Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, v sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj in Zavodom za kulturo DDT, Trbovlje,
predstavlja:

Neven Korda
ALTER FAUST

Performans

Gledališka dvorana DDT
Trg svobode 11a, Trbovlje
Sreda, 28. maj 2014, ob 20. uri*

Dvorana Stolpa Škrlovec
Škrlovec 2, Kranj
Petek, 6. junij 2014, ob 20. uri

Kreatorij DIC
Poljanska cesta 26, Ljubljana
Četrtek, 25. september 2014, ob 20. uri

SPREMLJEVALNI DOGODEK

Delavnica postavitve videa na oder
DDT, Trg svobode 11a, Trbovlje
Torek, 27. maj 2014, ob 13. uri*

*V okviru festivala scenskih umetnosti Rdeči Revirji.
 
 

Novi projekt Alter Faust umetnika Nevena Korde je predstava enega avtorja za enega izvajalca; ki je  idejni vodja, scenograf, tehnični in lučni mojster, video oblikovalec, izvajalec na odru. Gre za skovanko, nastalo po motivih izpeljank iz našega bližnjega prostora, saj sta pred časom nastala tako Hrvaški kot Srbski Faust, ki se ukvarjata s sistemom nacionalnega gledališča in nacionalno državo »evrobalkanskega tipa«. [Tudi Evropa je isti hip, ko je oznanila formalno možnost združenja, začela razpadati.] Faustovski nastavki s predpono alter pa širijo prostor na kritiko neinstitucionalne scene; na gledališče, ki se dogaja zunaj nacionalnih in institucionalnih okvirjev, kjer se Brechtova država spremeni v eno sceno, v »našo« sceno: Radio Študent, Mladina, FV, Borghesia, Metelkova, avtonomija. Korda se v svoji alter poziciji tako v izvedbenem kot idejnem smislu dobesedno obrača k sebi, pri čemer gre za pozicijo enega akterja, ki namesto ogledala nastavlja hrbet; v odnosu do medija gledališča, kulturne politike, države in neoliberalnega korporativizma, ki zapoveduje lastno prodanost. Kot faustovski lahko opredelimo razloček med različnimi strategijami pristopanja k branju teksta, kakor ga v članku Doktor Faust ali Trije elementi o usihanju [Eseji 4/1992 v Problemi 8] opredeljuje Miha Zadnikar, ki faustovstvo vidi kot suho tvarino [nemštva], ob čemer zgodba o prodani duši več ne potrebuje dokazov o lastni aktualnosti. Danes jo lahko beremo enako – kot metaforo samih sebe.

Vizualni umetnik Neven Korda s svojimi osebno-izpovednimi performansi izdeluje in nenehno dopolnjuje konstrukcije notranjih prostorov, ki so v isti meri, kakor so prostori intimnega, prostori družbenega. Vsak njegov dogodek [predstava/performans/instalacija] s tem dobiva status posebne ravni izrekanja, ki po eni strani utrjuje diskurz enega, po drugi pa vsakič znova vzpostavlja drugačno vrsto pogleda, s čemer se hkrati upira enoznačni reprezentaciji; hkrati pa to enoznačje reprezentira. Različni modusi izvajalskega jezika Nevena Korde so v nizu performansov Utrjevanja s prisotnostjo aktivista in publicista Mihe Zadnikarja dobili ostrejši družbeno-kritični profil, v okviru česar se jasneje izrisuje polje, v katerega Korda usmerja svojo ost, in ki je vedno dvojno, podvojeno, v katerem deluje kot sam svoj Faust- Alter Faust. Ob tem vseskozi poudarja pomembnost gledališča tako v smislu generičnosti skupnostnega [prostora] kot apropriacije uprizoritvenega [formata]. Korda se ne vrača le k formi gledališča, temveč k njegovi faustovski tvarini, v kateriodpira mesto za podvojeno sliko, za alter ego kot mesto apropriacije različnih modalitet fizičnega, ki lahko v isti meri izhajajo iz biomehanike (Meyerholda) kot Doktorja Fausta (Thomasa Manna). Gre za prepletanje med gledališkim odrom kot realnostjo in realnostjo kot gledališkim odrom, pri čemer je avtor v živo v dialogu s svojim likom, kar realnosti ne odraža, temveč jo dela vidno. Svet, v katerem je to mogoče, je medijsko posredovani oder na odru, značilnost katerega je hkratna subjektnost in objektnost predvajanih, posnetih in živih vsebin.

Horizont faustovskega sveta je alternativna zgodovina majhnih izdajalcev, nevernežev, nizkotnežev, raz-prodajalcev. Alter Faust tematizira duhovno lenobo in mitomanstvo, atmosfero med ljudmi, ki so svojo vest postavili na trg slave in časti, se tam prehitro utrudili in zadovoljili. Po Brechtu ni revna scena tista, ki nima herojev, temveč tista, ki jih potrebuje. Alter Faust je zgodba »v mit izginjajočega subjekta«, odtis peska v dlaneh in prilika o današnjem pomenu nekoč ugasnjenega žara – Bodočnikov.

 

 
Kolofon:

Avtor in izvajalec: Neven Korda
Dramaturginja: Andreja Kopač
Tehnični vodja: Selman Ćorović

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2014

Koprodukcija: Prešernovo gledališče Kranj in Zavod za kulturo DDT, Trbovlje
Partner: KUD Pozitiv, Ljubljana

Zahvala: Borut Kumprščak, Slavko Glamočanin, Brane Ždralo, SCCA-Ljubljana, Zavod Zank, Davor Balent, Miha Zadnikar

Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Kranj

Sponzor: Datacenter d.o.o.

KONTAKT
Aksioma | Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

Neven Korda
 
 

Neven Korda je videast in večmedijski umetnik z dolgoletno umetniško prakso. Ukvarja se z vprašanjem kaj bistvo videa kot umetniškega izraza in videa kot medija. Govori o tako imenovanem čistem videu. Video je začel uporabljati v začetku osemdesetih, kot član gledališke skupine FV 112/15, ko se je na trgu pojavila cenovno dostopna video oprema. Je soustanovitelj FV Videa, neodvisne video produkcije, ki je realizirala več umetniških, glasbenih in dokumentarnih video projektov. Do konca osemdesetih je bil član skupine Borghesia, kjer je bil odgovoren za vizualije na performansih in koncertih in za režijo video spotov. Z Zemiro Alajbegović je deloval v umetniškem tandemu ZANK. V devetdesetih je delal tudi kot video montažer, avtor TV podob, režiser in realizator projektov in tv oddaj. Na prelomu tisočletja se je (spre)obrnil k raziskovanju, prakticiranju, beleženju čiste video umetnosti.

 
PRESS KIT