Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana in društvo Mesto žensk predstavljata:

Olja Grubić & Živa Petrič
DIGITALNI KUPLERAJ


DIGITALNI PERFORMANS / INSTALACIJA

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

10. – 13. oktober 2016
Odpiralni čas: od 17. – 24. ure

VSTOP PROST!

Za udeležbo na performansu je potrebna predhodna rezervacija mesta.

Pošljite ime in priimek ter št. mobilnega telefona na: sonjagrdina[AT]gmail[DOT]com in obvezno pripišite želen termin (dan in uro).

Termini: 10., 11., 12. ali 13. oktober 2016: ob 17:00, ob 17:30, ob 18:00, ob 19:00, ob 19:30, ob 20:00, ob 21:00, ob 21:30, ob 22:00, ob 23:00 ali ob 23:30.
 

 

Foto: Nada Žgank
 

Digitalni KupleRaj je digitalizirana performativna instalacija seksualnega chatrooma, v katerem performerka svojo_ega gledalko_ca pelje skozi (pre)izkušnjo, v kateri prepleta prostor intimnega in polje javnega ter (prek vmesnika) preizprašuje vse vmes.

Umetniško delo v osišče zanimanja postavlja intimni odnos gledalke_ca kot aktivne_ga komunikatorke_ja do performerke (izvajalke) ob performativnem vstopu v eno od vsebin seksualnih portalov.

V ospredju je individualna interakcija performerke z obiskovalko_cem, ki na kocko postavlja meje komunikacije, ravni percepcije, stopnjevanje fantazije – posledica nove ere digitalne resničnosti kot fantazma, ki zabriše mejo med javnim in zasebnim prostorom.

Digitalni KupleRaj je uporabniška izkušnja prostora človekove intime, ki vključuje oboje hkrati, realnega in fikcijskega Drugega in različne performativne strategije, ki ta odnos generirajo in transformirajo. Gre za spoj digitalne komunikacije v performativno situacijo, ki bo ustvarjena v interakciji med željo uporabnika in njeno (ne)uresničitvijo; osebni podatki so cenjeno blago … Meje mojega vmesnika so meje mojega sveta … Kar boš kliknil, to boš dobil …  Svoboda je vse okoli nas …

Avtorici: Olja Grubić & Živa Petrič
Mentorji: Teja Reba, Andreja Kopač, Janez Janša
Hostesa: Kristina Aleksova
Reditelj: Franci Kokalj

Produkcija:

Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2016Umetniški vodja: Janez Janša
Producentka: Marcela Okretič
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Urša Purkart
Tehnični vodja: Valter Udovičić

Koprodukcija:
Društvo Mesto ženskZahvala:
Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnostiProjekt je nastal v okviru iniciative za podporo mladih umetnikov U30+.

Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.
KONTAKT
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 

Olja Grubić & Živa Petrič
 
Foto: Nada Žgank
 

Olja Grubić (1990) je performerka in vizualna umetnica mlajše generacije. Diplomirala je na Akademiji za Vizualne Umetnosti v Ljubljani, smer konceptualizacija prostora. Deluje na prodročju različlih medijev: performans, kabare, video, instalacija, ter se ukvarja s sodobno in angažirano tematiko. Njeno delo reflektira širok spekter občutij in socialnega stanja današnje družbe. V zadnjem obdobju je sodelovala s številnimi umetniki, kot so: Bojan Jablanovec (Via Negativa), Janez Janša (Maska), Julia Bardsley, Ursula Martinez, Kate Mcintosh in La Pocha Nostra.

Živa Petrič (1981) je 2015 diplomirala na Akademiji za vizualne umetnosti, smer konceptualizacija prostora. Skozi študij se je usmerila v raziskovanje odnosov med različnimi mediji (prostor, gib, tekst), znotraj katerih se ukvarja s konceptom fizične omejenosti, intimno in kolektivno svobodo ter vprašanjem identitete. Deluje tudi na področju gledališke in filmske scenografije; je avtorica kratkih filmov: Omejenost razsežnosti in Fuck machine, ki je bil 2013 izbran na tekmovalnem natečaju ESEL Award v MSUM. V svojem zadnjem video projektu  Sistem suicide (aka Eta Carinae), v katerem sodeluje z glasbenikom Kristjanom Kropa in koreografinjo Kristino Aleksovo, skozi vprašanje telesnega raziskuje osnovne principe sistema in delovanja sodobne družbe znotraj njega.