Frederik De Wilde
Talka / Hostage

Intermedijska razstava

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana
2. – 16. 12. 2011

Odprtje razstave in predstavitev umetnika:
petek, 2. december 2011 ob 19 uri

Vstop prost!
 
 

Za izdelavo umetniških del Frederik De Wilde uporablja goste črne materiale, ki so jih izdelali z nanotehnologijami. Njihova črnina absorbira vso vidno in tudi nekaj nevidne svetlobe, denimo infrardečo svetlobo.

Avtor si je za vzor vzel zdela slikarjev kot so Yves Klein, Maljevič, Reinhardt in drugi. V nasprotju s tradicionalnim slikarstvom so ta dela naslikana iz delcev v velikosti atoma s tehniko kemičnega naparjevanja, ki naredi črno črn »gozd« prosto in navpično razvrščenih ogljikovih nano cevk. Ta tehnika, ki gre od najmanjšega k večjemu, je precej nova in odraža razmislek o prehodu s pigmentnih barvil na strukturno barvo in o spektralnem vedenju in geometriji nano objektov. Če skušamo o teh delih razmišljati izven ustaljenih okvirov (beri: onstran umetnosti oziroma izven sveta umetnosti), bi jih lahko razumeli kot ikone (poskuse) za »temačne« čase, s katerimi se trenutno soočamo (v ekonomskem, družbenem, ekološkem in drugih pogledih); predstavljajo tudi radikalno nov, konstruktiven in (še vedno) utopičen model, s pomočjo katerega se lahko spopademo z izzivi sodobnega časa, denimo tako, da naš svet zgradimo na novo, atom za atomom.

Na splošno lahko opazimo tudi sovisnost med mejami zaznavanja in mejami prostora (medzvezdnega prostora, prostora razuma in tako naprej), med mejami tistega, kar smo trenutno sposobni zaznati (bodisi s pomočjo tehnologije bodisi brez nje), in tistega, česar ne moremo zaznati. To je mejna točka: točka, na kateri si lahko le zamišljamo, kaj leži onstran črnega platna ali prostora; neznano (tudi v psihološkem smislu). To je resnično tista točka, kjer umetnost in znanost trčita druga ob drugo, in strast po odkrivanju je tisto, kar povezuje oba – na videz različna – svetova.

Razstavljena dela

Talka 1.0 del SKEN (Hostage pt. 1.0 SCAN)
Talka 2.0 del Levitacija (Hostage pt. 2.0 Levitation)

Talka 3.0 del Govorjenje v praznino (Hostage pt. 3.0 Speaking In2 The VOID)Frederik De Wilde (Belgija), rojen leta 1975, je študiral likovno umetnost (magisterij) in avdiovizualne umetnosti (magisterij), pripravljal se je na študij arhitekture, eno leto je študiral filozofijo, svoje šolanje pa je zaključil s podiplomskim študijem novih medijev, umetnosti in oblikovanja pri TRANSMEDII, kjer se je začel ukvarjati z računalniškim programiranjem. De Wilde deluje na stečišču med umetnostjo, znanostjo in tehnologijo, zlasti močno ga zanimajo ekologija, fizika in družbene inovacije. Njegovo delo je bilo razstavljeno na festivalih po vsem svetu, prejel je tudi več nagrad.


Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2011

Umetniški vodja: Janez Janša
Izvršna producentka: Marcela Okretič
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič
Tehnični vodja: Valter Udovičić
Asistentka: Sonja Grdina

Projekt Talka omogoča: Rice University, Texas, Houston, ZDA.
S podporo: Flemish Ministry of Culture, Belgija.

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo.

Sponzor: Datacenter d.o.o.

Dogodek je organiziran v okviru projekta ARSCOPE (Art-Science Co-OPeration Environment), ki ga sofinancira EU Program Kultura in ki ga partnersko izvajajo TAKOMAT (Nemčija), CIANT (Češka) in AKSIOMA (Slovenija).
Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Kontakt:
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 
MEDIJSKO OBVESTILO
 
 
 
BROŠURA
 


Elise Aspord

“Onstran komaj zaznavnega: Skrajno temna umetnost v temačnih časih”


[ENG / SLO]

Aksioma brochure #13
Ljubljana 2011


DRUGE BROŠURE