Constant Dullaart - THE CENSORED INTERNET

Samostojna razstava

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

3. marec – 10. april 2015

OTVORITEV: torek, 3. marec 2015, ob 19. uri

 

Svoboda izražanja in možnost dokončne odprave cenzure sta v zgodnjem obdobju interneta sodili med njegove najzapeljivejše obljube. Ustroj njegove infrastrukture je skupaj z možnostjo neskončnega reproduciranja digitalnih podatkov spodbujal tehno-utopično podobo sveta, v katerem bi informacije lahko krožile globalno in brez slehernih omejitev.

Toda razvoj te infrastrukture in dejstvo, da je prišla pod nadzor velikih korporacij, ki se ne izogibajo sporazumom z vladami, da lahko svoje storitve ponujajo čedalje večjemu številu uporabnikov, sta to tehno-utopijo spremenila v distopično realnost, v kateri je cenzura, kot kaže, prav tako vsesplošno razširjena kot podatki. Reporterji brez meja (Reporters Without Borders/RWB[1]) – mednarodna neprofitna nevladna organizacija s sedežem v Franciji, ki spodbuja in ščiti svobodo obveščanja in svobodo tiska – skrbi za seznam »sovražnikov interneta«, ki ga občasno posodobi, ko se lokalna pravila spremenijo zaradi poskusov nadzorovanja dostopanja do informacij v spletnem okolju.


Cenzurirani internet je instalacija, ki jo tvori zbirka zastav narodov, ki so se znašli na seznamu »sovražnikov interneta«, ki ga je objavil odbor svetovalcev Združenih narodov »Reporterji brez meja«; zastave so razstavljene v popolnoma zatemnjeni sobi. Število državnih zastav temelji na najnovejšem poročilu »reporterjev brez meja«, zato se spreminja z vsako postavitvijo instalacije. Vsaka zastava je opremljena s svetlečim LED napisom RGB, ki skupaj z drugimi lučmi dosledno spreminja barvo, zato se spreminja tudi barva prostora, s tem pa tudi barve zastav. Zaradi tega je težje določiti barve, ki utelešajo nacionalno identiteto neke dežele, in se jim posvetiti.

Nenehno spreminjajoče se barve ustvarjajo hipnotičen vtis, v katerem se obiskovalec sooča z realnostjo brez nacionalnih meja in identitet. Intervencija svetlobe deluje kot metafora za veščine, ki so potrebne za preseganje lokalnih omejitev in za oblikovanje utopične vizije globalne svobode obveščanja. Vizija, ki se zdi utopična in distopična hkrati, saj se iste tehnične veščine uporabljajo tudi za omejevanje dostopa ljudi do podatkov. Stara hekerska mantra »vse informacije bi morale biti prosto dostopne« se izgubi v zmedi, ki jo povzročajo spremembe etičnih razmerij do tehnologije.

Sredi prostora je nameščen predelan usmerjevalnik, ki imitira cenzurirano spletno okolje, ki dopušča le omejen dostop oziroma dostop s pomočjo metod, ki jih morajo uporabiti ljudje, da se izognejo cenzuri in nadzoru.  Lokalno brezžično omrežje se bo vsakokrat spremenilo in shranjevalo podatke o uporabnikih ter cenzuriralo internet v skladu z lokalnimi navadami.[1] Reporters Without Borders (RWB) oziroma Reporters Sans Frontières (RSF) je mednarodna neprofitna nevladna organizacija s sedežem v Franciji, ki spodbuja in ščiti svobodo obveščanja in svobodo tiska. Organizacija ima status svetovalke pri Združenih narodih. Reporterji brez meja delujejo na dveh primarnih področjih: prvo je osredotočeno na cenzuro interneta in novih medijev, drugo pa na nudenje materialne, finančne in psihološke pomoči novinarjem, ki poročajo z nevarnih območij. Poslanstvo organizacije tvorijo naslednje naloge:

  1. nenehno spremljanje napadov oziroma kršitev svobode obveščanja po vsem svetu;
  2. obsojanje takšnih kršitev in napadov v medijih;
  3. sodelovanje z vladami pri odpravljanju cenzure in zakonov, katerim namen je omejevanje svobode obveščanja;
  4. moralna in finančna podpora preganjanim novinarjem in tudi njihovim družinam.Produkcija razstave:

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2015

Umetniški vodja: Janez Janša
Producentka: Marcela Okretič
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Hana Ostan Ožbolt
Tehnični vodja: Valter Udovičić
Dokumentiranje: Adriana Aleksić, Jernej Čuček Gerbec

Partner:Projekt Cenzurirani internet je izveden v okviru projekta Masters & Servers, ki ga izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), AND (VB), Link Art Center (IT) in d-i-n-a / The Influencers (ŠP).Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Finančna podpora: Program Evropske unije Ustvarjalna Evropa, Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.KONTAKT
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 

Constant Dullaart
 
 

Constant Dullaart (r. 1979, Nizozemska), nekdanji rezident Rijksakademie v Amsterdamu, živi in dela v Berlinu. S prakso, ki se osredotoča na vizualizacijo spletnih jezikov in programskih dialektov, se skozi njegove minimalistične geste, ki včasih temeljijo na brikolažu, razkriva političen pristop, ki je kritičen do korporacijskih sistemov, ki vplivajo na to sodobno semantiko. Instalacije in performanse na spletu in zunaj njega ustvarja s pomočjo urejanja spletnih oblik reprezentacije in uporabnikovega dostopa do njih. Dullaart ne skuša zgolj napisati knjige, ki bi jo nato lahko postavili na polico v knjižnici, temveč ga zanima, kako bi bilo mogoče razgibati koncept knjižnice kot take. Njegova dela so objavljena v mednarodnem prostoru, v tiskani in spletni obliki, razstavlja na prizoriščih, kot so MassMOCA, UMOCA, Novi muzej v New Yorku, Politehnični muzej v Moskvi, Avtocenter v Berlinu ter de Apple, W139 in muzej Stedelijk na Nizozemskem. Kot kustos je Dullaart pripravil več razstav, predava na univerzah po vsej Evropi, trenutno na akademiji Rietveld v Amsterdamu.

 
Spremljevalni program
 
Constant Dullaart and Vuk Ćosić
Conversation on a Balcony
City Hotel, Ljubljana
Torek 3. marec 2015
 
 

 
Constant Dullaart
Rave Lecture
Aksioma | Project Space
Torek 3. marec 2015, ob 19. uri
 
 

Uprizoritev Rave predavanje (Rave Lecture) raziskuje potencial eksperimentalnih okolij za uprizoritveno in angažirano oziroma celo interaktivno delo. S kombiniranjem navidezno nasprotnih okolij, rave-a in predavanja, skuša Dullaart zasnovati omrežene ne-prostore, kjer se lahko zgodi uprizoritev.