Christin Lahr
MACHT GESCHENKE: Das Kapital*


Samostojna razstava

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

19. september - 5. oktober 2012

Odprtje razstave in predstavitev umetnice:

sreda, 19. september 2012, ob 19. uri

Performans:

sreda, 19. september 2012, od 20. do 22. ure
četrtek, 20. in petek, 21. september 2012, od 12. do 18. ure
 
 

Christin Lahr s homeopatskimi odmerki sodeluje v boju proti vse večjemu javnemu dolgu. Od 31. maja 2009 nemškemu zveznemu ministrstvu za finance nakazuje po cent na dan. V polje "namen plačila" vsakič vpiše novih 108 znakov iz Marxovega Kapitala. Prenos 15.709 centov in 1.696.500 znakov bo trajal približno 43 let. Povečanje vrednosti kapitalskega vložka ni vključeno, pa tudi potrebno delo in življenjska doba ali dodana vrednost, izhajajoča iz kulturnega in simbolnega kapitala, niso vračunani. Zaradi eksponentnega učinka obresti in obrestnih obresti bodo donacije poskrbele za državni dolg z dne 31. 5. 2009 v višini 1.746.599.197.210 evrov v 300 letih.

Kapital, ki se nepreklicno vpisuje v račune in arhive, je daritev ljudstvu, varno shranjena v Bundesbank. Vsa nakazila so dokumentirana s posnetkom zaslona, enkrat natisnjena, podpisana in izročena posameznim državljanom. Na prosojnem papirju, ki ga umetnica položi na vsako stran Kapitala, črta znak za znakom in tako ustvarja nečitljiv zapis "Kapitala", ki ga sestavljajo števne oznake in številke.

Delo z gesto dajanja deluje proti vladajoči politični ekonomiji in nesmiselnemu, ponižujočemu birokratizmu ter zastavlja vprašanje pomena. Sistem se vidi v ogledalu. Enkrat dnevno mikrodonacije spremenijo državno bilanco. Sprožajo trajno razpravo o vrednotah, ki nenehno spodbuja razmisleke in odmeve.

Med razstavo avtorica svoj vsakodnevni projekt nadaljuje za kapitalsko mizo, zaseda direktorski stol, razgalja birokratske strukture, in obiskovalcu nudi nazoren vpogled v "kultivacijo" kapitala.

Umetnica bo za tri dni med trajanjem razstave (od 19. do 21. septembra 2012) prevzela stol Zorana Jankovića, ljubljanskega župana, in delala za kapitalsko mizo v Projektnem prostoru Aksioma; razkrivala bo birokratske strukture in ponujala nazoren vpogled v kultivacijo kapitala, komunicirala s publiko in izvajala MACHT GESCHENKE: USTVARJANJE KAPITALA.

Projekt je prejel Posebno nagrado (Award of Distinction) na festivalu Ars Electronica 2011.

*Nemški naslov MACHT GESCHENKE je besedna igra, ki pomeni tako "USTVARJAJ DAROVE" ali "DARILA MOČI" kot tudi "MOČNA DARILA".


MACHT GESCHENKE: Das Kapital v Projeknem prostoru Aksioma

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2012

Umetniški vodja: Janez Janša
Izvršna producentka: Marcela Okretič
Asistentka produkcije: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Mojca Zupanič
Tehnični vodja: Valter Udovičić

Program zavoda Aksioma podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport RS in MOL- Oddelek za kulturo.

Sponzor: Datacenter d.o.o.

KONTAKT
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
 

Christin Lahr MACHT GESCHENKE: DAS KAPITAL
Donacija Zvezni republiki Nemčiji, dnevni prenos kapitala na Zvezno ministrstvo za finance, 2009 - pribl. 2052
 
Christin Lahr
 

Christin Lahr (1965, München) živi in dela kot umetnica, kuratorka in profesorica medijske umetnosti v Berlinu in Leipzigu. Prejela je več štipendij in nagrad ter razstavljala v Nemčiji in tujini. Od leta 1990 poučuje na različnih univerzah, poleg tega kurira tudi predstave, na primer v RealismusStudio v NGBK v Berlinu. Od leta 2001 je profesorica medijske umetnosti na Hochschule für Grafik und Buchkunst v Leipzigu.

 
PRESS KIT