Wafaa Bilal
Dinamično srečanje / Dynamic Encounter


Samostojna razstava

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

23. maj - 8. junij 2012

Odprtje razstave in predavanja umetnika:

sreda, 23. maj 2012, ob 20. uri

Vstop prost

 
 
 

RAZSTAVLJENA DELA

 
Domestic Tension / Domača napetost

"Eno najostrejših del politične umetnosti zadnjega časa."
– Chicago Tribune

 

Otroštvo Wafaaja Bilala v Iraku so zaznamovali grozovita vladavina Sadama Huseina, dve vojni, krvava vstaja in kaotično begunstvo v taboriščih v Kuvajtu in Savdski Arabiji. Bilalu je nazadnje uspelo priti v ZDA, kjer je postal profesor in uspešen umetnik, ko pa so njegovega brata leta 2005 ubili na ameriški nadzorni točki, se je odločil, da bo s svojo umetnostjo tiste, ki živijo na varnem, soočil z realnostjo življenja na območju spopadov. Tako je nastalo delo Domestic Tension / Domača napetost, vznemirjajoč interaktivni performans: en mesec je bil Bilal sam zaprt v sobi, veliki kot zaporniška celica, na ognjeni črti daljinsko vodene paintball puške in pod nadzorom kamere, ki ga je povezovala z uporabniki spleta po vsem svetu.

Tako je lahko virtualno občinstvo streljajo nanj 24 ur na dan, pri tem pa se je virtualna izkušnja delovanja prek ukazov na zaslonu (izkušnja računalniške igre) spremenila v nekaj, kar ima resnične in zelo fizične učinke (pravi streli). Ta razburljivi pristop k vojni naj bi angažiral ljudi, ki se morda niso pripravljeni vključiti v politični dialog na običajen način. Bilalov cilj je ozavestiti ljudi o virtualni vojni in zasebnosti oziroma pomanjkanju le te v digitalni dobi.

 
...and Counting / ... in še narašča
 
Bilal občuti bolečino tako ameriških kot iraških družin, ki so v vojni izgubile svoje najdražje, toda smrti Iračanov, na primer njegovega brata, ostajajo za ameriško javnost večinoma neopazne. Delo ...and Counting / ...in še narašča obravnava ta dvojna merila. V 24-urnem performansu Bilal spremeni svoje telo v platno – na njegov hrbet tetovirajo zemljevid Iraka brez meja, a z imeni mest, zraven katerih s piko označijo vsakega Iračana in Američana, ki je tam padel v vojni. 5.000 mrtvih Američanov predstavljajo rdeče pike (trajno vidno črnilo), 100.000 iraških žrtev pa pike z zelenim UV črnilom, ki je na videz nevidno in se pokaže samo pod ultravijolično svetlobo. Med performansom najrazličnejši ljudje berejo imena padlih.

 
Virtual Jihadi / Virtualni džihadizem

V teh težkih časih, ko smo v vojni z drugo državo, je dolžnost umetnikov in državljanov, da improviziramo strategije za zavzemanje za dialog. Ta platforma je domišljijsko delo, ki uporablja format videoigre za ustvarjanje alternativnih pripovedi in zornih kotov. – Wafaa Bilal

 

V močno oglaševani videoigri Quest for Saddam (Lov na Sadama) se igralec bojuje proti stereotipnim iraškim sovragom in poskuša ubiti Sadama. Al Kaida se je odločila za svojo različico in ustvarila spletno videoigro, za katero je uporabila ogrodje igre Quest for Saddam (Lov na Sadama), dodala pa novo "prevleko" in igro spremenila v lov na Busha: "The Night of Bush Capturing" (Noč prijetja Busha). Zdaj je umetnik  Wafaa Bilal predelal Al Kaidino različico igre in podal svojo, bolj prefinjeno interpretacijo tega epskega spopada.

V The Night of Bush Capturing: A Virtual Jihadi (Noč prijetja Busha: virtualni džihadizem), Bilal nastopa kot samomorilski bombni napadalec. Potem ko Bilal izve za resnično smrt brata v vojni, ga rekrutira Al Kaida in pridruži se lovu na Busha. Delo opozarja na izpostavljenost iraških civilistov parodijam sedanje vojne in rasističnim posploševanjem in stereotipom, kakršne lahko vidimo v igrah, kot je Quest for Saddam (Lov na Sadama), kot tudi na izpostavljenost rekrutiranju s strani nasilnih skupin, kot je Al Kaida, zaradi neuspele strategije ZDA za zagotovitev varnosti v Iraku.

 

Dynamic Encounter at Aksioma | Project Space

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2012

Umetniški vodja: Janez Janša
Izvršna producentka: Marcela Okretič
Asistentka produkcije: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič
Tehnični vodja: Valter Udovičić

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter MOL- Oddelek za kulturo

Sponzor: Datacenter d.o.o.

Kontakt
Aksioma - Institute for Contemporary Art, Ljubljana
 

 
Dinamično srečanje (Dynamic Encounter) – predavanje
sreda, 23. maja, ob 20:00
 
Wafaa Bilal je razpravljal o specifičnih delih, vključno z Domačo napetostjo oziroma Ustreli Iračana (Domestic Tension aka Shoot an Iraqi), Virtualnim džihadizmom (Virtual Jihadi) in 3rdi; ob tem bo pojasnil razvoj svojega dela in razmišljal o svoji osebni zgodbi in izkušnjah človeka, ki živi tako v konfliktni coni Iraka kot tudi v varnem udobju Združenih držav Amerike. V njegovem dinamičnem, participativnem delu se spajata tehnologija in performans, ki gledalce vpletata v dialog. Kontroverzni vidiki njegovega dela netijo globlja razglabljanja in zastavljajo vprašanja o političnih in zasebnih resničnostih. Njegovo delo ga postavlja v vlogo umetnika kot pobudnika platform, ki prispeva k premikom in spremembam distribucijskih kanalov v medijih.
 


 
Wafaa Bilal
 
V Iraku rojeni umetnik Wafaa Bilal, docent umetnosti na Tischevi šoli umetnosti na Univerzi v New Yorku, uživa mednarodni sloves umetnika, ki ustvarja spletna performativna in interaktivna dela, ki razvnemajo dialog o mednarodni politiki in notranji dinamiki. Bilalovo delo je prežeto z izkustvom bega iz domovine in hkratnega bivanja v dveh svetovih – na svojem domu v »varnem udobju« Združenih držav Amerike in v svojem zavedanju obstoja »konfliktne cone« v Iraku. Bilal je bil žrtev represije v režimu Sadama Huseina in je pobegnil iz Iraka leta 1991, med prvo zalivsko vojno. Po dveh letih v begunskih taboriščih v Kuvajtu in Savdski Arabiji je prišel v Združene države Amerike, kjer je diplomiral na Univerzi v Novi Mehiki in nato končal magisterij na Šoli inštituta za umetnost v Chicagu. Leta 2008 je založba City Lights izdala delo z naslovom Ustreli Iračana: Umetnost, življenje in upor pod pritiskom (Shoot an Iraqi: Art, Life and Resistance Under the Gun) o Bilalovem življenju in o projektu Domača napetost.
 
Ustreli Iračana: Umetnost, življenje in upor pod pritiskom (Shoot an Iraqi: Art, Life and Resistance Under the Gun)
 
Otroštvo Wafaaja Bilala v Iraku so zaznamovali grozovita vladavina Sadama Huseina, dve vojni, krvava vstaja in čas, ki ga je preživel v kaotičnih begunskih taboriščih v Kuvajtu in Savdski Arabiji. Bilalu je navsezadnje uspelo priti v Združene države Amerike, kjer je postal univerzitetni profesor in uspešen umetnik, toda ko so leta 2005 na nadzorni točki v Iraku ubili njegovega brata, se je odločil, da bo s svojo umetnostjo tiste, ki živijo v varnem udobju, soočil s stvarnostjo življenja v konfliktni coni.
[VEČ]
 

 
 
 
PRESS KIT