Kripto oblikovanje

Delavnica in serija predavanj za raziskovanje globokega spleta (deep web) in iskanje novih načinov vizualizacije vseh kotičkov skritih predelov interneta. Kurira: Institute of Network Cultures (NL).

6. - 7. marec 2018
ALUO - Oddelek za Oblikovanje vizualnih komunikacij
Dolenjska 83, 1000 Ljubljana

PROGRAM

 
  TOREK, 6. marec 2018
 
Predavalnica 118
 
10:00-10:15
Uvod

10:15-11:00
Patricia de Vries
Maske in maskiranje kot umetniške kriptografske strategije

PREDAVANJE

11:00–12:00
Anthony van der Meer
Voden ogled po površinskem, globokem in temnem spletu

INTERAKTIVNO PREDAVANJE

12:00–12:30
Tim Brouwer
Kriptografski zbirateljski predmeti: materialnost kriptografije

PREDSTAVITEV

12:30–13:00
Zaključek in Q&APredavalnica 311
15:00-19:00
Loes Bogers
Delavnica Kripto oblikovanje
- 1. dan
 
  SREDA, 7. marec 2018
 
Predavalnica 311
15:00-20:00
Loes Bogers
Delavnica Kripto oblikovanje
- 2. dan
 
  TOREK, 17. april 2018
 
Poligon kreativni center
Tobačna ulica 5, Ljubljana
18:00–19:30

Geert Lovink
Digitalni denar za vse!
Politika in estetika internetnih prihodkovnih modelov

PREDAVANJE
+ predstavitev publikacije MoneyLab Reader 2: Overcoming the Hype
 

 
  Delavnica Kripto oblikovanje
 
 

Cilj delavnice kripto oblikovanja je potopiti se v globoki splet, dešifrirati njegovo vsebino in proučiti, kako bi te skrite infrastrukture lahko bile opolnomočujoče, gostoljubne in navdušujoče. Na dvodnevni delavnici se bodo udeleženci lotili iskanja novih otipljivih in vizualnih metafor, ki bodo prispevale k razumevanju globokega spleta onkraj metafor ledene gore in navigacije.

Delavnico bodo otvorila predavanja: Maske in maskiranje kot umetniške kriptografske strategije o kriptonavdahnjeni umetnosti raziskovalke Patricie de Vries, Voden ogled po površinskem, globokem in temnem spletu filmskega režiserja Anthonyja van der Meera in Kriptografski zbirateljski predmeti: materialnost kriptografije oblikovalca Tima BrouweraLoes Bogers, raziskovalka oblikovanja v laboratoriju Makers Lab visoke šole Hogeschool van Amsterdam, bo vodila preostanek delavnice.

Delavnica Kripto oblikovanje je del Izziva kripto oblikovanja (Crypto Design Challenge), ki je prvič potekal leta 2015 na Nizozemskem in katerega rezultat je bila razstava v muzeju Image v Bredi ter Z33 hiši sodobne umetnosti v Hasseltu. Leta 2016 je izdaja z naslovom Deep Web dosegla vrhunec s simpozijem in razstavo v Clubu Paradiso v Amsterdamu. Plakati vseh nominirancev te izdaje bodo na ogled v prostorih Oddelka za oblikovanje vizualnih komunikacij Akademije za likovno umetnost in oblikovanje do sredine maja 2018.

 

 
 
Loes Bogers je raziskovalka in pedagoginja, ki jo zanimajo participatorne prakse na presečišču umetnosti, tehnologije in oblikovanja. Stalno se sprašuje, kako lahko svoje delo naredimo dostopnejše in bolj vključujoče. Loes k ukvarjanju s podatki (z masovnimi, a tudi majhnimi podatki, z nič podatki in s t.i. gostimi podatki oz. thick data) pristopa na praktičen in eksperimentalen način, tako da svoje ustvarjalne veščine in umetniške talente združi s svojim zanimanjem za resnične ljudi in z radovednostjo glede njihovih dejanskih izkušenj. Loes je kot ustvarjalna koordinatorka sodelovala pri delavnici Round N Around, Izzivu Crypto Design in Delavnici o globokem spletu, kot oblikovalka in ustvarjalka pa pri vizualnih intervencijah Plot Partie.
 


KOLOFON:

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2018

Koprodukcija: Institute of Network Cultures in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani

V sodelovanju s FDV – Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani, zavodom Državljan D in Poligonom - kreativnim centrom.V okviru projekta State Machines, ki ga izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), Furtherfield (VB), Institute of Network Cultures (NL) in NeMe (CY).
Finančna podpora: program Evropske unije Ustvarjalna Evropa in Mestna občina Ljubljana
Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.


CONTACT
Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
 

  Predavanja
 
Torek, 6. Marec 2018 / 10:00-13:00
ALUO - Oddelek za Oblikovanje vizualnih komunikacij
Dolenjska 83, 1000 Ljubljana
Predavalnica 118
 
Patricia de Vries
Maske in maskiranje kot umetniške kriptografske strategije

PREDAVANJE
 
 

Zadnja leta vse več umetnikov kritizira vseprisotnost tehnologij prepoznavanja identitete. Natančneje, te tehnologije so naletele na nasprotovanje in polemike v primerih, ko so jih uporabljali programi državne varnosti, tehnološki giganti in multinacionalne korporacije. Priljubljena umetniška oblika odpora proti tehnologiji prepoznavanja je kriptografska maska. Zach Blas, Leo Selvaggio, Sterling Crispin in Adam Harvey spadajo v skupino mednarodno priznanih umetnikov, ki so razvili subverzivne kriptomaske proti prepoznavanju obraza, ki motijo identifikacijske tehnologije. Na predavanju bo Patricia de Vries obravnavala ontološke temelje teh priljubljenih in na veliko razstavljenih projektov kriptomask.

Patricia de Vries je doktorska raziskovalka na Univerzi Erasmus v Rotterdamu ter predavateljica in raziskovalka na Inštitutu mrežnih kultur v Amsterdamu. Študira algoritemsko tesnobo v umetnosti in piše o njej.. VEČ...

 

 
Anthony van der Meer
Voden ogled po površinskem, globokem in temnem spletu

INTERAKTIVNO PREDAVANJE
 
 

Kaj je površinski splet (clearnet)? Kakšna je razlika med globokim (deep web) in temnim spletom (dark web)? In kako najdemo nekaj, kar naj ne bi bilo najdeno? Na delavnici bomo odgovorili na vsa ta vprašanja. Sestali se bomo na površinskem spletu, kjer se boste naučili zlahka najti to, kar iščete, pa tudi to, česar naj ne bi našli. Potem si bomo postopoma utrli pot v bolj skrite predele spleta, kjer bomo odkrivali velikost in možnosti globokega spleta ter spoznali ta ogromen spletni svet. Naša zadnja postaja? Temni splet. Je to res tako slab kraj, kot namiguje ime? Ali pa ima dober razlog za obstoj? Dobili boste napotke in trike, s katerimi boste to lahko ugotovili sami. Med ogledom boste dobili praktičen itinerar in se hkrati osredotočili na to, kako pomembno je imeti prostore, kamor se lahko skrijemo.

Anthony van der Meer je režiser, raziskovalec in snovalec konceptov. Diplomiral je leta 2015 na Akademiji Willem de Kooning v Rotterdamu s filmom Find My Phone. VEČ...

 

 
Tim Brouwer
Kriptografski zbirateljski predmeti: materialnost kriptografije

PREDSTAVITEV
 
 

Naj gre za elektronski denar, tokenizirano premoženje ali identitete na verigi podatkovnih blokov, digitalno bogastvo postopoma postaja viden del naše realnosti. Posledično narašča pomembnost kriptografskih tehnologij. Toda ali zares razumemo te tehnologije? Kako kriptografske tehnologije nudijo, varujejo in prikazujejo bogastvo? Trenuten, precej tehničen prikaz sodobne kriptografije izpušča tiste, ki se ne spoznajo na programiranje. Zato njena pomembnost in obseg nista povsem vidna in kriptografija tako ostaja v svoji kripti. Tim Brouwer meni, da si lahko kriptografijo na novo zamislimo prek medija industrijskega oblikovanja. V svoji predstavitvi nam bo pokazal, kako se kriptografske tehnologije (od 'kriptografskih zbirateljskih predmetov' do futuristične bio-kriptografije) manifestirajo v naši materialni realnosti.

Tim Brouwer piše diplomsko nalogo v okviru programa industrijskega oblikovanja na Inštitutu mrežnih kultur visoke šole Hogeschool van Amsterdam. Industrijsko oblikovanje uporablja kot medij za raziskovanje in materializacijo abstraktnih tem, kot so sistemi za prepoznavanje in kriptografske tehnologije. VEČ...

 
  Sledi
 
Torek, 17. april 2018, ob 18. uri
Poligon kreativni center
Tobačna ulica 5, Ljubljana
 
Geert Lovink
Digitalni denar za vse!
Politika in estetika internetnih prihodkovnih modelov

PREDAVANJE
+ predstavitev publikacije MoneyLab Reader 2: Overcoming the Hype
 
 

MoneyLab je mreža umetnikov, aktivistov, navdušencev in raziskovalcev, ki jo je leta 2013 ustanovil amsterdamski Institute for Network Cultures. Ta mreža postavlja enostavno vprašanje o tem, kako se bodo umetniki oziroma ustvarjalci vsebin, vsi ljudje v bistvu, preživljali s svojim delom v 21. stoletju. Po mnenju Silicijeve doline se ne bomo. Že zdaj smo prisiljeni, da vse svoje ustvarjalne izdelke podarimo v zameno za 'pozornost' v družbenih medijih (medtem ko Facebook in Google z njimi služita milijarde prek reklam in prodaje zasebnih podatkov). Kot odgovor na globalno finančno krizo leta 2008 so se pojavile kriptovalute (kot je bitcoin), ki obidejo tako banke kot tehnološke gigante. Denarna menjava poteka prek prenosnih telefonov. Pridružujemo se akcijam množičnega financiranja in (ponovno) eksperimentiramo z naročniškimi storitvami. Kakšna politika je v ozadju vseh teh novih storitev? Kako umetniki posredujejo te nove mrežne arhitekture? Kako naj beremo trenutni pomp? So te storitve res decentralizirane, kakor se trdi? Koliko nas v protokolih digitalnega denarja lahko razbere desničarske libertarne vrednote? Kdo so novi močni igralci? Pridružimo se razpravi. Denar je digitalen že desetletja. Zdaj postaja neločljiv od interneta. Če v tej igri ne bosta zmagala niti Wall Street niti Silicijeva dolina, kdo bo?

 

 
Geert Lovink je nizozemsko-avstralski medijski teoretik, spletni kritik in aktivist. Lovink je eden od ključnih teoretikov, odgovornih za koncept taktičnih medijev – to je uporaba medijskih tehnologij kot orodja za kritično teorijo, ki naj postane umetniška praksa. Je tudi ustanovitelj projektov, kot so nettime, fibreculture, organised networks in virtual media. Lovink je profesor raziskovalec interaktivnih medijev na Hogeschool van Amsterdam in profesor medijske teorije na European Graduate School. Njegove knjige so izdale založbe, kot so MIT Press, University of Melbourne Press, Amsterdam University Press in Polity. VEČ...