Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
predstavlja:

Jelena Milovanović, Milan Tomášik
RAZMEŠČENO TELO
 
plesna performans

CUK Kino Šiška / dvorana Komuna
Trg Prekomorskih brigad 3, Ljubljana

Premiera: Torek, 14. septembra 2010 ob 21. uri
Ponovitev: Sreda, 15. septembra 2010 ob 21. uri

Cena vstopnice: 8 EUR / 10 EUR na dan predstave

Grafika: Jelena Milovanović

Plešoče telo je ujeto v mrežo: pogled gledalca ga skuša določiti in ga ujeti v podobo. Telo se temu upira s plesanjem plesa, z notranjim pogledom, ki ples vodi in v gibanju sledi sebi. Med obojim so oči plesalca, subjektivni pogled telesa v gibanju, ki lovi njegove fragmente in detajle. Predstava Razmeščeno telo lovi celovitost telesa s tem, da sooča živo telo z kaleidoskopom njegovih sledi ter ga s postavljanjem med umetniško in vsakdanje, med spektakel in telesno prisotnost odpre za njegov potencial.

Razmeščeno telo izhaja iz raziskovalnega procesa Jelene Milovanović in Milana Tomášika, ki se je začel leta 2006. Proces je bil usmerjen v raziskavo nekaterih osnovnih plesnih principov, predvsem pa se je ukvarjal s tem ali plesalec vodi gib zavedno ali gib vodi njega, zavest pa telesu zgolj sledi, ter tako na podlagi te ambivalentnosti razumeti odnos med plesalcema, kjer se iniciativa med poskusom vzpostavljanja in hkratnega podiranja njune gibalne sinhronizacije vedno seli od zavesti enega do telesa drugega do zavesti drugega do telesa prvega.


About the Authors

Jelena Milovanović
(roj. 20.08.1976 v Postojni) že vrsto let deluje na področju sodobnega plesa kot producentka (Viktar zavod in zavod Emanat), plesna pedagoginja (Srednja glasbena in baletna šola – oddelek za sodobni ples, društvo Terpsihora), koreografinja in plesalka (Komad za Matjaža Hanžka, Samo Gosarič, PTL 2009; Reistična predstava, 2010) in mentorica plesnega kluba Obsession, prav tako pa tudi piše kritike v festivalskih časopisih (Mesto Žensk, Mladi levi).

Milan Tomášik (roj. 1981 na Slovaškem) živi in deluje v Sloveniji od leta 2004. Ples je študiral na Konzervatoriju J. L. Bella v Banski Bystrici in na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi,  diplomiral je na bruseljski mednarodni visoki plesni šoli P.A.R.T.S. Sodeloval je s številnimi umetniki kot so Jackie Gray, Katarína Mojžišová, Iztok Kovač, Mala Kline, Tomáš Krivošík, Snježana Premuš, Maja Delak, Barbara Novakovič Kolenc in Alexander Gottfarb. Na Slovaškem je prejel Nagrado mesta Prievidza za promoviranje sodobnega plesa doma in v tujini. Je soustanovitelj in aktivni član trenutno mednarodno zelo uspešnega plesnega kolektiva Les SlovaKs dance collective.Kolofon:

Ples in koreografija: Jelena Milovanović, Milan Tomášik
Dramaturgija: Samo Gosarič
Video: Vesna Krebs, Robertina Šebjanič
Glasba: Simon Bergoč
Kostumi: Tanja Devetak


Izvršna producentka: Marcela Okretič

Produkcija:
Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2010

Soprodukcija:
CUK Kino Šiška

Partnerji:
LJUDMILA / KUD France Prešeren, Plesni Teater Ljubljana, Zavod Maska


Zahvale: KUD Pozitiv – DIC, Zavod Bunker

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.Kontakt:
Marcela Okretič
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana