Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
v sodelovanju z galerijo Kapelica
predstavlja:

Julius von Bismarck
IMAGE FULGURATOR
 Image Fulgurator je naprava za vdiranje v fotografije, ki predstavlja manipulacijo vidne resničnosti in tako napada samo tkivo medijskega spomina.

Akcije:
#1 - 1. Junij, 2009, Gurenerska palača, Reka
#2 - 2. Junij, 2009, Titov Trg, Velenije
#3 - 3. Junij, 2009, Frančiškanska cerkev (Cerkev Marijinega oznanenja), Ljubljana
#4 - 4. Junij, 2009, Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, Žale, Ljubljana


Multimedijska predstavitev:
Četrtek, 4. junij 2009 ob 20. uri
Galerija Kapelica, Kersnikova 4, Ljubljana

Video dokumentacija projekta bo na ogled v galeriji Kapelica do 12. junija 2009.


O projektu:
Po Slovarju slovenskega knjižnega jezika oziroma Slovenskem pravopisu pomeni fulguracija "uničenje tkiva zaradi udarca strele" oziroma "bliskanje, pobliskavanje" in tako nekako deluje naprava umetnika Juliusa von Bismarcka. Naprava deluje na osnovi reaktivne bliskovne projekcije, ki omogoča projiciranje podobe na določen objekt v trenutku, ko ga fotografira nekdo drug. Poseg je diskreten, saj traja le nekaj milisekund, spremenijo pa se vse fotografije objekta, v katerega je usmerjen Fulgurator. Tako lahko vizualno informacijo neopazno pretihotapimo v podobe drugih, poseg pa je viden šele kasneje na fotografijah (ko se jih prikaže oziroma razvije). S tehničnega vidika deluje Fulgurator tako kot običajen fotoaparat, le da v nasprotni smeri. Pri običajnem fotoaparatu se svetloba, ki se odbije od objekta, skozi objektiv usmeri na film. Pri Fulguratorju podob pa je ta postopek ravno obraten: namesto neosvetljenega filma se v aparat vstavi osvetljen in razvit diafilm, za njim pa je bliskavica. Ko se ta sproži, se skozi objektiv podoba projicira na objekt. Zaradi podobnosti teh dveh postopkov se Fulgurator na zunaj ne razlikuje od navadnega refleksnega fotoaparata. Ko vgrajeno tipalo v bližini zazna bliskavico, se samodejno sproži bliskovna projekcija. Zato je lahko projekcija natančno sinhronizirana s trenutkom odprtja zaslonke v vseh drugih fotoaparatih v neposredni bližini. Prek zaslona je mogoče projekcijo izostriti in jo usmeriti na ciljni objekt. Umetnika je k razvoju Fulguratorja podob spodbudilo veliko zaupanje ljudi v njihove fotografske reprodukcije resničnosti. Fotoaparat se lahko uporablja kot osebni spominski pripomoček, saj ljudje ne dvomijo v verodostojnost svojih fotografij. Zato lahko fotografije reproducirajo resničnost posameznega okolja ali javnega prostora. Poseg s Fulguratorjem je lahko še zlasti učinkovit na priljubljenih oziroma versko ali politično pomembnih lokacijah. Za tovrstno manipulacijo so še posebej primerni objekti s posebno avro ali veliko simbolno močjo. Z drugimi besedami, s Fulguratorjem lahko trajno zaznamujemo posamezne trenutke in dogodke, ki postanejo dostopni množicam zgolj zato, ker so fotografsko ohranjeni.


O avtorju:
Julius von Bismarck (Nemčija), rojen leta 1983. Odraščal je v Savdski Arabiji in Nemčiji, študira in dela v Berlinu in New Yorku. Od leta 2005 je študent eksperimentalnega medijskega oblikovanja na Univerzi za umetnosti v Berlinu. Njegova dela zajemajo področja umetnosti, znanosti in tehnologije, kar zadeva tematiko, pa se posveča predvsem percepciji, dokumentiranju in manipulaciji urbanega prostora. Poleg tega da razvija in načrtuje interaktivne predmete in postopke, dela tudi kot snemalec.


Produkcija in organizacija:
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

Koprodukcija: Zavod K6/4 – Galerija Kapelica
Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo.

Kontakt:
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana