Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana in Trajekt – Zavod za prostorsko kulturo predstavljata:

Peter Rauch
Minimalna razlika med tem in onim


SAMOSTOJNA RAZSTAVA

Kurator: Miha Colner

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

19. oktober – 11. november 2016
Odpiralni čas: TO-PE od 12. do 18. ure

Otvoritev razstave : sreda, 19. oktober 2016, ob 19. uri

Vodeni ogled s Petrom Rauchom: sreda, 26. oktober 2016, ob 17. uri
Vodeni ogled s Petrom Rauchom in Miho Colnerjem: sreda, 9. november 2016, ob 19. uri
 

 

 

Razstava Minimalna razlika med tem in onim predstavlja novo produkcijo domačega vizualnega ustvarjalca Petra Raucha, ki se posveča temeljnim vprašanjem o naravi in pojavnosti objekta in raziskuje zakonitosti materije v gibanju.
Če je Rauch običajno posegal po fotografskem mediju za beleženje in analizo takšnih in drugačnih objektov, ki so rezultat človeške intervencije, se v celostnem delu Minimalna razlika med tem in onim posveča temeljnim vprašanjem objekta kot takšnega. Kaj sploh definira in konstituira fizični objekt? A le-ta res predstavlja celostno strukturo, sestavljeno iz manjših elementov, ki sami zase nimajo neke namembnosti? Nasičenost sodobnega kulturnega okolja z najrazličnejšimi objekti je sprožila avtorjevo obsedenost z njimi. Sprva jih je kreativno obdeloval skozi posredovani medij – fotografijo, nakar sta ploskovita podoba in okvir kadra postala preozka. Dela so se razširila v prostor, kar je napeljalo na poglobljeno teoretsko in praktično raziskavo filozofskih in strukturnih danosti fizičnih objektov ter na razmislek o njihovi medsebojni odvisnosti. Da bi določena materija spremenila obliko ali prešla v gibanje, je potrebna sila, ki jo sproži druga materija. Avtorjevo telo je v tako postalo posrednik in hkrati pogon transformacij različnih materij, saj je središčna točka pričujočega dela akt metanja.

Miha Colner

Produkcija:

Trajekt - Zavod za prostorsko kulturo, 2016Koprodukcija:


Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, LjubljanaUmetniški vodja: Janez Janša
Producentka: Marcela Okretič
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Urša Purkart
Tehnični vodja: Valter Udovičić
Dokumentiranje: Jure Goršič

Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana
KONTAKT
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 

Peter Rauch
 
Foto: Anže Grabeljšek
 

Peter Rauch (1978) je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in magistriral iz fotografije na Central Saint Martins College of Art and Design v Londonu. Ustvarja na področjih fotografije in arhitekture. Deluje, raziskuje in razstavlja v sodelovanju z zavodi Aksioma, Federacija in Trajekt. Predava na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje in na Oddelku za fotografijo Visoke šole za storitve v Ljubljani.