MEN IN GREY
Razstava neznanih naprav v karanteni  Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana


Odprtje: Torek, 24. maj 2011 ob 20. uri
Razstava bo odprta do 10. junija 2011


VSTOP PROST!

 
 
MEDIJSKO OBVESTILO
 

V začetku letošnjega leta so tokijske oblasti v predmestju Akihabara odkrile začasno pisarno, ki je vsebovala do zdaj še neznane nadzorne naprave. Ob pregledu naprav so ugotovili, da so naprave povezane z delovanjem skupine Men In Grey (Možje v sivem). Istočasno je nekaj prispevkov v japonskih časopisih in na spletnih forumih poročalo o nenavadnih bledih moških v sivih poslovnih oblekah, ki so se zbirali na različnih lokacijah v centru mesta. Očividci so jih videli z elektronskimi kovčki, nenavadnimi antenami in drugimi napravami.

Lokalne oblasti v Tokyu so nenadoma prekinile preiskavo in nasprotovale nadaljnjemu razstavljanju najdenih naprav, ki naj bi povzročale napetosti v javnosti.

Pod pretvezo, da gre za umetniške objekte, so pošiljko z opremo, fotografsko in video dokumentacijo v zvezi s temi pričevanji in najdbo odpremili proti Evropi. Gradivo bo razstavljeno v Projektnem prostoru Aksioma v Ljubljani od 24. maja do 10. junija 2011.

Specifične ogrožujoče karakteristike opreme Men In Grey so očitno njene invazivne lastnosti, saj se zdi, da lahko prodre ali celo heka domala katerokoli elektronsko napravo v svojem dometu. Medtem ko se večina med nami dobro zaveda spletnega prisluškovanja in zbiranju podatkov, ki jih izvajajo oblasti (skupaj z vohunskimi protokoli, ki jih opravljajo korporacije kot so Facebook in Google), se zdi, da se skupina Men In Grey ukvarja z generacijo orodij in tehnik, ki so izven do zdaj znanih uporab.

Nekatere izmed naprav, ki bodo na ogled na razstavi, aktivno prestrežejo brezžične povezave in vizualizirajo spletni promet, medtem ko zbirajo statistične podatke o osebnih elektronskih napravah v bližini teh predmetov. Najbolj zaskrbljujoče je, da te naprave zelo jasno pokažejo, s kakšno lahkoto lahko prestrežemo promet preko brezžičnih povezav in kako jih s programsko in strojno opremo celo zlahka spreminjamo.

Za enkrat še ni povsem jasno koliko podatkov skupina Men In Grey arhivira, niti zakaj se zanimajo za zasebne komunikacijske kanale.

V prostor, ki razstavlja naprave Men In Grey, vstopate na lastno odgovornost.Kolofon:

Man In Grey
Razstava neznanih naprav v karanteni


Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2011

Umetniški vodja: Janez Janša
Izvršna producentka: Marcela Okretič
Odnosi z javnostmi: Mojca Zupanič
Tehnični vodja: Valter Udovičić
Asistent: Anže Grm

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo
Sponzor: Datacenter d.o.o.

Posebne zahvale: SCCA Ljubljana

Kontakt:
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana