PRESS
 
31. januar 2008
Skupna izjava vodstva festivala transmediale, gostujoce kustosinje natase petresin bachelez in umetnikov janeza janse, janeza janse ter janeza janse
 
Izjava
Performativna instalacija “Signatura, dogodek, kontekst”, ki so jo Transmedialu.08 predlagali avtorji Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, je bila sprejeta za vključitev v razstavo Transmediale.08. V dneh pred pričetkom festivala se je gostujoča kustosinja razstave Transmediale.08 Nataša Petrešin Bachelez iz kuratorskih in etičnih prepričanj, v sodelovanju z vodstvom festivala, odločila, da projekta ne vključi na razstavo. Kljub temu se je po otvoritvi Transmediala.08 in po pogovoru z umetniki, kustosinja soglasno z vodstvom festivala odločila, da projekt ponovno vključi na razstavo, vendar se sama od projekta distancira. Dokumentacija projekta je na ogled v vstopni dvorani Haus der Kulturen der Welt.
 
Nataša Petrešin Bachelez, Stephen Kovats, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša
 
 
28. januar 2008
Medijsko obvestilo
 
Prepovedana izvedba projekta "Signatura Dogodek Kontekst"

ZA TAKOJŠNJO OBJAVO

28. januar 2008
Janez Janša, Janez Janša,
Janez Janša
"Signatura Dogodek Kontekst"
Spomenik umorjenim evropskim Židom
Berlin, Nemčija


Performans "Signatura Dogodek Kontekst" avtorjev Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše je bil izbran za otvoritev festivala TRANSMEDIALE.08, ki bo jutri 29. januarja 2008 ob 20.30 v Haus der Kulturen der Welt v Berlinu (Nemčija). Njegova izvedba je bila prepovedana le 4 dni pred dogodkom s strani direktorja festivala Stephena Kovatsa in gostujoče kustosinje razstave CONSPIRE… Nataša Petrešin-Bachelez.

Posledično so se avtorji Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša odločili, da performans "Signatura Dogodek Kontekst" predčasno izvedejo v ponedeljek 28. januarja 2008 ob 00.01 zjutraj.


OGLEJ SI PERFORMANS


Signatura Dogodek Kontekst


OZADJE
Delo Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše se osredotoča na vprašanje podpisa in – bolj natančno – na vlogo podpisa v javnem prostoru. V tem projektu z uporabo različnih pristopov raziskujejo Derridajev slavni citat o podpisu, ki se nanaša na paradoksalni odnos med izvirnostjo in ponavljanjem.

»Pisna signatura po definiciji implicira aktualno ali empirično neprisotnost podpisnika. Vendar, bomo rekli, prav tako zaznamuje in ohranja njegovo prisotno-preteklo-biti v minulem zdaj, ki bo ostal prihodnji zdaj, torej v zdaju na splošno, v transcendentalni formi ohranjanja. To splošno ohranjanje je nekako vpisano, vpeto v vselej razvidno in vselej singularno prisotno punktualnost forme signature.« (Jacques Derrida: „Signatura dogodek kontekst“)

28. januarja 2008 so Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša uprizorili performans »Signatura Dogodek Kontekst« na prizorišču spomenika holokavstu v Berlinu. Perfomans je bil izveden kot hoja skozi labirint hodnikov, ki tvorijo spomenik. Vsi trije umetniki so bili opremljeni z GPS napravo in vsak je prehodil različen del vnaprej začrtane poti v spomeniku. Na koncu je njihova akcija skupaj oblikovala zaris podpisa, ki je viden le v virtualnem prostoru (na medmrežju). Med hojo po hodnikih spomenika vsi trije ponavljajo isto mantro, in sicer “Jaz sem Janez Janša, Jaz sem Janez Janša, Jaz sem Janez Janša…”.

Performans »Signatura Dogodek Kontekst« na prizorišču spomenika holokavstu združuje 3 koncepte (podpis, dogodek in kontekst) iz Derridajevega eseja in izpostavlja njihov medsebojni kompleksni odnos – podpis kot tak je dogodek, ki re-kontekstualizira prizorišče podpisa.

V svojem delu z naslovom »Na robu spomina: (post)podobe holokavsta v sodobni umetnosti in arhitekturi« (At Memory's Edge: After-images of the Holocaust in Contemporary Art and Architecture (Yale University Press, 2000) ameriški akademik James E. Young piše, da spomenik kot tak nima sebi lastnega inherentnega pomena, pač pa spomenik svoj pomen (pri)dobi(va) v in skozi interakcije njegovih obiskovalcev: vsak obiskovalec oblikuje lastno izkušnjo spomina ob obisku spomenika.

Struktura spomenika holokavstu v Berlinu, ki je – po besedah avtorja spomenika, arhitekta Petra Eisenmana - zamišljena tako, da vsakega obiskovalca vabi k doživetju in oblikovanju samo njemu lastne, individualne izkušnje, obenem kaže tudi na osrednji namen performansa »Signatura Dogodek Kontekst«. Eisenman, ki je tudi sam obiskal spomenik, zaključi izjavo o lastni izkušnji obiska s temi besedami:

"Spomenik nima cilja, konca, zaključka, ni ne vstopa v ne izhoda iz spomenika. Razumevanje pomena tega spomenika ni odvisno od časa trajanja posameznikovega obiska, saj je razumevanje le-tega nemogoče. Čas tega spomenika, trajanje, ki naj zaobseže sam spomenik od vrha do tal, je popolnoma nepovezano s časom izkušnje, ki jo posameznik doživi ob obisku. V tem kontekstu ni nostalgije, ni spomina na preteklost, je le živ spomin posameznikove izkušnje. Tukaj lahko preteklost spoznamo le skozi njeno manifestacijo v sedanjosti." (Eisenman Architects, Memorial to the Murdered Jews of Europe, Berlin. Tekst: Peter Eisenman)

Povedano z Derridajevimi besedami, hodeči in govoreči podpis avtorjev Janše, Janše in Janše je fizična manifestacija ohranjanja skozi individualno izkušnjo. Sledi hodečega in govorečega podpis(ovanj)a so zapisane le v virtualnem prostoru. Spomin je tako vedno že performans virtualnega.

RAZLOGI ZA PREPOVED PERFORMANSA »Signatura Dogodek Kontekst« NA FESTIVALU TRANSMEDIALE.08

Po besedah novega direktorja festivala Transmediale Stephena Kovatsa in gostujoče kustosinje razstave CONSPIRE… Nataše Petrešin- Bachelez je poglavitni razlog za prepoved predstavitve performansa – do katere je prišlo le 4 dni pred otvoritvijo (!) – »pravne in zakonske narave« (“judicial and legislative reasons” (Kovats) in »osebna etična prepričanja kustosinje« (“personal - curatorial and ethical convictions« (Petrešin-Bachelez).«

Vprašanje zakaj sta prepovedala izvedbo dela tri mesece potem, ko sta ga sprejela na razstavo in večkrat predebatirala vsebinske in izvedbene podrobnosti projekta, ostaja nepojasnjeno.

Avtorji Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša prepoved predstavitve projekta na festivalu Transmediale .08 razumejo na eni strani kot izkazovanje POZICIJE MOČI s strani umetniškega direktorja festivala in gostujoče kustosinje, ki sta s tem povzročila konkretno škodo umetnikom in avtorjem projekta, ter na drugi strani kot DEJANJE NASILJA nad svobodo umetniškega izražanja.

Zato omenjeni umetniki ob tej priložnosti vabijo direktorja festivala Transmediale Stephena Kovatsa, gostujočo kustosinjo razstave CONSPIRE… Natašo Petrešin-Bachelez in zainteresirano javnost k odkriti in odprti konfrontaciji nasprotujočih si stališč, ki jih je sprožil umetniški projekt Signatura Dogodek Kontekst«.


slikovno gradivo


Kolofon
Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša
Signatura Dogodek Kontekst, Performans, SI, 2008

Produkcija
Aksioma - Institute for Contemporary Art, Ljubljana
Maska
Arscenic
 
Download the text
 
DOWNLOAD IMAGE
 
 
 
 
 
 
CVs