The Yes Men - YES MEN SE UPIRATA (The Yes Men are Revolting)

PROJEKCIJA DOKUMENTARNEGA FILMA

Kino Šiška
Trg Prekomorskih brigad 3, Ljubljana

WED, 28 October 2015 at 7.30 pm
 
URADNI NAPOVEDNIK
 
 
THE YES MEN, največja komika med aktivisti in največja aktivista med komiki!

Razvpita aktivista (Mike Bonanno in Andy Bichlbaum), ki delujeta kot tandem The Yes Men, že dvajset let uspešno izvajata neverjetne zabavne potegavščine, s katerimi želita pozornost mednarodnega občinstva usmeriti na korporativne zločine proti človeštvu in okolju. Ikonoklastična revolucionarja, ki nimata druge opreme kot obleke iz druge roke in pomanjkanje sramu, si z lažmi utirata pot na poslovne in vladne prireditve, kjer opozarjata, kako tvegano je pustiti pohlepu, da vlada svetu. Pri svojem tretjem kinematografskem podvigu (ki sledi filmoma The Yes Men in The Yes Men Fix the World) jih imata že krepko čez štirideset in grozi jima, da ju bosta njuni krizi srednjih let za vedno pognali stran od aktivizma – in to prav med tem, ko se pripravljata na največji izziv, kar sta se jih kdaj lotila – podnebne spremembe. Za razliko od prvih dveh filmov je The Yes Men Are Revolting hkrati študija likov kot tudi zabaven prikaz njunih zadnjih intervencij. S tem ko razkriva človeka, ki se skrivata za triki, v svoji srčiki skriva upanja polno sporočilo o boju za spremembe.Produkcija dogodka:

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, v sodelovanju s Kinom ŠiškaDogodek je izveden v okviru projekta Masters & Servers, ki ga izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), AND (VB), Link Art Center (IT) and d-i-n-a / The Influencers (ŠP).Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Finančna podpora: Program Evropske unije Ustvarjalna Evropa, Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.
KONTAKT
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 

The Yes Men
 
 
The Yes Men (režiserja in producenta filma), aktivista, ki delujeta pod tem imenom, nimata drugega kot bistrost in obleke iz druge roke, a to jima zadošča, da z oponašanjem korporativnih kriminalcev velikega formata opozarjata na njihove zločine proti človeštvu in okolju. Njuni nezaslišani satirični posegi v poslovne dogodke, na spletu, televiziji in na mestnih ulicah služijo kot osnova za dva celovečerna dokumentarca, ki sta pobrala vrsto nagrad, The Yes Men in The Yes Men Fix the World, ljubljenca festivalov v Torontu, Berlinu, festivala SXSW in drugih. Njuna dela so bila prikazana na bienalu v Whitneyu, beneškem bienalu, ARS Electronici in mnogih drugih razstavah. Prejela sta številne nagrade, med drugim nagrado Leonore Annenberg za umetnost in družbene spremembe, ki jo podeljuje organizacija Creative Time, nagrado Grierson za dokumentarni film, nagrado občinstva Panorama na Berlinalu, veliko nagrado žirije na filmskem festivalu United Nations Association Film Festival, nagrado za najboljši dokumentarec na festivalu HBO Comedy Arts Festival in nagrado občinstva na festivalu dokumentarnega filma v Amsterdamu. Sta tega avtorja številnih knjig in člankov, poleg tega po vsem svetu predavata o umetnosti in družbenih spremembah. Ustanovila sta neprofitno organizacijo  the Yes Lab in spletno platformo the Action Switchboard za sprožanje neposrednih kampanj v resničnem življenju, ki naj bi služila različnim družbenim gibanjem.
 
Laura Nix (režiserka in producentka) je neodvisna filmarka, ki predano raziskuje provokativne like in tematike. Režirala je dokumentarec The Light In Her Eyes o sirski šoli Korana za ženske, ki je bi premierno prikazan na festivalu IDFA leta 2011, se uvrstil v serijo neodvisnih dokumentarcev POV na ameriški mreži PBS, bil pa je tudi del programa Sundance’s Film Forward. Med celovečerci, ki jih je posnela, najdemo še kritiško priznani igrani film The Politics of Fur, ki so ga predvajali na več kot 70 festivalih po vsem svetu in je na festivalu Outfest prejel veliko nagrado žirije, in dokumentarec  Whether You Like It or Not: The Story of Hedwig za produkcijsko hišo New Line Cinema. Sodelovala je tudi pri pisanju dokumentarca California State of Mind: The Legacy of Pat Brown za mrežo PBS, ki je bil nominiran za emmyja. Njene dokumentarne projekte za televizijo so predvajali televizijski kanali HBO, IFC, Planet Green in History Channel. Laura Nix  živi v Los Angelesu in trenutno pripravlja celovečerni dokumentarec o družabnem plesu v San Gabriel Valleyu, predmestju Los Angelesa, ki ima večinoma kitajsko prebivalstvo.