Teresa Dillon
MTCD – Vizualna antologija mojega strojnega življenja


PERFORMANS

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

25. in 26. avgust 2019, ob 18. uri

V okviru 22. edicije mednarodnega festivala Mladi levi

Potrebna predhodna rezervacija: info@bunker.si
Vstopnina: 1 €

Performans je v angleščini, na voljo bo povzetek v slovenščini.
45 minut

 

 
 

»Koliko si star? Star sem sedem iPhonov« je ena izmed izjav v ikonični knjigi The Age of Earthquakes (Shumon Basar, Douglas Coupland, Hans Ulrich Obrist, 2015), v odgovor na provokativno vprašanje »Ali generacije še merimo v letih?«. Ali jih res še? Od konca druge svetovne vojne, so naša življenja vedno bolj zaznamovali tehnološki izumi, ki so spremenili način, na katerega komuniciramo, se socializiramo ter tudi kako se predstavljamo svetu, delamo, ustvarjamo in doživljamo vsebine. Drugi zgodovinski dogodki v tem obdobju – od pristanka na Luni v šestdesetih letih, do arabske pomladi leta 2010 – na nas niso toliko vplivali neposredno, ampak bolj preko tega, kako so bili predstavljeni v medijih. Mnoge tovrstne inovacije, od osebnega računalnika do svetovnega spleta in iPhone-ov, so prinesle resnične spremembe v naše življenje in imele nanje tako velik vpliv, da smo pozabili, kakšno je bilo življenje pred njimi, medtem ko druge inovacije niso preživele prvega vala navdušenja. A tudi te so bile pogosto v medijih predstavljene kot »naslednja velika stvar«, in so kot take uspele razdvojiti pozornost in želje občinstva.

V svojem monologu umetnica in raziskovalka Teresa Dillon, vzame po eno »napravo« iz vsakega leta svojega življenja, pri čemer razmišlja o uporabah, napakah in zlorabah tehnologije. Od radia in kamer do njenih prvih izkušenj na internetu, zvočno in vizualno potovanje Terese Dillon raziskuje ključne “stroje", ki so oblikovali njeno tehnološko znanje in domišljijo, ter razkrivajo protislovja in realnosti generacije, rojene v digitalni dobi. Ta multimedijski, osebni, avtoetnografski performans (ki je bil premierno prikazan na berlinskem festivalu Transmediale leta 2018), bo v Ljubljani prvič predstavljen v okviru 22. edicije mednarodnega festivala Mladi levi.

 


Kolofon

Avtorica: Teresa Dillon
Scenografija in slika v živo: Teresa Dillon, Rod Maclachlan in Luke Bennett

PRODUKCIJA DOGODKA:
Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana in Festival Mladi levi / Zavod Bunker, Ljubljana, 2019FINANČNA PODPORA:
Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.Program Zavoda Aksioma tudi podpirata Ministrstvo za javno upravo v okviru javnega razpisa za sofinanciranje projektov razvoja in profesionalizacije NVO in prostovoljstva ter JSKD.Aksioma smo:

Janez Janša / Umetniški vodja
Marcela Okretič / Producentka
Sonja Grdina / Izvršna producentka
Jana Reneé Wilcoxen / Strokovna sodelavka za razvoj
Urška Barut / Odnosi z javnostmi
Valter Udovičić / Tehnični vodja
Jure Goršič / Dokumentiranje (foto)
Gregor Gobec / Dokumentiranje (video)

Kontakt
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 

Teresa Dillon
 
Photo: Julian Paul (CC-BY-NC-SA)
 

Umetnica, kustosinja in raziskovalka Teresa Dillon ustvarja in pripoveduje zgodbe o tehno-državljanstvu, odnosih, ki obstajajo med ljudmi, skupnostmi, tehnologijami in upravljanjem. Zanimajo jo predvsem vprašanja, povezana s preživetjem, pravico do popravila in kulturo skrbi za predmete, namesto nakupovanja novih spremljanjem okolja, medvrstnimi odnosi, zvočno folkloro; zgodovino in dediščino tehnologije in grajenega okolja, nadzorom in odprtokodnimi civilnimi viri.

Teresa je študirala gledališke študije, scenografijo in psihologijo. Od začetka 2000-ih je sodelovala s kolektivom Pearson/Brookes in ustvarila številne site-specific performanse pod imenom Polar Produce. Med njenimi nedavnimi performansi, je poleg MTCD - Vizualna antologija mojega strojnega življenja (2018) tudi Canary Songs, zvočna rekonstrukcija in zborovska predstava, ki se opira na zgodovino delavk v tovarnah streliva iz prve svetovne vojne.

Njeno delo je bilo mednarodno predstavljeno in objavljeno (Ars Electronica, Helsinki Design Week, LABoral, 7a*11d, Locws International), predstavljeno na različnih konferencah in simpozijih (ISEA, Make City, EcoCity, Bienale v Istanbulu) in ocenjeno v reviji Nature, Wire, Creators in BBC online. Trenutno predava o prihodnosti mest (City futures) na School of Art and Design, UWE Bristol in je vodilna raziskovalka pri mednarodnem programu in omrežju Repair Acts.