Aksioma - Institute for Contemporary Art, Ljubljana
in collaboration with Zavod Bunker
presents:

Rod Dickinson v sodelovanju s Stevom Rushtonom

Closed Circuit
(Who, What, Where, When, Why and How #2)

Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana Slomškova 18, Ljubljana

Sobota, 28. avgust 2010 ob 20. uri

v okviru Mednarodnega festivala Mladi levi


 
PRESS RELEASE


WWWWWH at Performing Evidence, SMART Project Space, Amsterdam, 2009.
All photographs by Nicki Musgrave

Zaprt krog (Kdo, kaj, kje, kdaj, zakaj in kako št. 2) / Closed Circuit (Who, What, Where, When, Why and How #2) je novo performativno delo Roda Dickinsona. Raziskuje historično obliko predsedniškega govora in vladnih obvestil za medije. Postavljeno je v skrbno skonstruirano okolje tiskovne konference, v katerem igralca simulirata obvestila za medije.

Scenarij Zaprtega kroga (Kdo, kaj, kje, kdaj, zakaj in kako št. 2) je nastal v sodelovanju s piscem Stevom Rushtonom, sestavljajo pa ga izključno fragmenti izjav za medije in govorov iz obdobja po hladni vojni. Scenarij se osredotoča na to, kako številne vlade – na različnih kontinentih in na obeh straneh ideološkega razcepa – uporabljajo podobne izjave, da bi razglasile in vzdrževale krizna stanja in upravičile nasilje.

Obvestila za medije so neločljivo povezana s televizijsko odzivno krožnostjo. Prav tako kot se kriza vedno dogaja v sedanjosti, aktualnost televizije kliče sedanjost v ospredje. Obvestilo za medije torej deluje kot odzivni mehanizem, ki je pazljivo sestavljen za televizijsko šablono, ki ga razširja in ki zato kroji politično in družbeno realnost.

Fragmenti so povezani ne glede na kontekst in datum; Dickinson in Rushton sta izvirni material spremenila pravzaprav le tako, da sta odstranila vsako specifično omembo ljudi, krajev in datumov. Posledica tega je, da so iz govorjenega besedila izginili kdo, kaj, kje, kdaj, zakaj in kako. Toda njihova provenienca se razkriva skozi sinhroničen tekst samodejnih namigov, ki teče na velikih zaslonih, nameščenih na obeh straneh občinstva. Vizualna in gledališka sintaksa političnih obvestil skupaj z retorično repeticijo reproducirata logiko, ki vlada v javnem življenju in v medijih na splošno.Rod Dickinson je vizualni umetnik in predavatelj na oddelku za medije in kulturologijo na University of West England v Bristolu. V svojih delih raziskuje ideje zaupanja in družbenega nadzora. S podrobno raziskavo trenutkov preteklosti in sedanjosti je ustvaril niz izjemno natančno na novo uprizorjenih dogodkov, ki predstavljajo tako mehanizme, ki omogočajo zaupanje, kot tudi družbene sisteme, ki so podlaga velikemu delu človeškega vedenja. Od njegovih minulih del naj omenimo poustvaritev zloglasnega družbeno-psihološkega poskusa Obedience to Authority Stanleyja Milgrama iz leta 1961 (The Milgram Re-enactment, 2002) in poustvaritev odziva medijev na bombni napad na greenwiški observatorij leta 1894 (Greenwich Degree Zero, 2006).

Steve Rushton je pisatelj in urednik, ki živi v Rotterdamu. Med drugim je objavil Experience, Memory, Re-enactment, 2005 (sourednik); The Milgram Re-enactment, 2003 (urednik). Piše eseje in zgodbe za umetniške publikacije in redno objavlja v reviji DotDotDot. Eden njegovih novejših projektov je After Neurath: Like Sailors on the Open Sea, Stroom, Hag, 2006–07. Je soustanovitelj raziskovalne skupine Signal: Noise, ki se ukvarja s prevlado konceptov o povratnih informacijah v sodobni kulturi.

Albert Welling je profesionalni igralec, ki je imel v zadnjih 35 let obsežne izkušnje s delom v gledališču, televiziji in filmu. Napisal je številne igre za BBC radio in je bil soustanovitelj gledališke skupine BTC v svojem rojstnem mestu Bedford v Veliki Britaniji.

William Neenan je igralec s dvojnim državljanstvu VB/ZDA, ki je delal v obeh državah. Svojo kariero je začel s gledališčem Rainbow Stefana Schnabela v ZDA, trenutno živi v Londonu in dela predvsem za televizijo in film (s režiserjem Mike Leigh).Kolofon:

Closed Circuit (Who, What, Where, When, Why and How #2)

Koncept: Rod Dickinson v sodelovanju s Stevom Rushtonom
Nastopata: Albert Welling, William Neenan
Maska: Vesna Mršič
Izvršna producentka: Marcela Okretič
Koordinacija: Janez Janša
Stiki s javnostjo: Mojca Zupanič

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2010
Soprodukcija: Zavod Bunker / Mednarodni festival Mladi levi


Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL- Oddelek za kulturo
Zahvale: Arts Council England, SMART Project Space


Kontakt:
Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana


 
BROŠURA

Steve Rushton

They Came to See Who Came

HTML | (English only)
 
 
Related eventRE:akt!
reconstruction, re-enactment, re-reporting


EDITORS: Antonio Caronia, Janez Janša, Domenico Quaranta
TEXTS: Antonio Caronia, Domenico Quaranta, Jennifer Allen, Rod Dickinson, Jan Verwoert
LANGUAGE: English
RELEASE: March 2009
150 x 210 mm - 144 pages
ISBN: 978-88-903308-6-5
PUBLISHER: fpeditions

[MORE]


download book sample