Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
in Forum Ljubljana predstavljata:

Marko Batista in Srdjan Deba
ELEKTRONSKA CERKEV

Avdiovizualna instalacija

Križevniška cerkev
Trg francoske revolucije 7, Ljubljana
8. – 26. september 2014
TO-NE od 18:00 do 23:30

Odprtje: ponedeljek, 8. september 2014, ob 21. uri

V okviru festivala Svetlobna gverila
 
 

Projekt z naslovom Elektronska cerkev je elektroakustična svetlobna prostorska instalacija, s katero avtor raziskuje arhitekturne odnose med fiziko svetlobe in zvočnimi akustičnimi valovanji odbojev v prostoru. Teoretično izkušnjo črpa iz tradicije lumino-kinetičnih raziskovanj op-arta in minimalizma.


»Eksperimentalno poseganje v senzorično izkušnjo aktivira v gledalcu specifični način percepcije pogleda; spogleduje se z idejami o ne-materialnem, saj svetlobni objekt zabriše mejo med fizično okupacijo prostora z določenim predmetom in njegovo zmožnostjo, da je prostor za proizvodnjo že sam sugestivno in atmosfersko okolje. Na ta način približam odnos svetlobe in zvoka kot materiala, ki se lahko v nizu eksperimentalnih procesov oblikuje tako, da svetloba, volumen in obseg zvočnega valovanja predstavljajo premik od odnosov znotraj skulpture k razmerju med gledalcem in konceptualizacijo fizikalnih arhitektur akustike in svetlobe.«


 
Produkcija:

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2014

Umetniški vodja: Janez Janša
Producentka: Marcela Okretič
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič
Dokumentiranje: Adriana Aleksić, Tatjana Cankar

Koprodukcija: Forum Ljubljana, Festival Ljubljana

Tehnična podpora: Maja Batista, Žiga Palčar, Matija Praznik, Branko Ždralo

Zahvala: Boštjan Čadež

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo.

SponZor: Datacenter d.o.o.

KONTAKTI
Aksioma | Institute for Contemporary Art, Ljubljana


 

Marko Batista je v Ljubljani diplomiran akademski slikar, ki je magistriral na University of the Arts London / Central Saint Martins v Londonu, intermedijski umetnik, eksperimentator zvoka, digitalne video slike in performer računalniško generiranih matric. Je so-ustanovitelj multimedijske skupine KLON:ART:RESISTANCE. Z AV performansi in video deli se je udeležil preko štirideset festivalov in skupinskih razstav, kot so 10. Bienale mladih ustvarjalcev Evrope in Mediterana v Sarajevu; razstava „95-05“ v Moderni galeriji Ljubljana; Center za sodobne umetnosti v Glasgowu; festival Izolenta 07 vSt. Petersburgu; 10. Istanbul Bienale, Turčija; Media Art Friesland Festival 2007 na Nizozemskem; Visual Deflection festival, London; BIX-Facade Kunsthaus Graz; Arzenal Depo 2k, Ljubljana; Earzoom; Pixxelpoint v Novi Gorici, Festival računalniških umetnosti Maribor, Peek&Poke – Hrvaška, SHARE FESTIVAL – Torino Italija, LAB.30 – Nemčija. Imel je samostojno razstavo v Londonu-Empire Gallery, leta 2008 se je udeležil festivala Ars Electronica ter z razstavo otvoril VIENNABIENNALE 2008 na Dunaju. Performiral v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, v galerijah Škuc, Kapelica, Simulaker, Kapsula, v Stari mestni elektrarni itd.

 

Srdjan Deba Ivanović je umetnik z Zahodnega Balkana, ki deluje in raziskuje na področju risbe, slikarstva, grafike, oblikovanja ter sodobnih medijev. Diplomiral je iz grafike na Akademiji za likovno umetnost v Trebinju, BiH, pod mentorstvom profesorja Mirka Toljića. Svoja dela je že razstavljal tako na samostojnih razstavah, kot tudi v okviru skupnih razstav in festivalov. Tokrat se prvič predstavlja v Sloveniji, v okviru festivala Svetlobna gverila, v skupnem projektu Elektronska cerkev z Markom Batisto.

 
PRESS KIT