Vuk Ćosić
BIVŠA PRIHODNOST ZDAJ


Predavanje in razstava

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

25. oktober - 2. november 2012

Predavanje: četrtek, 25. oktober 2012, ob 18. uri

Odprtje razstave: četrtek, 25. oktober 2012, ob 19. uri
 
 
Walt Disney in von Braun, na sliki leta 1954 z modelom von Braunove potniške ladje, sta sodelovala pri seriji treh izobraževalnih filmov.

Novi avtorski projekt Vuka Ćosića je ponujen kot soba za razmišljanje o lekcijah iz zgodovine tehnologije z naslednjimi poudarki:

  • Kje je stvarno rojstno mesto idej, kot so potovanje po vesolju, računalniki, internet?
  • Kako je videti srečanje interesnih skupin iz politike in korporativnega sveta, ki takšne ideje prevzemajo in plasirajo?
  • Kako se plasira tehnooptimizem?
  • Kako družba reagira na napovedi in realizacijo tehnoloških inovacij (propagando), kako pa na dejanske spremembe, ki so jih inovacije povzročile?

Razstavni prostor ponuja dva racioaktivna sprožilca, enega iz lega 1954 in drugega iz 2012:

1.
Informator FBI in eden navdihovalcev Mcartyjevega antikomunističnega lova na čarovnice Walt Disney je leta 1954 vzpostavil sodelovanje z Wernerjem von Braunom, oficirjem SS in avtorjem programov V1 in V2. Partnerstvo se je pokazalo v propagandnem filmu za Futureworld, četrt zabaviščnega parka Disneyland, in je tudi pozicioniralo vesoljski program kot centralno simbolno točko hladne vojne.

2.
Decembra tega leta se bodo predstavniki 190 držav srečali na konferenci International Telecommunication Union v Dubaju in začeli postopek redefiniranja globalnega regulatornega okvirja za vladanje internetu. Režimi z dolgo in mučno zgodovino kršenja človekovih pravic, kot so ZDA, Rusija in Kitajska, bodo med drugim določili operativno definicijo svobode, ki bo potem podlaga za nov hišni red v naših digitalnih življenjih.

Literatura: http://wcitleaks.orgBIVŠA PRIHODNOST ZDAJ v Projeknem prostoru Aksioma

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2012

Umetniški vodja: Janez Janša
Izvršna producentka: Marcela Okretič
Asistentka produkcije: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič
Tehnični vodja: Valter Udovičić

Pri izvedbi razstave so sodelovali:

Apple oprema: EPL d.o.o. Ljubljana
Fotoprint: Danilo Ambrož
Mizarstvo: Pešo
Tisk in okvirjanje: Okvir
iOS programiranje: Žiga Kranjec
Pohištvo: Carniola

Posebne zahvale: Jaka Prijatelj, Sveto Nilović, Muzej računalništva Peek & Poke, Rijeka

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS in MOL- Oddelek za kulturo.

Sponzor: Datacenter d.o.o.

KONTAKT
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
 

 
 
Vuk Ćosić
 
Vuk Ćosić je internetni veteran in mednarodno priznani klasik spletne umetnosti. Je tudi soustanovitelj Ljubljanskega laboratorija za digitalne medije (Ljudmila) ter globalnih forumov za internetno teorijo Nettime in Syndicate.

Živi v Ljubljani z ženo Ireno, hčerjo Luno in psom Taksijem.
 
 

Izrazito pogosto razstavlja (beneški Bienale, Benetke; ICA, London; Beaubourg, Pariz; ICC, Tokio; Kunsthalle, Dunaj; Digital Artlab, Tel Aviv; ZKM, Karlsruhe; Ars Electronica, Linz; Walker,
Minneapolis; Postmasters, NYC; Friedricanum, Kassel; Neue Galerie, Gradec; IAS, Seul; Moca, Oslo ...), predava (MIT Medialab; Beaubourg, Pariz; Guggenheim, Benetke; CCA, Glasgow; Thing, NYC; Festivali – Hongkong, London, Liverpool, Dessau, Montreal, Banff, Madrid, Gorica, Kopenhagen ...; Likovne akademije in univerze: Stockholm, Los Angeles, Chicago, San Francisco, Troy, Dundee, Liverpool, Benetke, Linz, Barcelona ...).

Predmet številnih diplomskih, magistrskih in doktorskih disertacij (univerze Rim, Sao Paolo, Leads, Manchester, Bruselj, Trst ...), medijskih prispevkov (NY Times, Liberation, La Repubblica, Guardian, Financial Times, Cahiers du Cinema, Artforum, Newsweek, Wired, Haaretz, ORF, CNN, BBC...) te ključnih publikacij o novih medijih (MIT press, Thames & Hudson, Tate, Taschen ...).

 
PRESS KIT