>> Steve Rushton: Prišli so pogledat, kdo je prišel


Steve Rushton: Prišli so pogledat, kdo je prišel

PostScriptUM #3
Urednik zbirke: Janez Janša
Jezik: slovenščina

- 
BREZPLAČNA eBROŠURA (PDF)

- 
TISK NA ZAHTEVO

— 

Nekateri medijski dogodki na svet resnično vplivajo le s tem, da se zgodijo, pravi pisec in urednik Steve Rushton. To so »psevdodogodki«; izraz je l. 1962 skoval Daniel Boorstin za dogodke, katerih edini namen je to, da se o njih poroča.
Rushton je sodeloval z umetnikom Rodom Dickinsonom pri njegovem performansu Closed Circuit – Who, What, Where, When, Why and How, ki uprizarja povsem realističen predsednikov govor za predstavnike medijev. Scenarij je Rushtonovo delo, ki vsebuje odlomke tovrstnih govorov z obeh strani železne zavese po koncu hladne vojne. Njegov namen je pokazati, kako retorika pripomore k upravičevanju nasilja. Performans je tudi razmislek o nenehnem toku novic na televiziji, ki pripomore k ustvarjanju trajnega kriznega stanja in ki ga vzdržujejo medijski dogodki.
V smislu umetniškega ozadja performansa se Rushton spominja dveh medijskih dogodkov, uprizorjenih na začetku videorevolucije, Media Burn in The Eternal Frame, nastalih v produkciji skupine Ant Farm l. 1975.Kolofon

Založnik: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

Za založnika: Marcela Okretič

Prevod: Polona Petek
Oblikovanje: Luka Umek
Prelom: Sonja Grdina

(c) Aksioma | Avtorske pravice besedila in slik so last avtorjev | Ljubljana 2014

Tisk in distribucija: Lulu.com

V okviru Masters & Servers

Prvič objavljeno kot “They Came to See Who Came” v Aksiomini Brošuri št. 3, Ljubljana 2010, ob performansu:

Rod Dickinson
Zaprti krog (Kdo, kaj, kje, kdaj, zakaj in kako št. 2)
v sodelovanju s Stevom Rushtonom
www.aksioma.org/closed_circuit

Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
Slomškova 18, Ljubljana, Slovenija
28. september 2010

Projekt je nastal v partnerstvu z zavodom Bunker v okviru Mednarodnega festivala Mladi levi in ob podpori Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Mestne občine Ljubljana.

* Različica tega besedila je bila prvič objavljena v: Dexter Sinister (ured.), The First/Last Newspaper, v seriji How Media Master Reality, New York 2009