Adam Harvey
Privacy Gift Shop (Trgovina z darili zasebnosti)


SAMOSTOJNA RAZSTAVA

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

21. junij – 21. julij 2017
Odpiralni čas: TO-PE od 12. do 18. ure

Otvoritev razstave: sreda, 21. junij 2017 ob 19. uri

Predavanje umetnika: Mestna galerija Ljubljana
Torek, 20. junij 2017 ob 19. uri
 

 

"NSA ni želela komentirati Harveyevega dela, tako kot tudi ne Urad direktorja nacionalne obveščevalne službe." ― Washington Post

 

 

Trgovina z darili zasebnosti je trg za tehnologije, ki se zoperstavljajo nadzoru, dodatke, ki omogočajo zasebnost, in nove zamisli glede zasebnosti. Leta 2013 jo je ustanovil Adam Harvey, ameriški umetnik, ki deluje v Berlinu, in odtlej se kot »konceptna trgovina« predstavlja na številnih institucionalnih prizoriščih, kot so Novi muzej v New Yorku in druge lokacije v Hong Kongu, Tel Avivu, na Dunaju in v Londonu, o njej pa se razpravlja v revijah in časopisih, kot so Wired, Motherboard in Observer. Leta 2015 se je Trgovina z darili zasebnosti pridružila NEW INC, inkubatorju umetnosti in tehnologije, ki ga vodi newyorški Novi muzej. Trenutno se nahaja v Berlinu, svoje dosežke pa prodaja tudi prek spletne trgovine, ki je dostopna na naslovu https://privacygiftshop.com.

Projekt želi »normalizirati sicer kontroverzne ideje o nadzoru in spodbuditi kritičen spekulativen diskurz o vprašanjih, ki se tičejo podatkov, nadzora in zasebnosti«. Med njegove proizvode sodijo OFF Pocket Phone Case, ovitek za telefon, ki blokira brezžične signale in ščiti vaš telefon pred krajo podatkov; IXNY Tee, preoblikovana ikonična majica z napisom »Rad imam New York« z napisom v pisavi, ki NSA-ju otežuje dešifriranje; Metal Dollar Bill, kovinski dodatek za denarnico, ki ščiti dokumente s čipi za radiofrekvenčno identifikacijo pred potencialnimi tatovi identitet; in kolekcija Nevidna oblačila (Stealth Wear), vrsta oblačil, ki jih je zasnoval v sodelovanju z modno oblikovalko Johanno Bloomfield in ki so jih navdihnile burke in hidžabi, ki delujejo kot zaščita pred termovizijo, tehnologijo, ki jo uporabljajo vojaška brezpilotna letala za napade na ljudi.

Pred nedavnim je Trgovina z darili zasebnosti začela Misliti zasebnost (Think Privacy, 2015), enoletno umetniško kampanjo, katere cilj je ozaveščanje o vprašanjih in problemih, ki jih prinaša doba zbiranja podatkov. Kampanja zbira izjave, ki so deloma izobraževalne deloma provokativne narave; natisnjene na barvna ozadja nas spominjajo na motivacijske plakate, pojavljajo pa se v različnih formatih, od stenskih plakatov in podstavkov za kozarce do magnetkov za hladilnike in podobnega.

Ustvarjalni odpor do nadzora je bil tema raziskovanj Adama Harveyja že dolgo pred Snowdnovimi razkritji. Leta 2010 je začel raziskovalni projekt CV Zaslepitev (CV Dazzle, ki je vključen tudi v ljubljanski projekt) o ustvarjanju nekakšne kamuflaže, ki bi človeka ščitila pred računalniškim gledanjem s pomočjo frizur in ličil, ki naredijo obraz neprepoznaven za večino nadzornih algoritmov. Z ustvarjanjem in trženjem razmeroma poceni izdelkov, ki sledijo istemu pristopu, stori Trgovina z darili zasebnosti korak naprej in uresničuje umetnikovo stremljenje “približati zasebnost in ideje, ki nasprotujejo nadzoru, širšemu občinstvu in ga zaplesti v razprave o tem, kakšno vlogo lahko odigrajo umetnost, oblikovanje in ustvarjalnost pri zaščiti zasebnosti”. [1]

V Ljubljani bo projekt na ogled v Aksiominem Projektnem prostoru, v hibridnem spoju galerije in začasne trgovine, pospremilo pa ga bo tudi odprtje več konceptnih trgovin v različnih javnih institucijah (Mestna galerija Ljubljana, MSUM), v katerih bo od poletja naprej možno kupiti različne “spominke”, izdelane posebej za otvoritev razstave Privacy Gift Shop v Sloveniji.

Opombe

[1] Citirano v: Stephanie Murg, »I Spy: New Museum Opens ›Privacy Gift Shop‹«, Adweek, 9. september 2013, dostopno na spletnem naslovu www.adweek.com/fishbowlny/new-museum-privacy-gift-shop/302687.

Produkcija razstave:

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2017Umetniški vodja: Janez Janša
Producentka: Marcela Okretič
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Odnosi z javnostmi: Alja Žorž
Tehnični vodja: Valter Udovičić
Dokumentiranje: Jure Goršič (foto), Gregor Gobec (video)

Partnerja: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Moderna galerija
Medijski sponzor: Europlakat, Radio ŠtudentSamostojna razstava Privacy Gift Shop je izvedena v okviru projekta State Machines, ki ga izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), Furtherfield (VB), Institute of Network Cultures (NL) in NeMe (CY).
Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.Finančna podpora: program Evropske unije Ustvarjalna Evropa, Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana
KONTAKT
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 

Spremljevalni program
 
 
PREDAVANJE UMETNIKA
Adam Harvey
Computer Vision, Surveillance, and Camouflage


Torek, 20. junij 2017 ob 19. uri

Mestna galerija Ljubljana
Mestni trg 5, Ljubljana

Umetnik bo na predavanju ponudil pregled o tem, kako smo videni z računalniškim vidom in kaj pomeni biti analiziran, hkrati pa bo tudi predstavil kreativne protiukrepe za moduliranje vidnosti v strojno berljivem svetu.

 

 
Metapodatki ubijejo
THINK PRIVACY PLAKATNA AKCIJA

Ljubljana, 17. - 24. junij 2017
 

 

 
Adam Harvey
 
 

Adam Harvey je umetnik in neodvisen raziskovalec iz Berlina. Med njegova dosedanja dela sodi razvoj kamuflaže, ki ščiti pred prepoznavanjem obrazov (CV Dazzle) in toplotnim slikanjem (Stealth Wear). Harvey poučuje na Univerzi v New Yorku; udeležil se je delavnice Belligerent Eyes Fundacije Prada in delavnice Uncertain Images na Univerzi v Kopenhagnu, prispeval pa je tudi k projektu o prevarah Tabule Rase. Njegova multidisciplinarna dela in sodelovanja so bila podrobno predstavljena v različnih objavah v medijih, kot so Air Force Times, New York Times in BBC, omenjen pa je bil tudi v tweetu Pentagona.

VEČ