Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, in Koroška galerija likovnih umetnosti
predstavljata:

Marko Batista
ZAČASNI OBJEKTI IN HIBRIDNI PROSTORI

Samostojna razstava


Galerija Filodrammatica
Korzo 28/1, Rijeka, Croatia

21. januarja - 6. februarja 2016
 
 

Razstava z naslovom Začasni objekti in hibridni prostori predstavlja razkrivanje ustvarjalnega prostora, ki se vzpostavlja med umetnostjo in tehnologijo. Marka Batisto bi kot ustvarjalca težko umestili v določeno umetniško smer, saj njegova dela nastajajo na presečišču med perfomativnimi intermedijskimi praksami, zvočnimi in vizualnimi instalacijami ter fizikalno-senzoričnimi eksperimenti.

Osnovni princip delovanja, ki ga zasleduje umetnik, je raziskovanje vmesnih prostorov tako v fizičnem smislu, kjer se preko doma izdelanih vmesnikov producira elektronski signal, bodisi gre za zvočen ali vizualen signal; kot v idejnem smislu, kjer gre za raziskovanje človeške percepcije v svetu, prežetem z elektronskimi komunikacijami, digitalnimi napravami in tehnologijo. Človeška zaznava je namreč prilagojena določeni rabi tehnologije in s tem omejena na določeno izkušnjo. Marko Batista se z ustvarjanjem hibridnih tehnoloških, elektromagnetnih ali kemičnih sistemov zoperstavlja mistifikaciji tehnologije, hkrati pa odpira nove načine razmišljanja o njej. Z eksperimentalnimi sistemi, ki združujejo našteta področja, razširja polje človeške čutne percepcije in fenomenologije nestabilnih avdio-vizualnih sistemov v prostoru in času.

Razstava se odziva na razstavni prostor Koroške galerije likovnih umetnosti ter učinkuje kot celostna umetnina, ki gledalcu, glede na njegov položaj v prostoru, omogoča bodisi zvočno-vizualni vtis celote kot tudi posameznih modularnih objektov. Projekte vsebinsko zaobjemajo trije razstavni sklopi, ki so ločeni glede na osnovni princip »delovanja«.

Eksperimentalni sistemi elektromagnetnega valovanja in prenosa podatkov se ukvarjajo z raziskovanjem vizualnih in zvočnih podob, bodisi da gre pri tem za zvočne intervencije v prostor ali za fragmentacijo medijskih slik pri prenosu podatkov.

Sklop del z naslovom Elektro-kemični sistemi temelji na prepletanju in sovplivanju električnih in kemijskih procesov, kjer električni impulzi potujejo skozi vrsto fluidnih materij, se združujejo v prostorske zvočne dražljaje ter ustvarjajo nepredvidljive učinke.

Skozi zadnji, tretji sklop Visokonapetostni eksperimentalni sistemi avtor raziskuje učinkovanje visoke napetosti, ki omogoča nastanek specifične arhitektonike signalov, katerih mapiranje, manipulacija in distribucija znotraj sistema rezultira v vidnem in slušnem polju gledalca, soočenega s projekcijami v realnem času ter njim sinhrono zvočno kuliso. Repetitivne, mutirajoče strukture avdio in video elementov sprožajo nepredvidljive učinke na različnih psihosenzoričnih nivojih gledalčevega zaznavanja.

Pri instalacijah je mogoče opaziti umetnikov specifičen odnos do tehnologije, ki jo skozi uporabo »low-tech« elementov, vizualizacijo procesov po eni strani demistificira, iz druge perspektive pa vnaša element neznanega, oz. se giblje na precepu med kontroliranimi in kaotičnimi modularnimi sistemi.
Umetnikova intermedijska praksa vpeljuje tudi koncept časa. S tem, ko sam dogodek – delovanje – postavi v muzejski prostor, njegovi objekti postanejo trajni (za čas razstave) skozi obstoj v muzejskem prostoru in hkrati zaradi tega, ker obstajajo samo skozi proces – so omejeni v času, muzejski prostor izgubi brezčasnost.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti bo predstavljenih 9 projektov, ki so nastali v zadnjih 6 letih in nudijo vpogled v raziskovalno delo umetnika.Kolofon:

Kustosinja: Andreja Hribernik

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana in Koroška galerija likovnih umetnosti

Koprodukcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane

Tehnična podpora: Maja Brezar, Urška Batista, Žiga Palčar, M7 Grafiks, Dejan Kastelic

Projekti Error Trash, Hibridne zvočno-mehanične mašine in Bentronix so nastali v produkciji Zavoda K6/4 – Galerije Kapelica. Projekti Paralelne digitalne strukture, H220, Časovni diagrami, CHEM:SYS:REAKTOR in Optolit so nastali v produkciji Zavoda Aksioma. Projekt SIPHON:SYS:APPARATUS je nastal v samoprodukciji avtorja.

Razstavo so podprli Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

KONTAKT
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 

 

Prejšnje razstave:

24. 1. – 20. 2. 2014
Koroška galerija likovnih umetnosti
Slovenj gradec, Slovenija

30. januar – 21. februar 2015
UGM Studio / UGM
Maribor, Slovenija

10. – 24. 3. 2015
Nova galerija DDT
Trbovlje, Slovenija

15. – 18.4. 2015
Galerija Močvara
Zagreb, Hrvaška

27. 5. – 6. 7. 2014
Galerija Vžigalica / MGML
Ljubljana, Slovenija
Projekt so podprli Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Slovenj Gradec in Mestna občina LjubljanaIzvedba razstave v KGLU je financirana s strani Evropske komisije v okviru projekta Soft Control. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Partnerji za tehnično opremo: Zavod K6/4 – Galerija Kapelica, Zavod Projekt Atol


Marko Batista: Začasni objekti in hibridni prostori v Galeriji Filodrammatica
Rijeka, Hrvaška
21. 1.–6. 2. 2016
 

 
Marko Batista: Začasni objekti in hibridni prostori v Galeriji Vžigalica / MGML
Ljubljana, Slovenija
27. 5.–6. 7. 2014
 
 
Marko Batista: Začasni objekti in hibridni prostori v Koroški galeriji likovnih umetnosti
Slovenj gradec, Slovenija
24. 1.–20. 2. 2014
 
 
Marko Batista
 
 
Marko Batista je v Ljubljani živeči raziskovalec zvoka, digitalne video slike, več-medijski umetnik, ki je magistriral na University of the Arts London / Central Saint Martins v Londonu (2006-2007). Je so-ustanovitelj multimedijske skupine KLON:ART:RESISTANCE. Z AV performansi in video deli se je udeležil preko štirideset festivalov in skupinskih razstav, kot so 10. Istanbul bienale, Ars Electronica 2008, Cellsbutton#3 Jogjakarta, Zero Gallery/Transmediale Berlin, festival NetAudio London, razstava Device Art Praga, Spajalica/MMSUM Rijeka, Začasni objekti in hibridni prostori v Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec.
 
PRESS KIT
 
 

 
KATALOG
 
 
Uredinka: Andreja Hribernik in Janez Janša

Jurij Krpan
Slikanje z zvokom

Andreja Hribernik
Fluidno mesto vpisa umetniškega dela, posprodukcija in asemblaži

Ida Hiršenfelder
Mikrorobotske mašine

Luka Zagoričnik
Transparentna netransparenca zvoka

ISBN: 978-1-312-68473-7

TISK NA ZAHTEVO

eKNJIGA (PDF) FREE!

VEČ