Nova glasba za zvok iz podatkovnih baz

Predstavitev avstrijskih elektroakustičnih glasbenikov in zvočnih umetnikov

Center urbane kulture Kino Šiška
Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

5. in 6. april 2012, ob 20. uri

Vstop prost

   

 
 

Koncerti in zvočni performansi nekaterih najuglednejših avstrijskih elektroakustičnih glasbenikov in zvočnih umetnikov bodo predstavili njihovo vsestransko raziskovanje manipulacij elektronike in akustičnih zvokov. To so medijski umetniki, skladatelji in drugi avtorji, ki širijo sodobno razumevanje stila Neue Musik s konstrukcijo računalniških okolij. Uporabljajo elektronske in analogne zvoke ter ustvarjajo dialog med improvizacijo, strukturo in spontanostjo. V dveh večerih nas bodo popeljali na potovanje v bogato zvočno krajino, ki temelji na elementih eksperimentalnega hrupa, programiranja v živo in vizualnih projekcij. S performansi bodo predstavili raznolikost zvočnih in glasbenih žanrov, ki lahko pritegne različno zahtevne poslušalce.

PROGRAM

Četrtek, 5. april 2012, ob 20. uri

Josef Klammer: Bobnanje je elastičen pojem
Bobni iz lateksa in stekla, elektronika, solistični koncert

Josef Klammer raziskuje osnovne zvoke različnih materialov. Bobne opremi z nenavadnimi opnami in nanje igra s pretirano poudarjenimi gestami. Na stekleno opno igra na primer do skrajne meje preden poči; z elastičnim obročem iz lateksa pa povsem upočasni zvok bobnov, ti le še dihajo in se napihujejo. Silicij kot ključni element v lateksu in steklu deluje kot prevodnik za mikročipe v glasbenikovi elektronski opremi. Koncert je zanj iskanje zvočne izkušnje v "dobi silicija".


Norbert Math: razveljavi
Koncert za prenosnik, mikrofon in enega performerja

Koncertno uprizoritev kompozicije razveljavi bo Norbert Math predstavil premierno v Kinu Šiška. V performansu bo uporabil par siren, ki ju bodo nadzorovali računalniški programi; nadzirali pa bodo tudi igranje elektronike v živo. razveljavi je študija psihoakustičnih pojavov, ki so zelo tesno povezani z delom Hermanna von Helmholtza in Maryanne Amacher.


Seppo Gründler: Narediti, kar se je že zgodilo
Računalniško razširjena kitara, monome naprava, solistični performans

Naslov Tun Was Geschieht [Narediti, kar se je že zgodilo] je citat iz romana avstrijskega pisatelja Roberta Musilja Mož brez kvalitet [Der Mann ohne Eigenschaften]. Struktura improvizacije z električno kitaro se začne z enim od možnih vhodov s katerim lahko sprožimo zvok na kitari. Zelo občutljivo procesiranje PureData paketov, s katerimi je zvok povezan, se odziva na najmanjše spremembe v zvoku. Zvok in akustična dramaturgija, ki temu sledi, se razpira v realnem času skupaj z generiranim zvokom in igralnimi tehnikami. Akustične impresije se pojavljajo neposredno/nemudoma v polju trenja med prostim tokom in strukturo.


ODMOR


Katharina Klement (klavikord), Daniel Lercher (elektronika): éclair
Koncert

Katharina Klement se opredeljuje kot strukturalna improvizatorka z afiniteto do zvočnih tekstur, organiziranih in klasificiranih po formacijah, ki so zgrajene iz številnih zvočnih plasti, da bi ustvarile vodilne parametre za njeno delo. V sodelovanju z Danielom Lercherjem ustvarja zgoščene improvizirane zvočne teksture, ki spominjajo na organske pojave, kot so na primer oblaki s kontrastnimi presekanimi ritmičnimi elementi. Podrobno procesiranje zvočnih mikrostruktur in skrbna uporaba dinamike pripelje do performansa, ki se razlikuje od tipičnega ekotripaškega izliva improvizatorjev. Milozvočje temelji na estetski natančnosti, ki povzroči, da vsak akustični izraz zavibrira in zacvrči.


Petek, 6. april 2012, ob 20. uri

Klammer & Gründler Duo
Josef Klammer (bobni, elektronika), Seppo Gründler (računalniško razširjena kitara, elektronika)

Performans je vaja v raziskovanju pozornega poslušanja, očiščena in nenavadna zvočna kirurgija za odprta ušesa, krpanje, zaznavanje in povezovanje, vdor, modeliranje, izbruh, kalupljenje, da bi razbili kalup. Klammer & Gründler v duetu oblikujeta izredno inteligenten zvočni izdelek v duhu dobrega razpoloženja, razvlečenih form elektroakustične in digitalne improvizirane glasbe ter ironično obvladata kontrolirane geste Neue Musik. Njun zvok, ki premika meje in nas preseneti, je dodelan, natančen, a hkrati impulziven in begajoč. Bolj kot kdajkoli prej, se tandem ukvarja z dejanskim digitalnim procesiranjem v živo, ki je namenjeno interakciji, modulaciji in prestrukturiranju.


ODMOR


Dope Beat Rose Garden
Gernot Tutner (Heavy Dope Beats), Elisabeth Schimana (elektronika), Norberth Math (projekcija podob in programiranje v živo)

Elisabeth Schimana se ukvarja z elektronskimi teksturami in mrežami. V sodelovanju z Gernotom Tutnerjem, ki ga imenujeta Dope Beat Rosengarten, raziskuje tehnoidne ritme s poudarkom na tišjih tonih in počasnem tempu, ki je zelo nenavaden za techno. Razvijata elegantne mehke občutke s poudarkom na tistem, kar se nahaja v vmesnih prostorih. Gernota Tutnerja ne zanimajo korenine in idoli, saj si želi živega seta, ki ga je možno improvizirati. Gernot Tutnerjevi Heavy Dope Beats, ki so vgrajeni v digitalni Rosegarden Elisabeth Schimane so konceptualno pulziranje, surovo in odprto, s tisočimi malimi vršički, prišepetajočimi vrtnicami in štiriindvajsetimi prasketajočimi oscilatorji.O UMETNIKIH

Josef Klammer. Rojen 1958 v Lienzu, Vzhodna Tirolska, Avstrija. Prvotno je deloval kot fotograf. Na glasbeni univerzi v Gradcu je študiral bobne. Od 80 let prejšnjega stoletja deluje kot glasbenik in medijski umetnik, razvija glasbene inštrumente in zvoke ter hkrati ostaja vključen v raziskovanje in preoblikovanje medijskih potencialov za glasbo. Leta 1994 je prejel Nagrado za računalniško glasbo avstrijskega Ministrstva za umetnost in znanost ter leta 2003 nagrado za elektroniko. Sestavil je številne glasbene kompozicije za televizijo,filme, radijske igre in radijski program za avstrijsko radio televizijsko hišo ORF. Odrsko glasbo je skladal za uprizoritve v Hamburgu, Stuttgartu, Schwerinu, Gerai, Ljubljani, Celovcu, Linzu, Gradcu in na Dunajskem festivalu ter imel številne redne nastope in snemanja s širokim naborom ansamblov za novo improvizirano elektronsko in eksperimentalno glasbo. [Več]

Josef (Seppo) Gründler. Rojen 1956, živi v Gradcu. Vodja oddelka za Medije in interaktivno oblikovanje na Univerzi za uporabno znanost FH JOANNEUM v Gradcu, kjer tudi predava. Je zvočni in medijski umetnik, ki eksperimentira s programsko in elektronsko opremo. Njegovi glavni inštrumenti so kitara, elektronika in programje. Je tudi vodja magisterijskega študija oddelka za Medije in interaktivno oblikovanje, gostujoči profesor za zvočno oblikovanje na Univerzi Donau v Kremsu, član upravnega odbora Inštituta za medijsko arheologijo ter predsednik Društva za razpečevanje in distribucijo Nove glasbe. V polju novomedijske umetnosti deluje od leta 1982. Skladal je glasbo za računalniške igre, uprizoritveno umetnost, filme ter medijske in zvočne instalacije. Svoje delo je med drugim predstavil na festivalih Ars Electronica Linz, Dunajski festival, Štajerska pomlad Gradec, Knitting Factory New York, Sonambiente Berlin, Transmediale Berlin, Mesto žensk Ljubljana, Fine senca fine Benetke, na razstavi See the Sound v Linzu in drugod. Je avtor številnih CD romov v okviru vnm.mur.at in elise.or.at. [Več]

Klammer & Gründler Duo deluje na izvedbah “Nove improvizirane elektronske glasbe” že več kot 20 let. Klammer in Gründler sta naredila zvočne kompozicije kot so na primer Razionalnik – prvi multilateralni telematični midi koncert, Im Trockenraum – prvi avstrijski koncert za sto slušalk, RGB – sinhronizacija dveh ansamblov v Berlinu in Gradcu preko TV slike. Postavila sta številne zvočne instalacije, skladala glasbo za uprizoritvene umetnosti in druga radiofonična dela. “Klammer-Gründler Vmesnik” preoblikuje posamezne dele v realnem času, zavre njihove module, kondenzira parametre in razprši spremenljivke. Duet zahteva dekoncentrirano koncentracijo, hkrati agresivno in mirno.

Elisabeth Schimana. dela kot skladateljica, performerka in radijska umetnica od leta 1983. Študirala je elektroakustično in eksperimentalno glasbo na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju ter muzikologijo in etnologijo na Univerzi na Dunaju. Njeno delo je že več let osredotočeno na relacije med prostorom/telesom/elektroniko. Redno sodeluje z avstrijskim Kunstradiom in Theremincentrom v Moskvi. Prav tako se ukvarja z raziskavami v polju žensk, umetnosti in tehnologije. Dela: Virus #1 (2011); MODELLS (2011); Good News im QuotenJournal (2011); Sternenstaub (2010); Taktfrequenz (2009); Höllenmaschine | Hell Machine (2009); Le midi alla turca (2009); on tesar (2006, 2008); d i e g ro ß e p a r t i t u r | t h e g re a t s c o re (2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006); Moskwa (2005); ein dorf tut nichts | a village does nothing (2000, 2001); vibrate space. [Več]

Gernot Tutner. je od leta 2000 aktivni del elektronske klubske scene v Gradcu, kjer deluje kot DJ, performer in promotor. Od leta 2003 je bil tri leta zaposlen na Inštitutu za elektronsko glasbo in akustiko, kjer je delal s Seppom Gründlerjem, Johannesom Zmölnigom, Winfriedom Ritschom in mnogimi drugimi izjemnimi osebami. To obdobje je zaznamovalo nov korak na področju improvizirane elektronske glasbe. Leta 2004 se je pridružil Gernotu Tutnerju in prijateljem pri ustanovitvi glasbenega kolektiva 'moonbootz recordings'. Od tedaj igra klubske zvoke pod to znamko, v zadnjem času z umetniškim imenom Henry Bootz. Istega leta je začel igrati elektronsko računalniško glasbo za žive nastope tudi pod lastno znamko. Pogosto sodeluje z drugimi glasbeniki, z Geraldom Schauderjem alias Kabeltonom pri projektu 'Liquid Rotz'; ter s Seppom Gründlerje pri improvizacijskem projektu 'pd~Hendrix'. Od leta 2006 je del skupine V:NM festivala kot tehnični asistent. Trenutno se ukvarja z zvoki za klube, v glavnem z berlinskim podzemnim technom. Ko dela projekte, ki se ukvarjajo z Novo glasbo, se drži osnov plesne glasbe, v kateri pušča ostanke disko vzorcev. [Več]

Katharina Klement. Rojena 1963 v Gradcu. Živi na Dunaju. Katharina Klement je skladateljica, pianistka in improvizatorka, ki si je prislužila ugled kot aktivna udeleženka v neodvisni sceni za Novo in eksperimentalno glasbo na Dunaju in v mednarodnem prostoru. Je "skladateljica / performerka" v polju komponirane in improvizirane instrumentalne in elektronske glasbe, in prepleta delo na področju glasbe-teksta-videa. Še posebej jo zanima klavir in njegove razširjene tehnike ter zvočne instalacije. Je ustanoviteljica in članica več ansamblov za improvizirano glasbo. Imela je številne koncerte v Avstriji in tujini, kot so na primer Festival Kaleidophon Ulrichsberg, Tage für Neue Musik Zürich, Festival Inventionen Berlin, Festival Midi- Alternativa Moskva, Donaufestival Krems, Festival Wien Modern, Artoteca Milano, „Secca“ North Carolina, "roulette" New York). Ustanovila je lastno CD založbo KalK in izdala več publikacij. Predava o elektroakustični glasbi, kompoziciji in improvizaciji na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju. [Več]

Daniel Lercher. Rojen na avstrijskem podeželju, trenutno biva na Dunaju. Diplomiral je na oddelku za računalniško glasbo in elektronske medije na Inštitutu za kompozicijo in elektroakustiko na Dunaju. Dela z zvokom. [Več]

éclair (Katharia Klement: klavikord; Daniel Lercher: elektronika)
Glasbeni duet si izmišlja nenavadne instrumentalne igralne tehnike in kombinacije z živimi elektronskimi transformacijami. Uporablja raznolike materiale, od sinusnih valov do hrupnega plastenja in ritmičnih vzorcev ali gibov v kontekstu fiksnih kompozicij, kot tudi pri improvizacijah. Simbioza med zvočnimi materiali in zrcaljenjem v instrumentih in elektronskih transformacijah gradi novo kompleksno hiper glasbilo.

Norbert Math. Rojen 1962 v Bozenu, Italija. Živi in dela na Dunaju, Avstrija. Norbert Math je umetnik, ki je aktiven predsvem v polju radijske umetnosti, elektronske glasbe, instalacij in interneta. Študiral je na Akademiji za glasbo na Dunaju (Inštitut za elektroakustiko). Je soustanovitelj (z Andreo Sodomka, Martinom Breindlom in Augustom Blackom) "alien" produkcije - mreže umetnikov za teorijo in estetiko novih tehnologij in medijev. [Več]Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2012

Umetniški vodja: Janez Janša
Izvršna producentka: Marcela Okretič
Asistentka produkcije: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič

Koprodukcija: Kino Šiška Centre for Urban Culture, Ljubljana

Projekt podpirajo Avstrijski kulturni forum, Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS ter Mestna občina Ljubljana

Sponzor: Datacenter d.o.o.
Medijski sponzor: Radio ŠtudentKontakt
Aksioma - Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
 

 
PRESS KIT