EN / SLO
Menu
17/05/2023 14:00

Naprave za motenje signalov

Aksioma | Projektni prostor, Komenskega 18, Ljubljana

Da bi raziskali različne načine zaznavanja in prepletanja zvokov in vibracij, bodo udeleženci eksperimentirali z različnimi vrstami mikrofonov in vmesnikov za poslušanje in snemanje. Skozi te dejavnostih bodo spoznali različne ravni in vrste vibracijskih pojavov: od taktilnega in intimnega poslušanja do raziskovanja, kako se zvočne vibracije širijo v različnih medijih, ter poslušanja elektromagnetne dejavnosti in drugih nevidnih sil, ki nas obdajajo.

Udeleženci bodo spoznali različne snemalne naprave, obenem pa bodo zvoke in njihov potencial raziskovali tako, da bodo z njimi manipulirali v odprtokodni digitalni zvočni delovni postaji (Digital Audio Workstation). S tem, ko bodo posneti material preoblikovali v osebne stvaritve, bodo pridobili temeljna orodja za analizo in urejanje zvoka, kar bo odprlo medsebojno izmenjavo ter razmislek in dialog o ravneh poslušanja in praksah čuječnosti.

Vse to bo potekalo v navezavi na skulpturo La Orejona, vibracijski membranski mikrofon, ki temelji na mehkem elastičnem senzorju za merjenje pospeška in je bil narejen za interakcijo z vibracijskimi pojavi, ki ga obdajajo. Udeleženci bodo lahko stopili v neposreden stik z membrano La Orejone ter razgrnili številna vprašanja in možnosti, ki jih ta odpira v zvezi z relacionalnostjo, nerazumljivostjo, neprimerljivostjo, kolektivnostjo, ustvarjanjem hrupa, resonanco, frekvencami, signali, kartiranjem, transdukcijo itn.

Potrebna orodja:

  • Prenosni računalnik s programsko opremo Ableton Live. Prenesi poskusno različico: https://www.ableton.com/en/trial/.
  • Snemalnik zvoka z vhodom za mikrofon. Nekatere eksperimente je mogoče izvesti tudi z mobilnim telefonom in aplikacijo za snemanje zvoka/glasu. Udeleženci, ki nimajo snemalnika zvoka, bodo eksperiment lahko izvedli s skupno snemalno napravo. Ker bomo časovno omejeni, bo udeležencem za ustvarjanje lastnih zvočnih del na voljo mapa z vnaprej posnetimi zvoki in sempli.

Tehnična podpora: CONA, zavod za procesiranje sodobne umetnosti