Sašo Sedlaček
DOLCE FAR NIENTE

Samostojna razstava

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

18. junij – 4. julij 2014

Odprtje razstave: sreda, 18. junij 2014, ob 20. uri

 
 
 

Čokolade Dolce far niente (Sladko brezdelje) so posebno darilo z okusom sodobnosti, sladica, s katero si lahko vsi mi, ki še uživamo udobje postindustrijske družbe, posladkamo dan s priokusom brezdelja in revščine, ki preži za vogalom. Zaradi ekonomske krvne slike Evrope pa so čokolade Dolce far niente tudi nadvse primerno protokolarno darilo.

Posledice gospodarske krize rušijo iluzijo o bogatem zahodu in spreminjajo ikonografijo evropskega vsakdana, ki smo jo še pred kratkim imeli za samoumevno. Podobe revščine, obupa, protestov, ljudi v stiski … so prizori, ki nikakor niso novi, sta pa vsekakor novi njihova številnost in neposredna bližina.


Čokolade Dolce far niente (Sladko brezdelje) so užitne skulpture, ročno izdelane v majhnih serijah, namenjenih za uživanje po lastni presoji. Gre za slaščičarsko-kiparski izdelek, ki je več kot primeren za osebna darila, prireditve, protokolarna darila …

Postopek izdelave vključuje najsodobnejše tehnologije, od 3D-modeliranja do 3D-tiskanja, kar simbolično kaže na potencialne pasti tehnološkega razvoja, ki sicer oglašuje veliko pozitivnih novosti, vendar v novi ekonomski blagovni izmenjevalni ureditvi skriva nevarnost izgube dela za celo vrsto ljudi.

 

 
Produkcija:

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2014

Umetniški vodja: Janez Janša
Producentka: Marcela Okretič
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič
Tehnični vodja: Valter Udovičić
Dokumentiranje: Adriana Aleksić

Posebne zahvale: Aleksandra Čano Muharemović, Saša Čano, Saša Eržen, Lada Cerar, Janez Janša

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo.

Sponzor: Datacenter d.o.o.

CONTACT
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

DOLCE FAR NIENTE: KUPI, DOKLER LAHKO!
 
 
 
 

Predlog za protokolarna darila Republike Slovenije

 
 
 
Sašo Sedlaček
 
 

Sašo Sedlaček (1974, Ljubljana) je leta 1993 končal Industrijsko oblikovanje na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, med letoma 1995-2000 pa je študiral in diplomiral iz kiparstva ter videa na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Sedlačka zanimajo aktualni družbeni fenomeni. Njegova pozornost je še zlasti usmerjena v tiste momente, ki so običajno potisnjeni vstran oziroma predstavljajo »nečisto« plat sicer bleščeče stvarnosti, a so po njegovem prepričanju osrednjega pomena za prihodnost družbe – to so predvsem revščina in odpadki. V seriji projektov iz zadnjih let, kaže na različne inovativne in alternativne oblike delovanja (še posebej je izpostavljena praksa recikliranja) in opozarja na odgovornost pri poseganju v okolje in pri odločanju glede družbenih vprašanj. Nemalokrat z veliko humorja. Za svoje delo je prejel več nagrad doma in v tujini (TREND, OHO, Vida 11, Spaport, Zogo Toy itd.), udeležil se je petih umetniških rezidenc (v Izraelu, Veliki Britaniji, Nemčiji, na Japonskem in v ZDA), razstavljal je po Sloveniji, na Japonskem, Tajvanu, v ZDA, Avstriji, Nemčiji, Švici,  Franciji, Belgiji, Italiji, Na Hrvaškem, v Srbiji, Rusiji, Estoniji idr. (tudi v tako vidnih razstaviščih, kot sta dunajska Seccesion in Lentos Museum v Linzu) ter sodeloval na velikih mednarodnih bienalih (Tajpej, Tajvan, 2008 in Ogaki, Japonska, 2006) in festivalih kot so Transmediale, Ars Electronica in ISEA.

 
PRESS KIT