Ant Farm in T. R. Uthco
THE ETERNAL FRAME and MEDIA BURN

Video instalacija


Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

21. 8. – 6. 9. 2013

Odprtje razstave: sreda, 21. avgust 2013, ob 20. uri
 
 
 

Ant Farm in T. R. Uthco sodita med najradikalnejše in najbolj domiselne protikulturne delovne skupine poznih šestdesetih in sedemdesetih let dvajsetega stoletja. Leta 1975 sta v sodelovanju posnela The Eternal Frame in Media Burn, dva od njunih najslovitejših videov, ki bosta od 21. avgusta do 6. septembra 2013 na ogled v Projektnem prostoru Aksioma.

Predstavitev teh dveh prelomnih in zgodovinsko priznanih del zgodnje umetnosti videa ne bo naključna. Kot je namignil kurator Edward W. Earle, The Eternal Frame in Media Burn ponazarjata »novo obliko družbenega aktivizma, ki se je izoblikovala iz kulturnega in političnega vrenja sedemdesetih let – gverilsko televizijo«. S pomočjo cenovno dostopnih videokomponent in prenosnih videokamer so skupine, kot so Videofreex, Peoples Video Theater, Raindance Corporation, Global Village in Ant Farm, začele proizvajati radikalne alternative komercialni televiziji, alternativno dokumentacijo zgodovinskih dogodkov, agitprop, ulično gledališče in performans. Po Earlovem mnenju »gverilski video ni nikoli v celoti uresničil svojih utopičnih ciljev vračanja moči oddajanja ljudem ali omogočanja prostega pretoka informacij in podob«. Na področju sodobne umetnosti je dejavnosti teh skupin dolgo zakrival uspeh drugih, komercialno uspešnejših praks, od formalističnih raziskav Paika in zakoncev Vasulka do »narcističnega videa« Vita Acconcija in podobnih ustvarjalcev; šele v zadnjih dveh desetletjih je s pojavom neodvisnih medijev, medijskega hekerskega aktivizma in spletne umetnosti to delo začelo vplivati na mlajše generacije, njegov pomen pa bo šele zdaj dobil polno priznanje.

Tako The Eternal Frame kot Media Burn sta psevdodokumentarca, ki uporabljata uprizarjanje v dokumentarnem slogu in posnetke iz zakulisja za doseganje satiričnih učinkov. Raziskujeta izkrivljajočo naravo medijske reprezentacije, v kateri se stvarnost in fikcija stapljata. V obeh delih je glavni lik »igralec predsednik« John Kennedy, ki ga upodablja Doug Hall, ustanovitelj T. R. Uthco. Media Burn so uprizorili v Cow Palace v San Franciscu 4. julija 1975 in ga promovirali kot »najvišji medijski dogodek«. Na spektakularnem psevdodogodku, o katerem so obširno poročali v medijih večinskega toka, so ironično uprizorili eksplozivni trk dveh najmočnejših ameriških kulturnih simbolov: avtomobila in televizije. Performans je tvorila vožnja dveh članov skupine Ant Farm v posebni inačici cadillaca eldorado (fantomski sanjski avtomobil/Phantom Dream Car) skozi piramido gorečih televizorjev. Posnetek, posnet z nadzorno videokamero, nameščeno znotraj posebej za to preoblikovanega krilca na avtomobilovem zadku, so kontrastno uokvirjali posnetki novic lokalnih televizijskih postaj in kratki videi, v katerih je imel Doug Hall, ki se je predstavil kot John F. Kennedy, govor o vplivu monopola množičnih medijev na ameriško življenje: »Kdo lahko zanika, da smo narod, odvisen od televizije in nenehnega pretoka medijev? Si niste nikoli želeli brcniti v svoj televizor?«

The Eternal Frame je pregled vloge medijev v ustvarjanju zgodovinskih mitov o atentatu na predsednika Kennedyja leta 1963. Delo se začne z odlomkom iz edinega obstoječega posnetka atentata, ki ga je posnel Abraham Zapruder, opazovalec parade. S pomočjo teh nekaj filmskih sličic, ki so jih uporabili kot izhodišče, so T. R. Uthco in Ant Farm skonstruirali večplastni dogodek, ki je hkrati spektakularni performans v živo, posneta rekonstrukcija atentata, psevdodokumentarec in – morda najzahrbtnejše – simulacija Zapruderjevega filma. Groteskna sopostavitev cirkusa in tragedije izpodbija našo medijsko izkušenost in kolektivni spomin na dejanski dogodek. Hall v vlogi umetnika predsednika nagovori svoje občinstvo z ironično opazko: »V resnici sem le še ena podoba na vašem zaslonu.«

Production of the exhibition:

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2013

Umetniški vodja: Janez Janša
Producentka: Marcela Okretič
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič
Tehnični vodja: Valter Udovičić

Zahvala: Video Data Bank

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo.

Sponzor: Datacenter d.o.o.

KONTAKT
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 

Ant Farm so bili inovativen protikulturni kolektiv, ki je deloval na področju medijev, arhitekture in spektakla v poznih šestdesetih in sedemdesetih letih dvajsetega stoletja. Njihovi medijski dogodki, strukturirana prizorišča, performansi in videoposnetki združujejo nespoštljiv pop humor s kulturno in politično kritiko. Kolektiv sta ustanovila Chip Lord in Doug Michels leta 1968 v San Franciscu, in sicer kot alternativno prakso arhitekture, grafične umetnosti in okoljskega oblikovanja. Kolektiv se je pozneje razširil in vključil še Curtisa Schreierja ter občasno tudi Douglasa Hurra in Hudsona Marqueza.
 
T.R. Uthco so bili kolektiv multimedijskega performansa iz San Francisca, ki se je ukvarjal s satirično kritiko odnosa med podobami množičnih medijev in kulturnimi miti, pri čemer je kot svoje osnove strategije uporabljal ironijo, teatralnost in spektakel. Leta 1970 so ga ustanovili Doug Hall, Diane Andrews Hall in Jody Procter. Osredotočali so se na nespoštljivo uprizarjanje izmišljenih dogodkov, ustvarjali pa so tudi inštalacije in videodokumentacijo svojih performansov.
 
 
 
 
 
(via doughallstudio.com)
 
PRESS KIT