Antoine Schmitt
Time Slip

Novomedijska instalacija

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana, Slovenia
12. - 28.10.2011

Odprtje razstave in predstavitev umetnika:
Sreda, 12. oktober 2011 ob 20. uri

 
 
 

Time Slip (Časovni zdrs) je besedilni prikazovalnik, ki neprenehoma prikazuje novice iz prihodnosti. Računalniški program prepisuje uradne agencijske novice in pri tem preteklik zamenjuje s prihodnjikom: "NASDAQ bo danes padel za 4,3 točke", "v letalski nesreči v Madridu bo umrlo 153 ljudi", "Giantsi bodo premagali Red Soxe z 10 proti 3"... Ustvari se vtis, da poznaš prihodnost, kar instalacijo spremeni v navidezno preročišče.

Time Slip je vedno ažuren. Je programirano generativno umetniško delo.

Za gledalca je, kot da bi ga prestavili v preteklost za nekaj ur, nato pa bi mu nekdo opisoval
prihodnost: občutek potovanja v preteklost. Za tistega, ki novic še ne pozna, pa je, kot da mu prerok napoveduje prihodnost: občutek tesnobe ali perverzne popolne oblasti. V vsakem primeru je Time Slip delo, ki povzroča vznemirjenje in nelagodje, s tem ko ustvari razpoko v teku časa. Toliko bolj ker uporablja grafične kode in prikazovalne kontekste, ki so navadno povezani z resničnimi poročili.

Delo se navezuje na filozofska vprašanja o usodi, njeni morebitni vnaprejšnji določenosti
ali vzročnem determinizmu, in ne nazadnje o svobodni volji. Gledalca sooča z upravljanjem lastne usode v svetu, kjer lahko čas in njegova vzročnost zdrsneta. Je tudi delo o gonilni energiji nepredvidljivosti in tveganja, ki sta vse bolj v središču sodobnega sveta.

Za gledalca obstaja zasilni izhod skozi spoznanje o temeljni nečimrnosti tega sistema, ki si
domišlja, da ve, kaj se bo zgodilo, a dejansko ne ve nič. Toda tega izhoda ni lahko najti.


ABOUT THE AUTHOR

Umetnik in programski inženir Antoine Schmitt ustvarja instalacije, situacije in predmete, minimalne in abstraktne, zasidrane v času in gibanju, ki obravnavajo modalitete svobodnega bitja v sistemu realnosti. V odnosu do sistemskega sodobnega sveta Schmitt postavlja programiranje, umetniški medij, ki ga ima za radikalno novega zaradi njegove aktivne razsežnosti, v središče večine svojih umetniških del, da izziva sile v igri in njihovo formo. Sam ali v sodelovanju z drugimi spodbuja konfrontacije s tem pristopom na bolj uveljavljenih področjih umetnosti, kot so glasba, ples, arhitektura, književnost in film, katerih kode preizprašuje. Kot teoretik, predstavnik žirije in urednik portala gratin.org raziskuje področje programirane umetnosti. Antoine Schmitt živi in dela v Parizu.

[Več]Production: Aksioma – Institute for Contemporary Art, Ljubljana, 2011

Artistic director: Janez Janša
Executive producer: Marcela Okretič
Public relations: Mojca Zupanič
Technical support: Valter Udovičić
Assistant: Sonja Grdina

Supported by INSTITUT FRANÇAIS - Ministère des Affaires étrangères et européennes, The Ministry of Culture of the Republic of Slovenia and the City of Ljubljana - Department of Culture

Sponsor: Datacenter d.o.o.
Contacts:
Aksioma - Institute for Contemporary Art, Ljubljana

 
PRESS RELEASE
 
 
 
BROŠURA
 


Ida Hiršenfelder

“The new, the old and the media of the future”


[ENG / SLO]

Aksioma brochure #12
Ljubljana 2011


OTHER BROCHURES