Michael Mandiberg
Postmoderni časi


PROJEKCIJA

7.–10. januar 2020

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

Otvoritvena projekcija (86 min): torek, 7. januar 2020, ob 19. uri

OPOMBA: Število mest je omejeno! Brezplačne vstopnice lahko prevzamete 15 minut pred otvoritveno projkecijo.

Med 8. in 10. januarjem bodo projekcije predvajane poljubno med 12. in 18. uro ali po predhodnem dogovoru.

 

 

V Modernih časih (1936) se ikonični lik malega Potepuha Charlieja Chaplina bori za preživetje v modernem, industrializiranem svetu. Potepuh, tovarniški delavec zaposlen na proizvodni liniji, je zaradi napake na tekočem traku prisiljen opravljati ponavljajoča se in odtujevalna dela, dokler ne doživi živčnega zloma, pade v stroj in povzroči kaos v celotni tovarni. Zgodba se odvija kot pikareskna pustolovščina, v kateri gre mali Potepuh v bolnišnico, nato v zapor, postane junak, opravlja druga odtujevalna dela, gre ponovno v zapor in se seveda zaljubi. Film je komentar na obupne zaposlitvene in finančne razmere, s katerimi so se mnogi soočali med veliko depresijo, pogoje, ki jih je po Chaplinovem mnenju ustvarila učinkovitost sodobne industrializacije.
Osemdeset let po Modernih časih je ameriški umetnik Michael Mandiberg začel s projektom Postmoderni časi (Postmodern Times, 2016–18, 87'), priredbo filma Charlieja Chaplina, v celoti predano zunanjim sodelavcem, ki kot delavci na poziv delajo preko priljubljene platforme Fiverr. Če so Moderni časi portret fordistične organizacije dela (montažne linije), prikazujejo Postmoderni časi digitalno tovarno in postfordistično organizacijo dela, v kateri delavci nimajo plače in, običajno od doma, opravljajo majhna, premalo plačana opravila, za pogosto neznane pokrovitelje. Mandiberg je s pomočjo množične delovne platforme Fiverr, pri 182 digitalnih freelancerjev, ki živijo v več kot 25 državah, naročil kratke posnetke in jih združil z deli Modernih časov Charlieja Chaplina. S tem je poustvaril »industrijsko zgodbo« za današnjo digitalno dobo. Delo Postmoderni časi je ustvarjeno ob podpori LACMA’s Art + Technology Lab (laboratorij za umetnost in tehnologijo) in vsebuje tudi partituro, ki združuje različne interpretacije izvirnega zvočnega zapisa, vključno z generično predstavitvijo podatkov MIDI, strastnimi interpretacijami originalne partiture, ki jo izvajajo glasbeniki s platforme Fiverr, ter delci originalne partiture, pomešane z vsakdanjimi zvoki, ki glasbo navežejo na originalno filmsko glasbo. Transformativni remiks ustvari kaotičen zvočni posnetek, ki se v digitalne napake razcepi le zato, da se nato ponovno organizira okoli ključnih lajtmotiv, prisotnih v prvotni partituri, kar je samo po sebi v skladu z ustvarjalnimi pogoji dela.

Čeprav temelji na močni, modernistični linearni pripovedi, pa produkcijski proces film spremeni v tipičen postmoderni objekt: kaotičen, večjezičen, večpomenski. Posamezne posnetke so ustvarili različni delavci, na različnih lokacijah in v različnih jezikih, brez nadzora umetnika. Rezultat je razdrobljeno in kaotično delo, ki odraža pogoje digitalne delovne sile in prikazuje življenje digitalnih delavcev skozi sledi, ki so jih pustili na posnetkih.

Produkcija dogodka:
Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, 2019V okviru:
Hiperzaposlovanja - Družba brez dela, spletno delo in avtomatizacijaFinančna podpora:
Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina LjubljanaAksioma smo:
Janez Janša / Umetniški vodja
Marcela Okretič / Producentka
Sonja Grdina / Izvršna producentka
Valter Udovičić / Tehnični vodja

Kontakt
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 

avtor
 
 

Michael Mandiberg je interdisciplinarni_a umetnik_ca, ki v svojem delu križa več oblik in disciplin, da bi orisal_a politično in simbolno moč, kakor se ta oblikuje na spletu. Michael Mandiberg je magistriral_a iz likovne umetnosti na California Institute of the Arts in diplomiral_a na Univerzi Brown. Projekti Michael_a Mandiberg_a so bili med drugim predstavljeni v newyorški MoMi; Los Angeles County Museum of Art (LACMA); New Museum v New Yorku; Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris; Denny Dimin Gallery, Art-in-Buildings Financial District Project Space v New Yorku; Arizona State University Museum & Library v Tempeju in Transmediale v Berlinu. O delu Michael_a Mandiberg_a so obširno pisali Artforum, Art in America, ARTnews, New York Times, New Yorker in Wall Street Journal. To delo živi na www.mandiberg.com.

 

 
spremljevalni program
 
 
SIMPOZIJ

AVTOMATIZIRAJ VSE ŽIVO!
Ljubljana, 14.-15. januar 2020

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani in Moderna galerija

 

 
 
SKUPINSKA RAZSTAVA

Hiperzaposlovanje
7. november 2019–19. januar 2020

Kurator: Domenico Quaranta

MGLC - Mednarodni grafični likovni center
Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

Sodelujoči umetniki: Danilo Correale, Elisa Giardina Papa, Sanela Jahić, Silvio Lorusso, Jonas Lund, Michael Mandiberg, Sebastian Schmieg, Guido Segni


 

 
V okviru Hiperzaposlovanja - Družba brez dela, spletno delo in avtomatizacija, celoletnega programa, ki ga kurirata Domenico Quaranta in Janez Janša