EN / SLO
Menu

Domov

Kaj imajo skupnega nanotehnologija in letalska tehnologija, zvočno valovanje in komputacija globalnega obsega, optični inženiring in elektroenergetska omrežja, mikročipi in globalno segrevanje, molekula H20 in podatkovne baze za strojno učenje, vaše domače rutine in globalne politike? Vsi ti pojavi obstajajo ali operirajo onkraj vidnega spektra, onkraj naše zmožnosti, da bi jih videli in razvili membrano, ki bi omogočala medsebojno komunikacijo. Da bi se z njimi spoprijeli, moramo razviti zmožnost razmišljanja v merilih, ki so večji ali manjši od človeškega.

PREGLED PROGRAMA

KONFERENCA

Druge razsežnosti: Vizije, politika in infrastrukturno nasilje na več kot človeškem planetu

6. marec 2023, Kino Šiška, Ljubljana + na spletu


SKLOP #1

Anna Engelhardt, Mark Cinkevich

Onset

Razstava
Otvoritev: 7. marec 2023, ob 19:00
7.–24. marec 2023
Aksioma | Projektni prostor

Preiskava kot medij: pridobivanje obveščevalnih podatkov iz javnih virov za umetnike

Delavnica
8 marec 2023, 14:00–17:00
ALUO / Tobačna 5


SKLOP #2

Farzin Lotfi-Jam

Merila realnega časa

Predstavitev
28. marec 2023, ob 18:00
Cukrarna / predavalnica

Realnočasovni Subjekti

Delavnica
29. marec 2023, 14:00–17:00
ALUO / Tobačna 5

Moja domača rutina

Razstava
Otvoritev: 29. marec 2023, ob 19:00
29. marec–14. april 2023
Aksioma | Projektni prostor


SKLOP #3

Steffen Köhn, Nestor Siré

Digitalna etnografija (za umetnike)

Delavnica
19. april 2023, 14:00–17:00
ALUO / Tobačna 5

Memoria

Razstava
Otvoritev: 19. april 2023, bo 19:00
19. april–12. maj 2023
Aksioma | Projektni prostor

Lokalizacija interneta: kubanska alternativna omrežja distribucije podatkov in socialne infrastrukture, ki jih omogočajo

Predstavitev
20. april 2023, ob 18:00
osmo/za

Krhke povezave

Razstava
Otvoritev: 20. april 2023, ob 19:00
20.–28. april 2023
osmo/za


SKLOP #4

Nicole L’Huillier

Membrane za motenje signalov

Predstavitev
16. maj 2023, ob 18:00
Aksioma | Projektni prostor

La Orejona Records

Razstava
Otvoritev: 16. maj 2023, ob 19:00
16. maj–2. junij 2023
Aksioma | Projektni prostor

Naprave za motenje signalov

Delavnica
17. maj 2023, 14:00–17:00
ALUO / Tobačna 5


Kako različna merila vplivajo na našo zmožnost, da se spoprimemo s kompleksnostjo, motrimo svet in ga razumemo na način, da ohranimo lastno delovalnost v njem? Kako se lahko spoprimemo z realnostmi, ki obstajajo nad ali pod pragom naših zmožnosti, da bi jih videli in z njimi vzpostavili povezavo?

Štirinajsta edicija diskurzivnega kulturnega programa Taktike&praksa, ki se v Ljubljani odvija vse od leta 2010 in se osredotoča na sodobno raziskovalno umetnost, družbo in nove tehnologije, predstavlja umetnike, teoretike in raziskovalce ter jih povezuje v kontinuirano raziskovanje koncepta merila1 – od nano do globalne ravni in še dlje.

Program sestavljajo artikulirane serije umetniških, pogovornih in izobraževalnih dejavnosti, ki se bodo odvijale v Ljubljani od marca do maja 2023. Otvoritvena konferenca Druge razsežnosti: vizije, politika in infrastrukturno nasilje na več kot človeškem planetu bo potekala v Kinu Šiška, dostopna pa bo tudi na spletu. Dogodku bodo sledili štirje sklopi dejavnosti, od katerih se bo vsak osredotočal na delo enega umetnika ter bo obsegal razstavo, predavanje in delavnico.

Kaj imajo skupnega nanomateriali in letalska tehnologija, zvočno valovanje in komputacija globalnega obsega, optični inženiring in elektroenergetska omrežja, mikročipi in globalno segrevanje, molekula H20 in podatkovne baze za strojno učenje, vaše domače rutine in globalne politike? Vsi ti pojavi obstajajo ali operirajo onkraj vidnega spektra, onkraj naše zmožnosti, da bi jih videli in razvili membrano, ki bi omogočala medsebojno komunikacijo. Da bi se z njimi spoprijeli, pa moramo, kot v delu Cosmic Zoom (2021) nakaže Zachary Horton, razviti zmožnost razmišljanja v merilih, ki so večji ali manjši od človeškega. Zgolj odkrivanje načinov dostopanja do nečloveških ravni – kot Alica v čudežni deželi – ne bo dovolj; moramo se naučiti, kako razmišljati znotraj njih, »kako vpeljati multiskalarno obliko razmišljanja, ne da bi pri tem homogenizirali podrobnosti in razlike«.

Otvoritvena konferenca k tem vprašanjem pristopa skozi predavanje akademika, urednika in pisatelja Anthonyja Downeyja, ki ga moderira pisateljica Mojca Kumerdej, govor strokovnjakinje na področjih znanosti o materialih in nanotehnologije Laure Tripaldi, ki se bo nato pogovarjala z novomedijsko umetnico Špelo Petrič, pripovedovalni performans spekulativnega arhitekta in filmskega ustvarjalca Liama Younga ter serijo predogledov umetniških projektov, osredotočenih na politiko videnja, vse od mikro do makro ravni, ki jih bodo predstavili avtorji Anna Engelhardt, Mark Cinkevich, Solveig Qu Suess, Nadim Choufi in Yu Hsin Su, dogodek pa bo moderiral kurator, predavatelj in raziskovalec Bani Brusadin.

Tripaldi razišče moderni test nosečnosti kot primer naprave, ki skozi izrabljanje inteligence in delovalnosti nanomaterialov odpira tehnološki vmesnik med notranjostjo biološkega telesa in politično dimenzijo pospoljenega telesa. Downey prevprašuje splošno razširjeno idejo, da umetna inteligenca podaja objektiven »pogled od nikoder«, ter slednjo predstavi kot sodoben režim zahodne oblasti, ki zagotavlja nadaljevanje zgodovinskih in tehnoloških oblik kolonialnega nasilja, Liam Young pa obravnava podnebne spremembe kot ideološki problem, ki bi ga lahko izpodbijali z aktivnim prizadevanjem za dekolonizacijo ozračja ter gradnjo novih infrastrukturnih imaginarijev.

V sklopu #1 bosta umetnika Anna Engelhardt in Mark Cinkevich svojo najnovejšo enokanalno videoinstalacijo Onset predstavila v okviru samostojne razstave in delavnice, ki bosta raziskali korelacije med obstoječimi elektroenergetskimi omrežji in vojaškimi infrastrukturami, predvsem na primeru ruske invazije Ukrajine.

Sklop #2, ki bo artikuliran kot razstava, predavanje in delavnica, bo osvetlil multidisciplinarne prakse arhitekta in oblikovalca Farzina Lotfi-Jama, ki raziskuje, kako globalne infrastrukture in mednarodni predpisi čedalje bolj – in hkrati neopazno – oblikujejo naše najbolj intimne navade razmišljanja in domače rutine.

Podobno bo artikuliran sklop #3, v katerem bosta Nestor Siré in Steffen Köhn predstavila svoje kolaborativno umetniško raziskovanje, znotraj katerega združujeta etnografski pristop, znanstveno fantastiko in »rekombinatorne« oblike filma ter tako raziskujeta vlogo piratstva pri vzpostavljanju neformalnih omrežij ter človeških infrastruktur izmenjave in distribucije podatkov.

Sklop #4 pa bo posvečen čilski umetnici Nicole L’Huillier oziroma njenemu raziskovanju zvokov, vibracij, resonanc in poetike nerazumljivosti zvoka ter zanimanju za performativnosti vseh materialnih realnosti. Predstavil bo njeno najnovejšo interaktivno instalacijo La Orejona Records ter politiko prejemanja in predvajanja zastavil kot način pripadnosti.

Ta edicija Taktik&prakse je organizirana v sodelovanju z različnimi javnimi in zasebnimi kulturnimi ustanovami in prizorišči v Ljubljani ter v programskem smislu predstavlja nadaljevanje festivala transmediale 2023. Idejno zasnovo je neodvisno razvila ekipa Aksiome v sodelovanju z Noro O Murchú, umetniško direktorico festivala transmediale.Konferenca in vse delavnice so organizirane v okviru projekta konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost, ki je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture” in ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, ter predstavljajo del dogodka konSekvence – fragmenti možnega ekosistema.


1 »Scale«, kot se naslov 14. edicije Taktike&praksa glasi v angleščini, ima širok pomenski razpon in konceptualno zaobjema tudi to, na kar se drugod navezujemo z izrazi »razsežnost«, »obseg« in »raven«.