Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana v sodelovanju z Abandon Normal Devices, Kunsthal Aarhus in transmediale 2015, predstavlja:

Nicolas Maigret
PIRATSKI FILM (The Pirate Cinema)

Novomedijska instalacija

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

21. januar – 20. februar 2015

Otvoritev razstave s predstavitvijo Geoffa Coxa: sreda, 21. januar 2015, ob 19. uri

 
 

Povezani dogodki:

 • Zagon spletne različice dela Piratski film v okviru konference Digital Utopias, v Hull Truck Theatre (VB):
  torek, 20. januar 2015
 • Performans Piratski film Nicolasa Maigreta na festivalu transmediale 2015 (Berlin):
  četrtek, 29. januar 2015, ob 21. uri
 • Piratski film (spletna različica)
  4. - 29. marec 2015
  Link Cabinet
 
 

V zadnjih nekaj letih sta piratstvo in dajanje datotek z avdiovizualno vsebino v souporabo po načelu vsak z vsakim (P2P/peer-to-peer) postala množična dejavnost, v kateri sodeluje na milijone uporabnikov interneta in ena od glavnih oblik dostopa do filmskega doživetja doma. To dejstvo nam ne zastavlja le očitnih vprašanj, povezanih z avtorskimi pravicami in pravnimi zadevami; prav tako nas tudi ne preplavlja zgolj z revnimi, degradiranimi različicami visokokakovostnih izvirnikov (Hito Steyerl) [1], morda pomeni tudi izziv za materialnost filma in za zamišljanje filma kot linearne pripovedi.

Protokol za souporabo P2P temelji na fragmentaciji datotek v majhne vzorce. Ta fragmentacija olajša izmenjavo med različnimi prejemniki: ko se prenesejo oziroma naložijo vsi »delčki«, je datoteko mogoče rekonstruirati vzorec za vzorcem, dokler ni popolna, iz neurejenih drobcev, ki smo jih dobili od različnih uporabnikov. Ta skrita arhitektura razkriva izjemne pripovedne posledice, kajti procese remiksanja, katerih uporaba v umetnosti se je močno razširila od avantgard naprej, avtomatizira in naredi naključne.

Piratski film vzame to za izhodišče, da bi razkril skrito delovanje in geografijo souporabe P2P. Projekt je predstavljen kot nadzorna soba, v kateri je prikazano odvijanje P2P prenosov v resničnem času na omrežjih, ki uporabljajo protokol BitTorrent. Instalacija proizvede naključen razrez datotek, katerih izmenjava poteka v tistem trenutku. To neposredno in fragmentarno predstavljanje digitalne aktivnosti z informacijami, ki se tičejo njenega vira in cilja, upodablja topologijo potrošnje digitalnih medijev in nenadzorovano razširjanje vsebin v povezanem svetu.

Piratski film temelji na programski opremi za prestrezanje podatkov. S pomočjo preprostih odklonov razkriva različne vidike platform za izmenjavo, kot so globalna oziroma večmestna narava P2P omrežij, potencial za virusno prenašanje in alternativni družbeni modeli. Njegov namen je narediti že obstoječe potenciale P2P arhitektur dostopne za estetsko raziskovanje. Instalacija Piratskega filma se opira na avtomatiziran sistem, ki nenehno nalaga najbolj gledane datoteke torrent. Prestrežene podatke takoj projicira na zaslon, nato pa jih zavrže. Instalacija v Projektnem prostoru Aksioma vsebuje tri računalnike, od katerih vsak nadzoruje posebno kategorijo datotek. To sistemu omogoča, da vizualizira razdrobljene datoteke, ki se pošiljajo in prejemajo povsod po svetu.[1] Hito Steyerl, »In Defense of the Poor Image«, e-flux journal št. 10, november 2009, dostopno na spletnem naslovu http://www.e-flux.com/journal/in-defense-of-the-poor-image/Produkcija razstave:

Projekt realiziran s podporo: ArtKillArt, CNC / DICREAM, La Maison populaire, Conseil Général de Seine-Saint-Denis (FR), Eastern Bloc (CA).

Idejna zasnova: Nicolas Maigret
Programiranje: Brendan Howell

Produkcija razstave:

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2015


Umetniški vodja: Janez Janša
Producentka: Marcela Okretič
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Hana Ostan Ožbolt
Tehnični vodja: Valter Udovičić
Dokumentiranje: Adriana Aleksić, Jernej Čuček Gerbec

Predstavljen v sodelovanju z Kunsthal Aarhus (DK), transmediale 2015 (DE) and Abandon Normal Devices (UK).
Izveden v okviru projekta Masters & Servers, ki ga izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), AND (UK), Link Art Center (IT) in d-i-n-a / The Influencers (ES).
Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.


Finančna podpora: Program Evropske unije Ustvarjalna Evropa, Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana in Francoski inštitut v Sloveniji.Partnerji za tehnično opremo: Zavod Projekt Atol, Forum Ljubljana

KONTAKT
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 

Nicolas Maigret
 
 

Nicolas Maigret je umetnik, ki deluje na področju digitalne umetnosti in zvoka od leta 2001. Njegovo delo razgalja notranje delovanje medijev skozi razmislek o njihovih napakah, pomanjkljivem delovanju, omejitvah oziroma pragovih – razmislek, ki se odvija skozi imerzijska, čutna avdiovizualna doživetja. Po končanem študiju intermedijske umetnosti se je Maigret pridružil laboratoriju Locus Sonus na Visoki šoli za umetnost v mestu Aix en Provence (École Supérieure d'Art d'Aix en Provence). Uči na Šoli za likovno umetnost v Bordeauxu (École des beaux-arts de Bordeaux), leta 2006 je sodeloval pri ustanovitvi kolektiva Umetnost neuspeha (Art of Failure). Sodeluje tudi pri projektu Platforma, pariškem centru, ki ga vodijo umetniki. Njegovo delo je bilo doslej predstavljeno na številnih mednarodnih razstavah in festivalih: File (São Paulo, Brazilija), Museum of Art and Design (New York, ZDA), Upgrade! (Chicago, ZDA), Eastern Bloc (Montreal, Kanada), Gli.tc/h (Birmingham, Velika Britanija), Sonica (Ljubljana, Slovenija), Leeds Film Festival (Leeds, Velika Britanija), Mapping Festival (Ženeva, Švica), ESG (Košice, Slovaška), Cimatics (Bruselj, Belgija), Gaite Lyrique (Pariz, Francija).

 
 
Nicolas Maigret
Piratski film
predstavitev

Aksioma | Project Space, Ljubljana
21. januar ob 19. uri
 
 
 
Geoff Cox
Resnični čas za Piratski film
predavanje

Aksioma | Project Space, Ljubljana
21. januar ob 19.30 uri

Kot portret omrežja v resničnem času Piratski film do neke mere odseva časovno kompleksnost sodobnega sveta, ki nastaja iz povezovanja različnih hkrati obstoječih načinov biti v času. V svojem govoru bi rad pokazal, da nam Piratski film morda lahko omogoči boljše razumevanje dinamike v omrežja povezanih tehnologij in nekaterih ključnih pogojev globalizacije, ki so osnova kulturne logike našega časa.

Predavanje temelji na eseju Geoffa Coxa, ki bo izšel v okviru nove Aksiomine serije brošur PostScriptUM.
 
 

Geoff Cox (Velika Britanija) je izredni profesor na Oddelku za estetiko in komunikacije, v Centru za raziskovanje participativnih informacijskih tehnologij (Participatory IT Research Centre) na Univerzi v Aarhusu na Danskem in na Inštitutu Transart (Nemčija/ZDA). Njegovi raziskovalni interesi segajo na področja sodobne umetnosti in performansa ter študij programske opreme in omrežne kulture. Je urednik knjižne zbirke DATA Browser (ki jo izdaja založba Autonomedia). Z Alexom McLeanom je napisal Govorečo kodo (Speaking Code: Coding as Aesthetics and Political Expression, MIT Press, 2012).

 
 
Povezani dogodki
 
Piratski film (spletna različica)
 
 

Festival Abandon Normal Devices (VB), Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana in Kunsthal Aarhus (Danska) so v partnerstvu s festivalom transmediale 2015 (Nemčija) naročili novo različico projekta Piratski film, ki bo od 20. januarja naprej dostopna na spletu. Spletni Piratski film je bil razvit s podporo mur.at (Avstrija) in creacast.com (Francija). Izveden je v okviru projekta Masters & Servers – evropske  pustolovščine, ki se osredotoča na novo generacijo digitalnega intervencionizma, s podporo Programa Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Uradni zagon spletnega projekta se bo zgodil na konferenci Digital Utopiasv mestu Hull (VB). Konferenca, ki jo kurira Abandon Normal Devices je pobuda agencije Arts Council in pionirski dogodek za Hull Mesto kulture 2017.
 
 
Piratski film (Performans)
 
 
Nicolas Maigret & Brendan Howell
transmediale 2015
29. januar 2015 ob 21. uri
HKW, Berlin (DE)
 
 
Piratski film | Act 3 - Copyright Infringement (spletna različica)
 
 
Link Cabinet
4. - 29. marec 2015
 
 

 
 
The Pirate Book

Zbirka zgodb o deljenju, razporejanju in doživljanju kulturnih vsebin izven meja lokalnega gospodarstva, politike in zakonov.

Več informacij TUKAJ

eKNJIGA (PDF)
FREE!
TISK NA ZAHTEVO: ČB VERZIJA
TISK NA ZAHTEVO: BARVNA VERZIJA
 

 
 

 
 

Masters & Servers je evropska pustolovščina, ki se osredotoča na novo generacijo digitalnega intervencionizma.
Ukvarjajoč se s spremenljivostjo umetniškega eko sistema v informacijski dobi ustvarjamo prostor, kjer medijski umetniki, aktivisti in ustvarjalci premikamo meje sodobne umetnosti, radikalne zabave in amaterskih iznajdb.

VEČ