Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
in galerija Kapelica
predstavljata:

Gazira Babeli
ACTING AS ALIENS
 

Predavanje:
2. november 2009, ob 19:00
Cankarjev dom, Ljubljana, Slovenia
in Odyssey Art and Performance Simulator v Second Lifu ob 10.00 (SL čas)

Razstava:
3.–15. november 2009
Galerija Kapelica, Ljubljana, Slovenia

Odprtje in performans: Torek, 3. november ob 21.00
 
Medijsko obvestiloRazstava in performans

Gazira Babeli
ACTING AS ALIENS


Galerija Kapelica, Ljubljana
3.–15. november 2009


Kustos:
Domenico Quaranta

Odprtje in performans: Torek, 3. november ob 21.00

Zavod Aksioma in Galerija Kapelica ponosno napovedujeta “Gazira Babeli: Acting as Aliens”, prvo samostojno razstavo avatarske umetnice Gazire Babeli v Sloveniji. Gazira Babeli, svetovno znana po svoji dejavnosti v digitalni realnosti Second Lifa, se je tam rodila spomladi leta 2006. Je lik iz Matrice, nekje med Prerokinjo in Neom. Njeno delovanje so poimenovali hrošč, virus, performans ali umetnost; mi bi lahko o njenem delu rekli, da subvertira tradicionalne predstave o prostoru, času, telesu, identiteti in vedenju, ki jih pridobivamo iz vsakdanjih izkušenj.
Predstava si sposoja naslov pri otvoritvenem performansu, v katerem si bosta Gazira in občinstvo delila isti prostor in igrala z materialnimi sredstvi v še nikoli videnem prepletu digitalne in fizične realnosti. Ostanki performansa bodo po dogodku razstavljeni.

Razstava bo vključevala tudi obsežno videodokumentacijo prejšnjih Gazirinih del, med drugim performansa 7UP (2008), peklenske pomaranče dvanajstih mikroperformansov, fascinantne mešanice burleske in fluxusovskih partitur, ustvarjene v sodelovanju s Patrickom Lichtyjem.
Predstavljeni bosta tudi dve povsem novi deli, v katerih samostoječa hiška – naj gre za puščavo ali zapor – zraste okrog likov, ki se vedejo nenavadno, repetitivno, včasih tudi destruktivno.

Pozornejše slovensko občinstvo se gotovo spomni vdora Gazire Babeli ob odprtju razstave Zbirke medijske umetnosti Moderne galerije v Second Lifu, v okviru programa Gostimo Moderno galerijo!

Glej VIDEO!

V omenjenem performansu se je lotila kar množenja same sebe – nazadnje je približno 15 Gazir Babeli med odprtjem razstavnega gostovanja Moderne galerije brezglavo divjalo po virtualnih kvadratnih metrih Noema Art Gallery in, kričeč "Kje je razstava?", s kladivi mahalo po glavah obiskovalcev ter iz njih izvabljalo buške.


Talking to Gazira Babeli: Can We Understand Avatars, or One Another, for That Matter?
Patrick Lichty

Spremljevalni program

Cankarjev dom iz Ljubljane in Odyssey iz Second Lifa bosta, v okviru programa Refleksije sodobne scenske umetnosti, ki ga prireja Maska v sodelovanju s Cankarjevim domom, gostila dogodek:


Gazira Babeli in Patrick Lichty
ACTING AS ALIENS
the ways of Performance Art in Digital Realities


Javno predavanje
Vstop prost!

Moderator: Domenico Quaranta

Cankarjev dom, Ljubljana, predavalnica M3/M4
2. november 2009, ob 19:00

in Odyssey Art and Performance Simulator (Second Life)
2. november 2009, ob 10.00 (SL čas)

Pridruži se v Second lifu TUKAJ

Kaj se zgodi s predstavo, ko je kraj računalniški zaslon, čas pa lahko še najbolje opišemo kot brezčasnost izkustva pred tem zaslonom tako v vlogi performerja kot v vlogi gledalca? Ko se realnost umakne v ozadje in jo zamenja simulirani scenarij, kjer fizikalni zakoni ne veljajo več in je mogoče skorajda vse? Ko telo samo postane programski (in kulturni) konstrukt? Ob razstavi Gazire Babeli, umetnice iz Second Lifa, ki jo bo gostila galerija Kapelica v Ljubljani, bo ta okrogla miza poskušala odgovoriti na omenjena vprašanja s pomočjo nekaj izmed najpomembnejših izvajalcev in teoretikov na tem področju. Iz seminarske sobe bo kustos Domenico Quaranta moderiral okroglo mizo, na kateri se bodo izmenjavali teoretski diskurzi in predstave.


Sodelovali bodo:

- Helfe Ihnen, upravnik simulatorja umetnosti in predstav Odyssey, kraja, kjer se zbira najdejavnejša skupnost umetnikov v Second Lifu in kjer se bo odvila tudi naša okrogla miza;
- Patrick Lichty, umetnik, teoretik, kustos in (kot Man Michinaga) ustanovitveni član skupine Second Front, ki se ukvarja s scenskimi umetnostmi;
- Gazira Babeli;
- drugi člani skupnosti Odyssey...

Gazira Babeli. Gazira Babeli. Who's Afraid of Madeleine, Batszeba and Simonetta?Gazira Babeli. ULTIMATE SUBMISSION


Gazira Babeli od pomladi leta 2006 živi in dela kot umetnica, performerka in filmarka v Second Lifu. Septembra leta 2006 je na spletu objavila dokumente številnih »neodobrenih predstav« in tako pritegnila pozornost kritikov in umetnikov. Predvsem umetnikov. Potem je postala del skupine Second Front, mednarodne zasedbe umetnikov/performerjev, ki se posvečajo formalnim, estetskim, kulturnim in socialnim raziskovanjem virtualne realnosti. Sodelovala je pri zagonu prve avtohtone umetniške skupnosti v Second Lifu: Odyssey. Aprila 2007, potem ko je posnela film/predstavo Gaz of The Desert, je pripravila razstavo z naslovom [Collateral Damage]. Gazira Babeli je sodelovala na različnih festivalih in dogodkih izven Second Lifa, kot so Peam2006 (Pescara), DEAF07 (Rotterdam), Fabio Paris Art Gallery (Brescia), iMAL (Bruselj), PERFORMA 07 NYC (s Second Front), galerija DAM (Berlin). Večina del Gazire Babeli je trenutno arhivirana v območju Locusolus v Second Lifu.

Patrick Lichty je konceptualni umetnik, pisatelj, kustus in aktivist. Od leta 1990 razstavlja v mednarodnem prostoru in je najbolj znan po svojih 3D animacijah z aktivistično skupino The Yes Men. Je glavni urednik revije Intelligent Agent Magazine v New Yorku. S svojimi samostojnimi in skupinskimi deli je Lichty sodeloval na bienalu v muzeju Whitney in bienalu v Torinu, trienalu v Mariboru, bienalu scenskih umetnosti Performa, festivalu Ars Electronica in Mednarodnem simpoziju o elektronskih umetnostih (ISEA). Trenutno je član učiteljskega zbora oddelka za interaktivno umetnost in medije na Columbia College v Chicagu.

Domenico Quaranta je v Italiji delujoči kritik in kustos na področju sodobne umetnosti. Predava v mednarodnem prostoru in uči na akademiji likovnih umetnosti Accademia di Brera v Milanu. S posebnim zanimanjem za digitalno kulturo redno piše za revijo Flash Art. Njegova prva knjiga z naslovom NET ART 1994-1998: La vicenda di Äda'web je bila objavljena leta 2004. Skupaj z Matteom Bittantijem je uredil knjigo GameScenes. Art in the Age of Videogames (Milan, oktober 2006). Uredil je še veliko drugih knjig oziroma je pri njih sodeloval. Kot kustos je organiziral nekaj razstav po Evropi, med katerimi so: Connessioni Leggendarie. Net.art 1995-2005 (Milan 2005); GameScenes (Torino 2005); Radical Software (Torino 2006); Holy Fire. Art of the Digital Age (Bruselj 2008); For God’s Sake! (Nova Gorica, 2008); RE:akt! | Reconstruction, Re-enactment, Re-reporting (Bukarešta – Ljubljana – Reka, 2009); Expanded Box 2009 (umetniški sejem ARCO, Madrid 2009); Hyperlucid (Praški bienale, Praga 2009).Kolofon:

GAZIRA BABELI: ACTING AS ALIENS
(Razstava in performas)


Kustos: Domenico Quaranta
Produkcija: Aksioma – zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
Soproducent: Zavod K6/4 / Galerija Kapelica


Gazira Babeli in Patrick Lichty
ACTING AS ALIENS - Poti performativne umetnosti v digitalnih realnostih
(predavanje)


Moderator: Domenico Quaranta
Produkcija: Aksioma, Maska in Cankarjev dom
Soproducent: Odyssey Art and Performance Simulator


Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.

Izvržna producenta: Marcela Okretič in Janez Janša

Posebne zahvale: Fabio Paris Art Gallery, Helfe Ihnen, Jansmina Založnik, Bojana Kunst


Kontakt:
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana


 


Gazira Babeli (Knijga)Monografija o umetnici, ki jo je izdala založba Fpeditions in obsega prispevke Maria Gerose, Patricka Lichtyja, Domenica Quarante in Alana Sondheima, bo v času seminarja in razstave na prodaj po znižani ceni.

EDITOR:
Domenico Quaranta
TEXTS: Mario Gerosa, Patrick Lichty, Domenico Quaranta, Alan Sondheim

LANGUAGE: english
RELEASE: March 2008

PUBLISHER: FPeditions

160 x 225 mm
ISBN: 978-88-903308-3-4

Gazira Babeli is an artist who lives and works in the virtual world of Second Life, a 3D online universe entirely constructed and possessed by its residents. In almost two years Gazira Babeli has created a vast body of works which address the world she lives in, and which have lent her such a solid, recognizable image that she has become a household name in Second Life. She acts like a virus, unleashing earthquakes, tornados and storms of images, deforming the bodies of other residents and constructing metaphorical machines; a capricious deity, she herself is a work of art, a "constructed identity" which ably generates its own legends. This monographic publication tells her story, and presents and analyzes the most significant areas of her work, with contributions from writers such as Mario Gerosa and Domenico Quaranta, and Americans Patrick Lichty and Alan Sondheim.

download book sample


 

 
How to access Odyssey on Second Life:

If you don't have an account on Second Life:

. Access www.secondlife.com;
. Click on join and create an account;
. Download and install a software available after finishing your registration;
. Login on the software and choose an avatar to represent yourself on Second Life;
. Click on search and write Odyssey;
. Choose Odyssey and click on Teleport;

If you have an account on Second Life:

Access [HERE]

About Odyssey

Odyssey is a growing place in the virtual world of Second Life where artists can explore the virtual space. 130.000 m2 for art, more than 550 members from art scenes all over the world, 70+ associated professional working artists, about 700 visitors per month. The simulator hosts projects by individual artists and organizations. It provides recources like exhibition spaces, technical assistance and more to help artists by exploring the nearly unlimited chances to create art in virtual space. Odyssey was founded by Pacino Hercules and Sugar Seville. It is funded by Dynamis Corporation and managed by Helfe Ihnen now.