Jack in Leigh Ruby
Incident v avtopralnici (Car Wash Incident)


SAMOSTOJNA RAZSTAVA

Aksioma | Projektni prostor
Komenskega 18, Ljubljana

4. maj–3. junij 2016
Odpiralni čas: TO–PE od 12. do 18. ure

Odprtje razstave: sreda, 4. maj 2016, ob 20. uri

Eve Sussman and Simon Lee
Dvojniki, sodelovanja in druga namigovanja


PREDAVANJE*

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani
Erjavčeva cesta 23, Ljubljana, predavalnica 7, 1. nadstropje

četrtek, 5. maj 2016, ob 12. uri

* v okviru dogodkov ALUO uho
 

 

Čeprav je le malo razlik med prevarantom in umetnikom in čeprav zadnji pogosto poskuša posnemati strategije, vedenje in prakse prvega, je vseeno še vedno redkost, da prevarant postane umetnik. Jack in Leigh Ruby sta izjema. Kot je rekel umetnik in producent Simon Lee: »Že prej sta se ukvarjala s prevarami in zdaj to počneta tudi v svetu umetnosti.« Od začetka 70. do konca 90. let prejšnjega stoletja sta bila Jack in Leigh Ruby poklicna prevaranta, ki sta delovala v Ameriki in Avstraliji. Specializirala sta se za zavarovalniške goljufije in ustvarjala portfelje sofisticirano ponarejenih dokazov, pri čemer sta pogosto uporabljala fotografijo, film in posnetke nadzornih kamer. Nazadnje so ju aretirali zaradi goljufije, pri kateri sta izvedla tatvino v lastni hiši, in ju zaprli za več kot desetletje. V zaporu sta obžalovala in obsodila svoje nezakonito vedenje. Ob tem pa sta na novo ovrednotila svojo prejšnjo kariero z estetskega vidika, saj sta vmes študirala sodobno umetnost.

Med drugim sta najbrž opazila sorodnost med ponarejenimi medijskimi objekti (fotografije, videi, dokumenti), ki sta jih izdelala za svoje goljufije, in velikim zanimanjem umetnikov, ki od 70. let delajo z medijskimi podobami, za odnos med resničnostjo in fikcijo, dokumentiranjem in ponarejanjem, živim in posredovanim izkušanjem dogodka. Kot sta pojasnila: »Če drugega ne, sva resnico toliko zameglila, da so bile lahko alternativne pripovedi predlagane in sprejete kot verjetne. Spremenljive vzporedne resničnosti, ki zbujajo dvom o tem, kaj se je zgodilo in kaj verjamemo, da je res, medtem ko sočasno mežikajo prisotnosti režiserjev malo stran od odra, so podlaga za najino sedanje umetniško delo. Insinuacije, implikacije, nabite geste, pomenljivi premolki, navzkrižni pogovori in dvojniki, vse to je v najinem novejšem delu.«

Dialog z umetnikoma in producentoma Eve Sussman in Simonom Leejem, ki se je začel v zaporu, ju je privedel do tega, da sta se še bolj poglobila v te teme in se odločila, da nadgradita najzanimivejše delo iz svojih zgodnjih dni, tako da uporabita ponarejene fotografije in videe kot material za novo delo. Po odpustu iz zapora leta 2012 sta se vrnila v ZDA in naredila film Incident v avtopralnici, ki sta ga načrtovala že več let in je prvi v nizu filmov, za katere so navdih goljufije iz njunega nekdanjega življenja.

Incident v avtopralnici je videoinstalacija iz 25-minutne dvokanalne videozanke z osemkanalnim avdiosistemom. Filmsko instalacijo je navdihnila dejanska goljufija, ki sta jo Rubyjeva izvedla leta 1975. Ne gre za kopijo dogodka, temveč za gibljivo sliko, ki je ponovna uprizoritev izdelave dela gradiva, ki sta ga Rubyjeva uporabljala pri svojih kaznivih dejanjih, in sicer ponarejene fotografije iz goljufije v avtopralnici. V videu, ki je sestavljen iz enega in istega prizora, večkrat posnetega iz različnih zornih kotov, nastopata dve identični zasedbi štirih oseb (skupno osem igralcev), ki sočasno uprizarjajo koreografiran dogodek; ena zasedba uprizarja dogodek »v smeri urnega kazalca«, druga pa »v nasprotni smeri urnega kazalca«.

Video sodi v žanr »rekonstrukcije/ponovne uprizoritve«, za katerega se Aksioma že dolgo zanima, vse od priprave razstave Re:Akt! Reconstruction, Reenactment, Re-reporting (2009), in je primerljiv z deli, kot sta The Third Memory (1999) Pierra Huygha in The Eternal Frame skupin Ant Farm in T.R. Uthco – zadnje je bilo predstavljeno tudi v Aksiomi 2013. Od leta 2013 je bilo delo prikazano na številnih prizoriščih, med katerimi so Old School, New York; Monkeytown, New York; Mednarodni filmski festival v Moskvi; The Parlour, Brooklyn, NY; B3-Bienale, Frankfurt, Nemčija; Michael Jon Gallery, Detroit.Eve Sussman and Simon Lee
Dvojniki, sodelovanja in druga namigovanja

ARTIST TALK

četrtek, 5. maj 2016, ob 12. uri


Akademija za likovno umetnost in oblikovanje
Erjavčeva cesta 23, Ljubljana
predavalnica 7, 1. nadstropje

Predavanje je javno

Umetnika Eve Sussman in Simon Lee bosta govorila o njunem delu, med drugim o produciranju za Jacka in Leigh Ruby pri delu Incident v avtopralnici, Simonovem delu MOTHER IS PASSING. COME AT ONCE., Evinem filmu whiteonwhite:algorithmicnoir in njunem najnovejšem sodelovanju No food No money No jewels.
Predavanje bo izvedeno v okviru dogodkov ALUO uho.

 

 
Produkcija razstave:

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2016Umetniški vodja: Janez Janša
Producentka: Marcela Okretič
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Asistentka produkcije: Katra Petriček
Odnosi z javnostjo: Urša Purkart
Tehnični vodja: Valter Udovičić

Predavanje organizirano v sodelovanju z:

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v LjubljaniZahvale: Zavod Cona, Zavod Projekt Atol

Dogodekje izveden v okviru projekta Masters & Servers, ki ga izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), AND (VB), Link Art Center (IT) in d-i-n-a / The Influencers (ŠP).Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana
KONTAKT
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 


 
Jack in Leigh Ruby
 
 

Jack in Leigh Ruby sta delovala kot »pospeševalca zavarovalnih zahtevkov« od srede 70. let do leta 1998, ko so ju aretirali zaradi tatvine v lastni hiši (in ponareditve dokazov o tatvini). Po 13 letih v zaporu sta se vrnila v New York in začela umetniško kariero. Poleg Incidenta v avtopralnici, svojega prvega umetniškega filma instalacije, Rubyjeva ustvarjata tudi fotografije, lentikularne slike, televizijske monotipe, ektagrafske diaprojekcije in kolaže o svojem življenju na begu.

 
 
Simon Lee in Eve Sussman predstavljata Incident v avtopralnici (Car Wash Incident)
 
 
 
Simon Lee in Eve Sussman
 
Foto: Sam Barataliev
 

Simon Lee je britanski umetnik, ki dela na področju fotografije, videa in instalacij. Za njegovo delo pravijo, da je pogosto »močna metafora za naključni tok zgodovine in nizkotehnološka formalna mojstrovina« (Holland Cotter, New York Times). Njegovo filmsko sodelovanje z Algisom Kizysom, Where is the Black Beast? (2010), je bilo prikazano v okviru zbirke Sagamore v Miamiju, na berlinskem festivalu pesniškega filma Zebra in v IFC Center v New Yorku, leta 2011 pa je bilo uvrščeno v uradni program Mednarodnega filmskega festivala v Rotterdamu. Leejeva dela so bila razstavljena v Brooklynskem muzeju; Berkshirskem muzeju v Massachusettsu; Roebling Hallu v New Yorku; na moskovskem mednarodnem filmskem festivalu; v Musée d’Art Contemporain de Montreal; na bienalu v Poznanju; v galeriji Rotunda v Brooklynu; baselskem muzeju Tinguely; Espace Paul Ricard v Parizu in Muzeju ameriške umetnosti Whitney v New Yorku. Leejevo delo so podprle razne organizacije, med njimi Newyorški svet za umetnost, Newyorška fundacija za umetnost, British Council in Fundacija Pollock Krasner.
VEČ...

Eve Sussman je umetnica in filmarka iz Brooklyna, ki dela neodvisno in v sodelovanju z drugimi, včasih pri Rufus Corporation. Njeno delo vključuje filme, videe, instalacije, kipe in fotografije. Poleg Rape of the Sabine Women (2006) in 89 Seconds at Alcázar (2004), ki je bil prvič prikazan na Bienalu Whitney, je podjetje sodelovalo pri Yuri’s Office (2009) in whiteonwhite:algorithmicnoir (2011). Dela Rufus Corporation so bila razstavljena in prikazana v mednarodnem prostoru in so del zbirk Muzeja ameriške umetnosti Smithsonian, Muzeja moderne umetnosti MoMA; Muzeja ameriške umetnosti Whitney; Philadelphijskega muzeja umetnosti, Fundación La Caixa v Barceloni in Centro Galego de Arte Contemporáneo v Santiagu de Composteli. Eve Sussman je prejemnica štipendij Guggenheim Fellowship, Creative Capital in Rome Prize, njeno delo pa sta med drugim podprla Newyorška fundacija za umetnost in Newyorški svet za umetnost.

Kot sodelavca sta Simon Lee in Eve Sussman soustanovila Wallabout Oyster Theatre – mikro gledališki prostor, ki ga vodita iz svojih studiev v Brooklynu. Njun zadnji projekt No Food No Money No Jewels je naročil Experimental Media and Performing Art Center (EMPAC) iz Troya in ga je koproducirala Fundacija Roberta D Bieleckega. Premiero je doživel kot večkanalska instalacija v galeriji Locks v Philadelphii februarja 2016.
VEČ...