umetnosti Ljubljana platforme. Kleiner je soustanovitelj in aktivni član Mreže Telekommunisten in avtor Manifesta Telekommunist, ki ga je založil Inštitut za Medmrežno kulturo. Na festivalu transmediale.11 je bil nominiran za nagrado za odprti splet s projektom Thimbl.

reSource za transmedijsko kulturo je iniciativa festivala transmediale in partnerskih organizacij CTM/DISK, Kunstraum Kreuzberg/Bethanien in Post-Media Lab iz Univerze v Lüneburgu. reSource [prev.: vir] je aktivna platforma v mestu Berlin, ki omogoča kontekst za mreženje in razpečevanje projektov skozi leto, ki se zgostijo v času trajanja festivala. Cilj pobude reSource je, da bi delovala kot vezni člen med kulturno produkcijo umetniškega festivala in kolaborativnimi mrežami v polju umetnosti, tehnologije, hektivizma in politike.

Tatiana Bazzichelli je raziskovalka, mrežna povezovalka in kuratorica, ki deluje v polju hektivizma in spletne kulture. Med drugim je del ekipe berlinskega festivala transmediale, kjer razvija reSource za transmedijsko kulturo. Doktorirala je na Univerzi v Århusu na Danskem iz Informacijskih in medijskih študij, kjer je izvedla raziskavo o motečih umetniških praksah na področju poslovnih družbenih medijev.

Production: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2012

Umetniški vodja: Janez Janša
Izvršna producentka: Marcela Okretič
Asistentka produkcije: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič
Tehnični vodja: Valter Udovičić

Oblikovanje razstave: Jonas Frankki

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL - Oddelek za kulturo.

Sponzor: Datacenter d.o.o.

KONTAKT
Aksioma - Zavod za sodobno umetnost, Ljubljana
 

 
 
MEDIJSKO OBVESTILO
 
 
REGISTER TO R15N
 

R15N works with any telephone and requires no phone credit.

It is completely free to join and use and does not require you to have any phone credit on your phone!

For more information and registration details see HERE

 
 
ALSO AVAILABLE FROM TELEKOMMUNISTEN
 
thimbl
Free, open source and distributed micro-bloggingdeadSwap
A Game Of Cloak And Data 
DOWNLAOD

The Telekommunist Manifesto[VEČ]