Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, v sodelovanju s festivalom Mesto žensk, predstavlja:

Helena Velena na 21. festivalu Mesto žensk Telo – moj teritorij:

 • Transspolnost kot čudovito orožje družbenega upora
  JAVNI INTERVJU
  Četrtek, 8. oktober 2015, ob 17. uri
  Aksioma | Projektni prostor, Komenskega 18, Ljubljana
 • Umakni se, Lady Gaga!! Prihodnost naših teles in japonska paradigma
  PERFORMANS
  Petek, 9. oktober 2015, ob 19. uri
  Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, Slomškova ulica 18, Ljubljana
 • Helena Velena DJ set
  Petek, 9. oktober 2015, ob 23. uri
  Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana
 •  

  Transspolnost kot čudovito orožje družbenega upora

  JAVNI INTERVJU

  V nasprotju s splošno veljavnim prepričanjem beseda »transspolnost« (transgender) NI »politično korektna« različica »transseksualnosti«, temveč ima lasten pomen in značaj. Ni nujno, da je prehod, »tranzicija« od moškega v žensko ali obratno. Prav nasprotno. Transspolnost je filozofija ustvarjanja lastne identitete z uporabo vseh razpoložljivih materialov in vplivov – kot slikar, ki ima na voljo paleto s 16 milijoni odtenkov, celo mavrico, ki ni naključno globalni simbol LGBT. Helena Velena se je rodila v moškem telesu, vendar se ni odpovedala moškim spolnim organom niti dejstvu, da ga/jo privlačijo ženske. Tisto, čemur se je odpovedala, sta bila identiteta in obnašanje, ki ju je zahtevala družba.
  Ker se v zahodni družbi in monoteističnih religijah najmočnejša oblika družbenega nadzora izvaja skozi seksualnost, je tudi spolna identiteta močno sankcionirana. Zato morajo moški in ženske upoštevati nenapisana, vendar na videz neuničljiva pravila v zvezi z vedenjem, zanimanji in še posebej pričeskami in pravili oblačenja. Drugačno zapenjanje bluz oz. srajc ali kavbojk pri moških in ženskah je absurd, ki ga opravičuje edino potreba po priznavanju/spoštovanju družbenega nadzora.
  Helena se je odločila, da bo vse to zavrnila. Zato nosi naramnice in mini krila, vseeno pa obožuje tanke in bojna letala itn., kar se morda zdijo nasprotja, vendar niso. V resnici so »čudovito orožje družbenega upora« – ko se začno kršiti pravila družbenega konformizma, je mogoče vse postaviti pod vprašaj.
  Javni intervju bo vodil_a Anja Koletnik, kvir socialna delavka z magisterijem iz študij spolov. Anja Koletnik je ustanovitelj_ica Zavoda Transfeministična Iniciativa TransAkcija, prve nevladne organizacije za tematike transspolnosti v Sloveniji, kjer deluje za podporo, informiranje, opolnomočenje in zavezništvo transspolnih oseb v Sloveniji. Anja je transfeminist_ka, ki aktivistično deluje po načelu, da je osebno politično, akademsko pa se ukvarja s področji transspolnosti, feminizmov, kvir teorije, telesnosti in novih materializmov.

  Vstop prost.

   

  Umakni se, Lady Gaga!! Prihodnost naših teles in japonska paradigma

  PERFORMANS

  Po obdobju »svobodne ljubezni« v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja smo vse bolj navajeni na koncept virtualizacije naših teles, ki nas ločuje od najpomembnejših senzoričnih (čutilnih) izkušenj. Danes nimamo ljubimcev, temveč prijatelje na Facebooku – Whatsapp, in se ne ljubimo ali seksamo, ampak klepetamo. Tudi akademskim krogom je nehote uspelo spremeniti aktualni koncept »kiborga«;  odvzeli so mu »naravnost« dejanske tehnološke modifikacije telesa in naredili iz njega abstraktno ikono, izvedljivo »samo v znanstveni fantastiki«.
  Kar zadeva družbene in kulturne identitete, nas istočasno (v zahodnih kulturah) oblega »družba spektakla«, v kateri smo izpostavljeni vzornikom, kot so pop zvezde, milijarderji z nedosegljivim slogom življenja, ki ne postavljajo samo trendov, ampak so tudi naši » maitres a penser«. Kar v resnici potrebujemo, je vrnitev k raziskovanju in čutenju našega lastnega telesa, da kot svobodni in raznoliki posamezniki poustvarimo lastne identitete v skladu s svojimi potrebami.
  Zemljevidi in potovalni vodnik na tem ponovnem odkrivanju samih sebe je lahko (VA), filozofija hkratnega upravljanja z obema skrajnostima (v tem primeru moških in ženskih vlog in teles) in japonski paradoks, kjer je v najbolj metroseksualni državi na svetu celo ulični stil oblačenja postal oblika reapropriacije individualnosti proti konformizmu dela in etiki družbenega nadzora.

  »Umakni se, Lady Gaga. Vsak je lahko svoja lastna zvezda!!«


  Cena: 7€, 5€ (dijaki, študentje in upokojenci ob predložitvi dokazila ter samozaposleni v kulturi).


  Helena Velena DJ set

  Helena Velena za festival Mesto žensk pripravlja transgender DJ set.

  Vstop prost.  Produkcija:

  Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2015

  V sodelovanju z: Društvo Mesto žensk, Stara elektrarna – Elektro Ljubljana in Pritličje v okviru festivala Mesto žensk 2015  S podporo: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.
  KONTAKT
  Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

   

  Helena Velena
   
   
  Helena Velena, rojena v moškem telesu v norih šestdesetih v Bologni, kjer je sodelovala v psihedelični izkušnji neodvisne radijske postaje Radio Alice. Potem je prišlo obdobje punka, ko je ustanovila RAF PUNK in Multimedia Attack, glasbeno založbo, ki je izdala približno 80 plošč in med drugim odkrila in producirala CCCP Fedeli alla Linea, ki je ena od dveh največjih italijanskih indie skupin, pa tudi dve plošči ljubljanskih skupin – punk/hardcore skupine U.B.R. in »Ljubav je hladnija od smrti«, prvi album legendarne skupine Borghesia. Potem je stopila v cyberpunk, ustanovila Cybercore, ki je ponujal video sporočanje in baze podatkov, namenjene ‘spolnim manjšinam’, in bila ena od pionirjev interneta v Italiji. V devetdesetih letih je postavila osnove kiberseksa, predstavila slavni ‘kombinezon’, sledila je dokončna tranzicija v Heleno. V Italijo je prinesla teorin skozi filozofijo ne-identitete (disidentity) redefinirala meje spolnosti, pri čemer je preučevala pozitivne in negativne vidike življenja v kiberprostoru in v »resničnem življenju«. Napisala je vrsto knjig, med drugim Dal Cybersex al Transgender, objavila prispevke v več kot 20 publikacijah, v katerih je pisala o kontrakulturi, ekstremni glasbi, alternativni spolnosti in aplikaciji tehnologij v povezavi s človeškim telesom. V zadnjem času se spet bolj intenzivno ukvarja z glasbo: igra v različnih projektih free jazza, vokalnega eksperimentiranja, Mississippi Delta Acoustic Blues, političnega elektronskega popa. Najpomembnejši vidik njene najnovejše aktivnosti je razvijanje (VA), tj. hibridizacije kvantne fizike, socialne antropologije, študija možganskih celic in libertarske filozofije, ki uporablja znanost in biokemično tehnologijo za ustvarjanje novih socialnih paradigem, potrebnih za razumevanje, zakaj so bile levičarske politike vedno polomija, in poskuša to spremeniti na bolje.

  Več: www.helenavelena.com