Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, v sodelovanju s Cirkulacijo², predstavlja:

Cirkulacija² et al.
Dostop do orodij (Access to Tools)

PERFORMATIVNI SEJEM

Cirkulacija²
Tobačna 5, Ljubljana

Torek, 9. februar 2016, od 16. do 23. ure

Sodelujejo: Borut Savski, Stefan Doepner, Boštjan Leskovšek, Dominik Mahnič, Boštjan Čadež, Nataša Mušević in Robertina Šebjanič (SI), kolektiv Radiona (HR), Paula Pin (ŠP) in Dmitriy Morozov (RU).
 

»Namesto da bi optimizirali stroje za človeštvo, optimiziramo ljudi za stroje.«
-- Douglas Rushkoff

 

Če so tehnohipiji v 70. letih prejšnjega stoletja z novimi digitalnimi tehnologijami komunikacij napovedovali povečan dostop do znanja in orodij, pa se zdi, da pol stoletja kasneje realnost ne kaže čisto takšne podobe. Ljudje so degradirani na uporabnike »do uporabnika prijaznih« tehnologij, narejenih za to, da da jih uporabljamo, ne pa razumemo. Prilaščanje, razstavljanje in ustvarjalno predelovanje so edini način, da se upreš njihovi mainstreamovski determinanti – uporabniški naravnanosti – in jih v končni fazi razumeš. Ideja odprte kode je ključ do znanja in odklepanja tehnologij.

Sejem ATT je posvečen raziskovanju tega, kako tehnologije ustvarjajo nove oblike družbenega dialoga.

S tem novomedijskim performativnim dogodkom Aksioma povzema AND Fair, ki ga je leta 2014 razvil Abandon Normal Devices za mednarodni festival AND v Liverpoolu, po vzoru nekdanjih svetovnih razstav. Cilj je ustvariti »na napravah temelječo prireditev«, začasno avtonomno cono, v kateri se razstavljajo in izmenjujejo eksperimentalni izdelki (blago?), vzpostavljajo novi odnosi, obiskovalci pa se učijo od ustvarjalcev in spoznavajo nove proizvode.

Avtorji bodo ves čas na voljo za pojasnila, pomoč, demonstracije, svetovanje in izmenjavo znanja, tako da bodo lahko ljudje bolje razumeli naprave, jih morda celo demistificirali in s tem odprli črno škatlo tehnologije.

Biografije sodelujočih umetnikov so na voljo v priponki na koncu dokumenta.

Dogodek je v povezavi s sejmom AND, ki se bo odvil 5. in 6. februarja 2016 v Filodrammatici, Korzo 28/1, Reka (HR) in ga organizira Drugo more (HR) v sodelovanju z Aksiomo in Abandon Normal Devices (VB).
 


Produkcija:

Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2016

Umetniški vodja: Janez Janša
Producentka: Marcela Okretič
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Asistentka produkcije: Katra Petriček
Odnosi z javnostjo: Urša Purkart
Tehnični vodja: Valter Udovičić

Organizacija in izbor programa:Partnerja: Drugo more (HR), Abandon Normal Devices (VB)


Dogodek je izveden v okviru projekta Masters & Servers, ki ga izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), AND (VB), Link Art Center (IT) and d-i-n-a / The Influencers (ŠP).Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Finančna podpora: Program Evropske unije Ustvarjalna Evropa, MMinistrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.
KONTAKT
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

 

 

Program

16:00 - 20:00 Posamične predstavitve sodelujočih in delavnica "Synthomir"

21:00 - 23:00 Performance jam z vsemi gosti


 
Delavnica Synthomir
Igor Brkić, Damir Prizmić (Radiona, Zagreb)
 
Synthomir je 8-bitni zvočni sintetizator, ki bazira na mikrokrmilniku Atmega. Je kompatibilen z okoljem Arduino in za sintezo zvoka uporablja knjižnico Mozzi. Synthomir lahko deluje na tri načine: kot ritem mašina, kot bas in kot optični teremin. Osnovne kontrole so le tri (potenciometer, foto-upor in tipke). Možne so še dodatne nadgradnje.
Zamišljen kot DIY elektronski komplet za sestavljanje. Bil je del Radioninih razvojnih projektov iz leta 2014 in je zasnovan po principu odprte kode - vsi dokumenti za samostojno izdelavo so prosto dostopni. Elektronska shema in zvočna zasnova sta delo Igorja Brkića, Damir Prizmić pa je oblikoval vizualno zasnovo in tiskano vezje. VEČ...

Delavnica, kjer si bodo sodelujoči sestavili lastni Synthomir, bo trajala 4 do 5 ur.

Število mest je omejeno. Prijave na sonjagrdina@gmail.com
 
Cirkulacija²
 
Cirkulacija² je interdisciplinarni in večmedijski center za produkcijo in predstavljanje tehnološko podprte umetnosti. Deluje kot kulturno umetniško društvo oz. umetniški kolektiv, aktiven na področjih tehnološko podprte umetnosti, robotike in zvoka. Projekti, ki jih razvija so umetniške narave, pri čemer je pomemben del njegove dejavnosti tudi razvoj lastne tehnologije (naprave, programiranje, prototipi ipd.). Njegovo delovanje je mednarodno vpeto, za svoje inovativno delo pa je kolektiv prejel tudi Zlato ptico 2009, ki jo podeljuje Liberalna akademija. Jedro skupine tvorijo trije člani (Borut Savski, Bostjan Leskovsek in Stefan Doepner), skupina pa je za izvedbo posameznih projektov razširjena tudi z drugimi umetniki, tehnologi in inženirji. Kolektiv Cirkulacije² je pomembna stalnica ljubljanske intermedijske in splošno kulturne ponudbe predvsem zaradi raziskav v sferi socialnih eksperimentov. Z vztrajnim redefiniranjem iskrenega sodelovanja med umetniki ter na relaciji ustvarjalec - konzument kulture, proizvaja nova razmerja in uspešno figurira kot originator inovativnih situacij. Intelektualna in razvojna neodvisnost pozicionirata Cirkulacijo2 kot svojevrsten etični kompas celotne intermedijske scene ter kot trajni opomnik na družbeno relevantnost kulturne produkcije. VEČ...