ENGLISH >>Unknown Fields Division
Zgodbe s temne strani mesta


PROJEKCIJA Z AVTORJEVIM PRIPOVEDOVANJEM V ŽIVO

Center urbane kulture Kino Šiška
Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

Ponedeljek, 25. februar 2019, ob 20. uriPredprodaja 3 € / Na dan 5 €
 

 
 

Od leta 2008 Unknown Fields Division organizira odprave v sence sodobnih mest, v želji, da bi odkrili alternativne svetove, tuje pokrajine, industrijske ekologije in negotove divjine, ki so rezultat in posledica lakomnosti razvitega sveta. Te dislocirane pokrajine – ikonične in prezrte, izkopane, obsevane in nedotaknjene – so z našim vsakdanjim življenjem povezane na presenetljive in zapletene načine. Vpletene so v globalne sisteme, ki tvorijo ogromno mrežo težko oprijemljivih niti. Te se prepletajo z vsem, kar nas obkroža, in po celem planetu povezujejo vsakdanje z izjemnim.

Člani Unknown Fields Division iz svojega ekspedicijskega dela izdelujejo provokativne predmete in filme, skozi katere raziskujejo razpršene pripovedi, ki se združijo v podobo sodobnega mesta. Njihovi filmi vključujejo dokumentarno snemanje, animacijo in infografije, ki jih spremlja sočasen komentar sodelavcev kolektiva.

Unknown Fields Division, ki ga vodita njegova soustanovitelja Kate Davies in Liam Young, v svoje odprave vključuje mala podjetja, kot je DJI, vodilno podjetje na trgu preprostih dronov in sistemov za zračno fotografijo, ter tudi reportažne fotografe, pisatelje, oblikovalce, filmske ustvarjalce ter vizualne in medijske umetnike.

S svojimi odpravami so začeli leta 2008 z izletom po sledeh Darwinove odprave na Galapaške otoke in Južno Ameriko, kjer so odkrili »dragoceno in krhko divjino na robu propada, ekologijo v krizi z brazgotinami, ki so bile posledica pogoltne turistične ekonomije«, v katero so posegli s projektom »obogatene ekologije«. Naslednje potovanje jih je vodilo do severnega tečajnika (zima 2009), kamor so romali, da bi obiskali ledenike preden se stopijo, in prelivali solze pod električnim nebom severnega sija. Toda tudi ta odprava ni bila le priložnost za kontemplacijo in dokumentacijo »poslednje divjine« Severnega morja, temveč tudi za razvoj nekaterih nenavadno nepovezanih projektov, ki se osredotočajo na materializacijo nematerialnih digitalnih podatkov (Data Fossils Tobiasa Jewsona) in na gradnjo Interneta kot artefakta, kot superračunalniški podatkovni center (Scatterbrain: A Cautionary Tale Jacka Selfa).

V naslednjih letih so organizirali izlete na Zahodno Avstralsko planoto (2010), v černobilsko območje izključenosti in kozmodrom Bajkonur (2011), na oddaljeno Severno Aljasko (2011); odšli so na izvidniško odpravo, da bi zabeležili serijo srečanj z nezemljani na mejah ZDA, ki se je zaključila na festivalu Burning Man v Nevadski puščavi Black Rock (2012); odpravili so se na Madagaskar, da bi katalogizirali medsebojne vplive ekonomije in ekologije ter sledili sencam lakomnosti sveta na pokrajini tega visoko cenjenega otoka (2013); na krovu orjaške kontejnerske ladje so potovali v proizvodno jedro južne Kitajske (2014); obiskali rudnike litija v Boliviji in puščavo Atacama, kjer so raziskovali infrastrukturo v zakulisju naše električne prihodnosti (2015).

Vsako od teh potovanj je ponujalo priložnosti za raznolike vizionarske projekte, ki bodo prikazani na tem dogodku.

 


Produkcija dogodka:

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2019
V sodelovanju s: Urban Culture Kino ŠiškaFinančna podpora: Mestna občina Ljubljana

Program Zavoda Aksioma tudi podpirata Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za sofinanciranje projektov razvoja in profesionalizacije NVO in prostovoljstva ter JSKD.Aksioma smo:

Janez Janša / Umetniški vodja
Marcela Okretič / Producentka
Sonja Grdina / Izvršna producentka
Jana Reneé Wilcoxen / Strokovna sodelavka za razvoj
Urška Barut / Odnosi z javnostmi
Valter Udovičić / Tehnični vodja
Jure Goršič in Gregor Gobec / Dokumentiranje


Kontakt
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 

 
Kate Davies in Liam Young
 
Photo Miquel Taverna / The Influencers
 

Kate Davies je umetnica, arhitektka in pisateljica. Je soustanoviteljica večdisciplinarne skupine LiquidFactory, ki raziskuje bogato zaledje umetnosti in arhitekture. Najbolj jo zanima, kako ljudje naseljujejo in razumejo pokrajino, še posebno tiste kraje, ki so ekstremni, osovraženi ali pa odročni. Njeno delo raziskuje sodobno pojmovanje divjine – na podlagi razumevanja krajine od sodobnih merilnih tehnologij do folklore – in deluje med pisanjem, risanjem, filmom in fotografijo. Kate uči v nagrajenih studijih na dveh izmed najbolj prestižnih britanskih arhitekturnih šol, The Architectural Association in Bartlett School of Architecture, UCL, ter redno vodi mednarodne oblikovalske delavnice.

 

Liam Young trenutno živi in dela v Londonu kot neodvisni oblikovalec, futurist, kritik in kurator. Liama je revija Blueprint imenovala za enega od 25 ljudi, ki bodo spremenili arhitekturo in oblikovanje. Je ustanovitelj raziskovalno-svetovalne skupine Tomorrows Thoughts Today, skupine, katere delo raziskuje posledice fantastičnih, perverznih in podcenjenih urbanizmov in uči v nagrajenih oblikovalskih studiih po vsem svetu. Njegovi projekti postavljajo fiktivne scenarije, ki se dogajajo v bližnji prihodnosti, kot ključne instrumente za spodbujanje razprave o družbenih, arhitekturnih in političnih posledicah nastajajoče biološke in tehnološke prihodnosti.

 
Več: www.unknownfieldsdivision.com