Vuk Ćosić in Žiga Turk
SAMOSTOJNA RAZSTAVA


Samostojna razstava

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

10. - 25. oktober 2012

Odprtje razstave in predstavitev umetnika:

sreda, 10. oktober 2012, ob 19. uri
 

Novi avtorski projekt Vuka Ćosića je ponujen kot soba za razmišljanje o lekcijah iz zgodovine tehnologije z naslednjimi poudarki:

  • Kje je dejansko rojstno mesto idej, kot so potovanje po vesolju, računalniki, internet?
  • Kako izgleda srečanje interesnih skupin (politike in korporativnega sveta), ki takšne ideje prevzemajo?
  • Kako se plasira tehno-optimizem?
  • Kako družba reagira na napovedi in realizacijo tehnoloških inovacij (propagando), kako pa na dejanske spremembe, ki so jih te inovacije povzročile?

Razstavo odpremo v sredo, 10. oktobra ob 19. uri, s (kratkim!) uvodnim predavanjem o nerealizirani galerijski postavitvi.

Avtor bo prisoten v galeriji vsak dan (razen ob vikendih) od 16. do 18. ure, ko bo skozi serijo javnih pogovorov oblikoval zaključno predavanje. Spored pogovorov bomo sproti objavljali na spletnem mestu galerije www.aksioma.org.


Izjava avtorja:

"Prvotni načrt postavitve galerijske instalacije kot sobe za razmišljanje je po treh mesecih priprav spremenjen z ustavitvijo izplačevanja pogodbenih obveznosti Ministrstva za izobraževanje, kulturo, znanost in šport zavodu Aksioma. Ker je poseg ministrstva tako močno vplival na samo delo, sem začutil moralno odgovornost sopodpisati ministra.
Četudi je projekt prvotno mišljen kot vrednotenje globalne informacijske družbe, pozdravljam poseg ministrstva, ki dodaja lokalno aromo, brez katere je vsako globalno razmišljanje neživljensko oz. preabstraktno." -- Vuk Ćosić


O avtorjih:

Vuk Ćosić je internetni veteran in mednarodno priznani klasik spletne umetnosti. Je tudi soustanovitelj Ljubljanskega laboratorija za digitalne medije (Ljudmila) ter globalnih forumov za internetno teorijo Nettime in Syndicate.

Živi v Ljubljani, žena Irena, hči Luna, pes Taxi.
 

Izrazito pogosto razstavlja (beneški Bienale, Benetke; ICA, London; Beaubourg, Pariz; ICC, Tokio; Kunsthalle, Dunaj; Digital Artlab, Tel Aviv; ZKM, Karlsruhe; Ars Electronica, Linz; Walker, Minneapolis; Postmasters, NYC; Friedricanum, Kassel; Neue Galerie, Graz; IAS, Seoul; Moca, Oslo...), predava (MIT Medialab; Beaubourg, Pariz; Guggenheim, Benetke; CCA, Glasgow; Thing, NYC; Festivali – Hong Kong, London, Liverpool, Dessau, Montreal, Banff, Madrid, Gorizia, Copenhagen...; Likovne akademije in univerze - Stockholm, Los Angeles, Chicago, San Francisco, Troy, Dundee, Liverpool, Benetke, Linz, Barcelona,...). Je predmet številnih diplomskih, magistarskih i doktorskih disertacij (univerze Rim, Sao Paolo, Leads, Manchester, Bruxelles, Trst...), medijskih prispevkov (NY Times, Liberation, La Repubblica, Guardian, Financial Times, Cahiers du Cinema, Artforum, Newsweek, Wired, Haaretz, ORF, CNN, BBC...) te ključnih publikacij o novih medijih (MIT press, Thames & Hudson, Tate, Taschen...).

Žiga Turk je redni profesor za gradbeno informatiko in dokumentacijo na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani in predstojnik Katedre za gradbeno informatiko. Je univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva, magister računalništa in informatike ter doktor tehniških znanosti. Vse naslove je dobil na Univerzi v Ljubljani.  

Kot raziskovalca ga zanima gradbena informatika, računalniško podprto načrtovanje in planiranje, računalniško integrirana gradnja in nekatere s tem povezane teme iz tehnologije (internet, www, xml) in filozofije (ontologija, računalniška predstavljivost sveta). Ukvarja se tudi z modernimi oblikami poučevanja (projektno, na daljavo) in prenosa znanja (odprto objavljanje). Napisal je preko 150 znanstvenih člankov in sodeloval v številnih domačih in mednarodnih raziskovalnih projektih. Dva večja projekta EZ je tudi koordiniral. Sodeluje v uredništvih treh mednarodnih znanstvenih revij.
V Sloveniji je poznan kot so-ustanovitelj revije Moj mikro. Na www objavlja od leta 1993. Njegova najbolj odmevna praktična izdelka sta Virtual Shareware Library (danes shareware.com/) in orodje za izdelavo zbirk podatkov Woda. Piše na blogu (http://blog.zturk.com) in na Twitterju (@zzturk).
V letih 2007-2008 je bil minister za razvoj v Vladi republike Slovenije. Od novembra 2008 je bil generalni sekretar Skupine za razmislek o prihodnosti Evropske Unije.
Od februarja 2012 je minister za izobraževanje, kulturo, znanost in šport.


Pri izvedbi prvotno načrtovane razstave bi sicer sodelovali:

Apple oprema: EPL d.o.o. Ljubljana
Antični TV: Muzej računalništva Peek & Poke, Rijeka
Fotoprint: Dinamit
Mizarstvo: Pešo
Tisk in okvirjanje: Okvir
iOS programiranje: Žiga
Pohištvo: Carniola
Umetniški vodja zavoda Aksioma: Janez Janša
Izvršna producentka: Marcela Okretič
Asistentka produkcije: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič
Tehnični vodja: Valter Udovičić

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2012

KONTAKT
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
 

Pomembno obvestilo:

Otvoritev razstave Vuka Ćosića Bivša prihodnost zdaj v Projektnem prostoru Aksioma je zaradi tehničnih razlogov prestavljena s torka 9. na sredo 10. oktobra 2012 ob 19. uri. Zaradi vsebinskih razlogov sta spremenjena tudi naslov in avtor razstave.

 
BIVŠA PRIHODNOST ZDAJ
 
Walt Disney in von Braun, na sliki leta 1954 z modelom von Braunove potniške ladje, sta sodelovala pri seriji treh izobraževalnih filmov.
 
Novi avtorski projekt Vuka Ćosića je ponujen kot soba za razmišljanje o lekcijah iz zgodovine tehnologije z naslednjimi poudarki:
  • Kje je stvarno rojstno mesto idej, kot so potovanje po vesolju, računalniki, internet?
  • Kako je videti srečanje interesnih skupin iz politike in korporativnega sveta, ki takšne ideje prevzemajo in plasirajo?
  • Kako se plasira tehnooptimizem?
  • Kako družba reagira na napovedi in realizacijo tehnoloških inovacij (propagando), kako pa na dejanske spremembe, ki so jih inovacije povzročile?

Razstavni prostor ponuja dva racioaktivna sprožilca, enega iz lega 1954 in drugega iz 2012:

1.
Informator FBI in eden navdihovalcev Mcartyjevega antikomunističnega lova na čarovnice Walt Disney je leta 1954 vzpostavil sodelovanje z Wernerjem von Braunom, oficirjem SS in avtorjem programov V1 in V2. Partnerstvo se je pokazalo v propagandnem filmu za Futureworld, četrt zabaviščnega parka Disneyland, in je tudi pozicioniralo vesoljski program kot centralno simbolno točko hladne vojne.

2.
Decembra tega leta se bodo predstavniki 190 držav srečali na konferenci International Telecommunication Union v Dubaju in začeli postopek redefiniranja globalnega regulatornega okvirja za vladanje internetu. Režimi z dolgo in mučno zgodovino kršenja človekovih pravic, kot so ZDA, Rusija in Kitajska, bodo med drugim določili operativno definicijo svobode, ki bo potem podlaga za nov hišni red v naših digitalnih življenjih.

Literatura: http://wcitleaks.org


BIVŠA PRIHODNOST ZDAJ v Projeknem prostoru Aksioma

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2012

Umetniški vodja: Janez Janša
Izvršna producentka: Marcela Okretič
Asistentka produkcije: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič
Tehnični vodja: Valter Udovičić

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS in MOL- Oddelek za kulturo.

Sponzor: Datacenter d.o.o.

KONTAKT
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
 
 
 
PRESS KIT