Peter Rauch
SERIJA OBJEKTI

Fotografska razstava

Nova galerija, Delavski dom Trbovlje
Trg svobode 11a, Trbovlje
1. - 23. junij 2012

V okviru Fotonični trenutki 2012

Kuratorica: Petja Grafenauer

 
 

V središču gledane površine je asfalt razpokan. Odkrušene črne kepe so se zakotalile po svetlem pesku. Taisti rob ceste so že popravljali. Razpoka je nastala na novi cestni zaplati. Levo od nje manjka lep kos travne ruše. Videti je, kot bi trava pogorela. Za razpoko je rumena črta, asfalt, še ena rumena črta, travni rob in gozd z jaso v ozadju. Tu stojita tudi beli obcestni signalni količek in temno siva palica, ki nosi prometni znak. Ljudi ni. Živali ni. Avtomobilov ni. Mirno je, toda ta mir ni prijeten.

Fotograf je izbral in ohranil podobo. Večkrat se je odločil zanjo. Izbral je prizor, negativ in še fotografijo za cikel ter za razstavo. Ve fotograf več od nas?

Fotografija ne prizna ne kje ne zakaj je nastala. Podoba razpoke v asfaltu ne pove, zakaj je tu, govori zgolj, kaj je: »Sem podoba razpoke v asfaltu. Odtisnila sem se od realnega predmeta in zdaj sem podoba na papirju. Ne vem, zakaj sem tu, toda želim, da me opazujete. Hočem biti gledana. Hočem pokazati, da sem.«

Ne le v Razpoki, v vseh fotografijah Petra Raucha je 'nekaj', kar se kot neprijetno darilo priplazi v gledalca, ki je ugodil želji podobe. Ta 'nekaj', se lahko razkrije prav zato, ker podobe, ki jih išče in izbira fotograf, predstavljajo znano, neprivlačno ali vsakdanje, hkrati pa niso enostavne. Ničesar drugega ne izjavljajo kot to, kar so. Ta jasnost omogoča, da z natančnim opazovanjem latentnost izginja in daje mesto neprijetni slutnji. Ko jih gledamo, se v nas naseli nelagodje.

Fotograf je pripravil dogodek, na katerem sta se igrala fotografija in performans – performans fotografske produkcije. En medij se je na zanimiv način prelil v drugega in spet nazaj. Dogodek o prenosih med izraznimi načini se je v Objektih in dogodku preobrazil v podobe podob o tem, kakšen je bil dogodek. Tisto, kar je fotografu ostalo po dogodku, je postalo material za postavitev, ki jo gledate v njeni novi inkarnaciji – v fotografiji. Doživetje ne obstaja več, podobe pa so bile tolikokrat remediirane, da je njihov označenec za gledalca vprašljiv. Občutje nestabilnosti gledanega povzroči nelagodje, značilno za Rauchove fotografije.

Nelagodje je seveda tudi del 'problematične družbene realnosti onkraj vrat razstavišča', vendar se tam z njim ne moremo soočiti, saj se vsak dan borimo z mlini na veter realnosti. Očiščenost izbire objekta v fotografiji olajša usmeritev na primarno skušnjo nelagodja, ki je v tem zgodovinskem trenutku vsebolj prisotna. Tisto, kar ponujajo Objekti in dogodek, je usmerjanje pozornosti s pomočjo čutenja in razmišljanja – verjetno edina resnično družbeno koristna funkcija, ki jo lahko ponudi umetnost.

Petja Grafenauer


 
Produkcija:

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2014

Avtor: Peter Rauch

KONTAKT
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

Peter Rauch   English >>
 
 

Peter Rauch je samostojni ustvarjalec na področju fotografije. Ustvarja in raziskuje presečno polje prakse in teorije. Predava sodobno avtorsko fotografijo na Oddelku za fotografijo VIST in na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Razstavlja v sodelovanju z zavodi Aksioma, Federacija in Trajekt. Vodi platformo snabyrow.com.

 
 
Druge razstave
 
VEČ OBJEKTOV
Mestna galerija Nova Gorica
26. september – 17. oktober 2014
 
17 OBJEKTOV
Galerija KiBela, Maribor
21. junij – 1. julij 2011
 
15 OBJEKTOV
Galerija Vžigalica/MGML, Ljubljana
5. julij - 6. avgust 2010