Viktor Bernik, Žiga Kariž
Nova dela

Samostojna razstava

Galerija Equrna
Gregorčičeva 3, Ljubljana
08.11.11 – 2.12.11

Odprtje razstave:
torek, 8. november 2011 ob 19. uri

 
 

Samostojno razstavo Viktorja Bernika in Žige Kariža bodo v galeriji Equrna v Ljubljani odprli 8. novembra 2011 ob 19. uri. Po številnih skupinskih in samostojnih projektih in dolgoletnem sodelovanju bosta slikarja, ki si od letošnjega leta delita atelje, prvič razstavljala skupaj. Predstavila bosta nova slikarska cikla. Ob razstavi bo izšla zloženka, ki jo bo oblikoval studio Kontrastika, besedilo pa je prispevala dr. Petja Grafenauer.

Umetnika pripadata slikarskemu krogu, ki je galerije zavzel ob koncu devetdesetih let prejšnjega stoletja. Njihove slike so značilno uporabljale podobe, ki so bile med drugim reakcija na razširjeni status vizualnosti. Od takrat so se njihove prakse individualizirale, v občasnem sodelovanju in skupnih nastopih ter v delih samih pa je vendarle še čutiti določene povezave. Viktor Bernik in Žiga Kariž sta pred kratkim pričela delovati v skupnem ateljeju, kar je morda na raznolike načine botrovalo tej razstavi.
Pri obeh umetnikih so se v dosedanjem opusu slikarski cikli izmenjavali s projekti, ki so se slike le bežno dotikali, se podajali v svet instalacije, risbe, dogodka, videa, grafike. Vsebinsko so bili večinoma vezani na sliko, toda za boljši učinek sta slikarja uporabljala številne druge oblike. Ta izkušnja je bila vedno recipročna in vidna v vsakem novem slikarskem ciklu. Poleg tega pa njuna umetniška praksa kaže na to, da sta z leti celo vse bolj »slikarska« slikarja. To ne pomeni, da so forme na njunih slikah postale bolj spontane, da je več naključja ali geste. Čeprav tudi to drži. A to je posledica konceptualne odločitve o odmiku od predslikarskega koncepta, kar pravzaprav preprosto pomeni, da sta si umetnika rekla: »Razstava bo v Equrni, slikajva!«


O AVTORJIH

Viktor Bernik (1971) je leta 1998 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomiral iz slikarstva pri prof. Metki Krašovec in prof. Bojanu Gorencu, pri katerem je opravil še specialko. Študijsko se je izpopolnjeval v Združenih državah Amerike. Med drugim je razstavljal na 5. trienalu sodobne umetnosti in 28. Mednarodnem grafičnem bienalu. Je samozaposlen v kulturi. Živi in dela v Ljubljani.

Žiga Kariž (1973) je leta 1997 pri prof. Andreju Jemcu diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 2001 pri prof. Bojanu Gorencu opravil tudi specialko. Med drugim je sodeloval na 2. in 4. trienalu sodobne umetnosti, leta 2003 je razstavljal v slovenskem izboru na Beneškem bienalu pa tudi na Transmediale 08 (2008), Praškem bienalu (2005), bienalu EV+A v Limericku (2004) ter bienalu v Sao Paulu (2002). Leta 2009 je sprejel mesto docenta slikarstva in risbe na ALUO. Živi in dela v Ljubljani.


Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2011

Koprodukcija: Galerija Equrna zavod, LjubljanaIzvršna producentka: Marcela Okretič
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič


Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo.Contacts:
Aksioma - Institute for Contemporary Art, Ljubljana

 
MEDIJSKO OBVESTILO
 
 
 
BROŠURA
 


Petja Grafenauer
Fuck off Douglas Crimp!

[ENG / SLO]

Izdaja ob razstavi

Viktor Bernik, Žiga Kariž
Nova dela