Aksioma - Institute for Contemporary Art, Ljubljana
in zavod Bunker vas vljudno vabita na plesna performansa južnoafriške umetnice

Nelisiwe Xaba

Ponedeljek, 22. avgust 2011

ob 20ih:
Sakhozi Says “NON” to the Venus

ob 21ih:
Plasticization

Festival Mladi levi
Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
Slomškova 18, Ljubljana, Slovenia

 
Foto Suzy Bernstein
 
The Exotic Will Always Be Defined by the One Who Holds the Power
Foto Suzy Bernstein

Plesalka in koreografinja Nelisiwe Xaba se je rodila v Sowetu v Južni Afriki. Izobraževala se je na Johannesburg Dance Foundation in potem v Londonu na Ballet Rambert. Preden je začela ustvarjati svoje predstave, je plesala v južnoafriški skupini Pact Dance Company ter sodelovala s koreografko Robyn Orlyn.

Solo Sakhozi says “NON” to the Venus je navdihnila Sarah Baartman (1790-1815), južnoafričanka iz plemena Kojkoni, ki so jo v 19. stoletju z imenom Hotentotska Venera razstavljali v cirkusih in razstaviščih v Londonu in Parizu, najintimnejše dele njenega telesa so preučevali naravoslovci in biologi, po smrti pa so dele njenih organov in okostje vse do leta 1974 razstavljali v Musee de l'Homme v Parizu. Več let je Nelson Mandela zahteval od Francije naj vrnejo njene posmrtne ostanke, kar so storili šele leta 2002, ko so jo končno, več kot 200 let po smrti, pokopali v domovini. Zgodba Sarah Baartman je simbol trpljenja afriških žensk v času kolonializma pa tudi danes.

Nelisiwe je zmešala svojo biografijo z njeno in tako je nastal ironičen in politični plesni solo o ženski, njenem potovanju v Evropo, v kateri pa lahko ostane le, če za nekaj časa postane muzejski eksponat. Predstava ne govori le o eksotičnemu voajerizmu, temveč tudi o vedno večji ksenofobiji, recimo ideji predsednika Sarkozya (Sakhozi), ki je Afričanom obljubil plačilo, če zapustijo Francijo.

Njena druga predstava ta večer je osupljiv in duhovit solo Plasticization, ki govori o telesu in sodobnemu odnosu do njega, o njegovi svobodi in ujetosti, erotiki in politiki. Sama avtorica, ki v predstavi z minimalnimi sredstvi zamenja kar nekaj identitet, o predstavi pravi, da gre v njej dejansko za ljubezenski in sovražni odnos, ki ga imamo do plastike, o tem, kako nas na eni strani ščiti, na drugi pa jo narava ne more presnoviti.


Sakhozi Says “NON” to the Venus (25 minutes)
Režiser: Toni Morkel
Koreografinja in performerka: Nelisiwe Xaba
Zvok in glasba: Mocke J Van Veuren
Video: Lukasz Pater

Plasticization (20 minutes)
Koreografija in ples: Nelisiwe Xaba
Kostume: Strange Love
Glasba: “Chorus of slave the girls” (A. Borodin), “Jesus, Joy of Man’s desiring” (J. S. Bach), “Anvil
Chorus” (G. Verdi), ”Lacrimosa (Requiem)” (W.A Mozart)


Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2011
Soprodukcija: Bunker

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo

Sponsor: Datacenter d.o.o.

Kontakt:
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 
PRESS RELEASE