Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
in Muzej in galerije mesta Ljubljane
predstavljata:

UBERMORGEN.COM
Trilogija EKMRZ

- GWEI - Google Will Eat Itself *
- Amazon Noir - The Big Book Crime *
- The Sound of eBay

Galerija Vžigalica, Ljubljana
11. avgust – 16. september 2010

Otvoritev: 11. avgust 2010 ob 20. uri

 

* GWEI in Amazon Noir sta nastala v sodelovanju z Alessandrom Ludovicom in Paolom Ciriem.

PRESS RELEASE

UBERMORGEN.COM privlači površina Googla, Amazona in eBaya, treh zgodovinskih velikanov spletnega trženja, ki so sijajno preživeli bum in zlom spletnih podjetij. Tako takrat kot danes so ta tri podjetja na čelu e-trgovine (EKMRZ). S tretjim komadom - The Sound of eBay (Zvok eBaya) - zaključujemo trilogijo, ki smo jo začeli leta 2005 z ubijalskim konceptom GWEI - Google Will Eat Itself (Google bo pojedel samega sebe) in nadaljevali leta 2006 s temnim Amazon Noir.

galerija Vžigalica, August - September, 2010.
Foto: Aksioma


GWEI – Google Will Eat Itself *
(Google bo sam sebe požrl)
2005-09

Ustvarjamo denar tako, da serviramo Googlove besedilne oglase na mreži skritih spletnih strani. S tem denarjem avtomatsko kupujemo Googlove delnice. Google kupujemo s pomočjo njegovega lastnega oglaševanja! Google jé samega sebe – toda na koncu postanemo lastniki "mi"! Z vzpostavitvijo tega avtokanibalističnega modela dekonstruiramo nove globalne oglaševalske mehanizme, tako da jih prestavimo v nadrealen ekonomski model, temelječ na klikih.
 


Amazon Noir – the Big Book Crime *
(Zločin velike knjige)
2006-07

Negativci so s pomočjo napredne robotsko-perverzne tehnologije ukradli avtorsko zaščitene knjige z Amazona. Subliminalni medijski boj in prikrit sodni spor sta prerasla v spletni obračun, vse skupaj pa je sprožila kraja 3000 knjig. Imeli smo vsakodnevne spopade s svetovnimi množičnimi mediji, smo nenehno premikali meje avtorske pravice (knjige so le pike na zaslonu oziroma črnilo na papirju), smo se upirali podkupninam vplivne družbe Amazon.com, na koncu pa le popustili in za neznano vsoto tehnologijo prodali Amazonu. Izdaja, bogokletje in pesimizem so nazadnje povzročili razpad tolpe negativcev. Dobri fantje (Amazon.com) so v obračunu zmagali in se odpeljali naproti bleščečemu soncu s prelepo femme fatale, zapeljivimi in erotičnimi množičnimi mediji.
 


The Sound of eBay
(Zvok eBaya)
2008-09

Ustvarjamo edinstvene pesmi iz podatkov uporabnikov eBaya. Preprosto vnesete katero koli uporabniško ime za eBay (svoje ali koga drugega) in dodate svoj elektronski naslov, da lahko prejmete obvestilo, ko je pesem pripravljena za prenos. Nato kliknete "ustvari" ("generate") in njihovi roboti odgomazijo po spletu zbirat podatke, ki jih potem prinesejo v sc3ex supertrkalniški stroj za ustvarjanje zvoka. Nazadnje zapletena programska naprava ustvari datoteko s partituro, ki jo nato pretvorijo v vašo edinstveno, toda uniformno pesem, in pospremijo s predstavijo v obliki teleteksta v pornografskem slogu! Digitalno razprodajamo vaše človeške potrebe ...
 Duo UBERMORGEN.COM sta na Dunaju osnovala lizvlx in Hans Bernhard. UBERMORGEN.COM predstavlja eno najbolj edinstvenih – kontroverznih in ikonoklastičnih – identitet sodobne evropske tehno-umetniške avantgarde. Njun odprti krog konceptualne umetnosti, risbe, softverske umetnosti, pikselnega slikanja, računalniških instalacij, spletne umetnosti, kiparstva in digitalnega aktivizma (medijsko hekanje) pretvarja njuno blagovno znamko v hibridni Gesamtkunstwerk. Računalnik in omrežje sta (zlo)rabljena za ustvarjanje umetnosti in kombiniranje njenih mnogoterih oblik. Nenehno spajanje dejstev in fikcije kaže na izjemno razširjeno pojmovanje delovnega materiala, ki pri UBERMORGEN.COM obsega tudi (mednarodne) pravice, demokracijo in globalno komunikacijo (input-feedback loops). "Übermorgen" v nemščini pomeni "pojutrišnjem" in tudi "nad-jutri".Kolofon:

UBERMORGEN.COM: Trilogija EKMRZ

Produkcija: Aksioma – Institute for Contemporary Art, Ljubljana
Soproducent: City Art Museum Ljubljana

Izvržna producenta: Marcela Okretič and Janez Janša

Projekt podpirajo Ministrstvo za kulturo RS, Austrian Cultural Forum Ljubljana and MOL- Oddelek za kulturo.
Posebne zahvale: Fabio Paris Art Gallery, Inke Arns, Jana Renée Wilcoxen, RPS d.o.o., David Tavčar


Kontakt:
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana


 
Related event


UBERMORGEN.COM

PREDAVANJE Hansa Bernharda

Galerija Vžigalica, Ljubljana, Slovenia

8. September 2010 ob 18. uri

 
BROŠURA

Inke Arns

PRIPOVEDOVALCI ZGODB V INFORMACIJSKI DOBI
O vlogi pripovedi v delu UBERMORGEN.COM


HTML |
 
 
KNIJGA

UBERMORGEN.COM (monografija)

Na voljo v galerijiEDITOR:
Domenico Quaranta
TEXTS: Inke Arns, Jodi.org, Domenico Quaranta
LANGUAGE: English
RELEASE: February 2009
160 x 225 mm - 96 pages
ISBN: 978-88-903308-5-8

PUBLISHER:
FPeditionsdownload book sample