Ztohoven
Moralna Reforma

SAMOSTOJNA RAZSTAVA

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

30. marec – 15. april 2016
Odpiralni čas: TO-PE od 12. do 18. ure

Otvoritev razstave in pogovor z umetniki: sreda, 30. marec 2016, ob 19.uri
 

 

Med 40. kongresom češkega parlamenta, 5. junija 2012, med 14. in 17. uro, so različnim politikom poslali 585 sms sporočil. Člani različnih političnih strank so nevede drug drugemu »pošiljali« sporočila o potrebi po skrivnostni »moralni reformi« in se opravičevali drug drugemu. Sporočila so pozivala k boljšemu vedenju, politični spodobnosti in pogajanjem z manjšim poudarkom na zamerah in predsodkih.

Tipično sporočilo se je glasilo nekako takole: Predsednik republike, prof. ing. Vaclav Klaus, CSc., pošilja sms sporočilo JUDr. Vojtûchu Filipu, vodji komunistične stranke Češke in Moravske: »Tvoja preteklost, tako kot moja, je polna sramotnih dejanj. Prosim, sprejmi moje povabilo na današnje nujno srečanje o moralni reformi.«Uspeh happeninga je še okrepilo dejstvo, da je parlamentarno zasedanje v živo prenašala češka nacionalna televizija. In tako je prvih nekaj deset minut televizijsko občinstvo lahko opazovalo poslance, ki so bili tarča tega dogodka in ki so strmeli v svoje telefone, obračali glave in skušali odkriti avtorja sporočila oziroma potrditi pošiljatelja.

Odgovornost za performans – verjetno prvi umetniški performans vseh časov, ki se je zgodil v lokalnem parlamentu – je kasneje prevzelo slavno češko umetniško gibanje Ztohoven, ki je objavilo vsa sporočila in z njimi povezane informacije (kdo je komu kaj poslal) na posebej za to ustvarjeni spletni strani; v tehničnem smislu je performans omogočil hekerski vdor skozi sms vrata mobilne telefonije.

Kot je poročal revija Neural, je »Ztohovenova parlamentarna lutkovna predstava raziskala pojem alternativnih prihodnosti pod vplivom neke neznane moralne sile. Razkrila je novo obliko aktivistične in ›revolucionarne‹ umetnosti, ki je bolj subverzivno oportunistična kot pa odkrito izzivalna. Namesto kritike, refleksije ali vizij uporablja ekstremni moralni in religiozni diskurz. Realnost ›reformira‹ z ustvarjanjem nepričakovanih dogodkov, ki niso zgolj preproste provokacije, temveč nekaj, kar se precej približa kvantni fiziki in poskusom teorije kaosa s krili metuljev.«

Akcija je zameglila ločnico med televizijskim prenosom v resničnem času, gledališko in politično predstavo, njene osupljive učinke pa je mogoče vsaj deloma pripisati dejstvu, da pušča precej prostora za individualne interpretacije. Umetnost spreminja politiko v neke vrste mejno izkustvo s paralelnimi in alternativnimi vesolji in prihodnostmi, s skoraj nezemeljskimi intervencijami, ki so podobnim televizijskim šovom, kot je Na robu znanosti (Fringe).


 
Production of the exhibition in Ljubljana:

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2016

Umetniški vodja: Janez Janša
Producentka: Marcela Okretič
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Asistentka produkcije: Katra Petriček
Odnosi z javnostjo: Urša Purkart
Tehnični vodja: Valter Udovičić

Dogodek izveden v okviru projekta Masters & Servers, ki ga izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), AND (VB), Link Art Center (IT) and d-i-n-a / The Influencers (ŠP).Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana.

KONTAKT
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 

Ztohoven
 
 
Ztohoven je češki umetniški kolektiv, ki slovi po svojih umetniško utemeljenih potegavščinah. Skupino sestavlja jedro približno dvajsetih redno aktivnih umetnikov, ta številka pa se občasno poveča celo do sto, ko specifične naloge terjajo dodatne udeležence. Skupina si prizadeva uporabljati znana sredstva in metode in tako izziva ustaljene javne predstave o družbi. Člani skupine so anonimni oziroma uporabljajo psevdonime, ko se pojavijo v javnosti. Številna imena, ki jih uporabljajo člani skupine, so besedne igre (na primer Roman Tyc, Dan Gerous ali Ana Ward) in nekatere od njih učinkujejo tako ne le v češčini, ampak tudi v angleščini. VEČ...
 
Spremnjevalni program
 
 
Predstavitev
 
Aksioma | Projekni prostor
sreda, 30. marec 2016, ob 19. uri
 
 
Občan K
 
Projekcija filma
Aksioma | Projektni prostor
sreda, 6. april 2016, ob 19. uri

Vstop brezplačen, potrebna rezervacija na e-mail: sonjagrdina[AT]gmail[DOT]com
 
 
Državljan K (Citizen K) je film o projektu zamenjave identitet, v katerem je 12 gverilskih umetnikov kolektiva Ztohoven več mesecev živelo z identiteto drugega. Namen akcije je bil usmeriti pozornost na vseprisoten nadzor javnosti, ki ga v stilu Velikega brata izvajajo oblasti. Umetniki so za nove osebne izkaznice zaprosili z računalniško spremenjenimi fotografijami, ki so združevale poteze dveh članov skupine – uporabnika kartice in tistega, na katerega ime je bila izdana. Lažne identitete so nato uporabili za poroke, potovanja v tujino in celo za glasovanje na čeških parlamentarnih volitvah leta 2010.
 
Medijska realnost
 
Projekcija filma
Aksioma | Projektni prostor
sreda, 13. april 2016, ob 19. uri

Vstop brezplačen, potrebna rezervacija na e-mail: sonjagrdina[AT]gmail[DOT]com
 
 

Ztohoven so za projekt Medijska realnost vdrli v oddajnik češke javne televizije, ki se uporablja za avtomatično oddajanje v živo. V posnetek pokrajine mirnega češkega podeželja blizu gorovja Krkonoše so vstavili video eksplozije atomske bombe. 17. Junija 2007 je bilo priča temu dogodku tisoče televizijskih gledalcev, ki so v živo spremljali jutranjo oddajo Panorama.